Свободата днес и тук 10 Декември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Пореден рунд: Борисов - Първанов

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

Премиерът Бойко Борисов започна днес пореден рунд от словесната престрелка между него и президента Георги Първанов днес. В нея се включи и бившият министър председател Сергей Станишев.

В интервю за БНТ1 във връзка с увеличаването на ДДС, Борисов отправи обвинения към президента, че се е стигнало до сегашната ситуация, защото държавният глава е допускал нарушения по време на предишното правителство.

"Върховният главнокомандващ на въоръжените сили е допуснал в Българската армия да се направят най-големите поразии от всички министерства взети заедно дори. Министри, крадци, какви ли не проекти, абсолютно неизгодни за държавата. Военни сделки, неизгодни за държавата."

Премиерът обясни, че критикува едновременно държавния глава, синдикатите, левицата и Синята коалиция, защото 20 години са си преразпределяли властта и сега искат да обвинят ГЕРБ, че за 8 месеца са предизвикали проблемите в държавата. Според Борисов, президентът изчаква ГЕРБ да свърши мръсната работа с реформите в страната, и след година да оглави БСП или друг политически проект и да поведе опозицията срещу кабинета.

"След като иска да е премиер, след като иска нов политически проект, аз съм готов моя мандат на правителството да го върна утре - това е честното към избирателите. И той да върне неговия - отиваме на избори, както народът ни подреди. Аз не съм се женил да съм премиер, за премиерско място. Напротив, работя от 7.00 до 22.00 часа, това ми скъсява живота и нервите, няма благодарност за тази работа, не че съм я чакал, но искам да бъдат почтени с мен."

Според Борисов, бившият премиер Станишев е бил жертва на стратегия, заложена от президента.

"Първанов му е наложил тройната коалиция, не друг. Това с Доган, с царя и с всичките тези хора да управляваш, е било пагубно за Станишев. Той не е могъл да вземе нито едно решение. И аз си направих труда, гледах стенограмите от старите Министерски съвети - идеите и мисленето на Станишев са били правилни. Станишев е съзнавал, че са допускани грешки, но не е имал лостовете да ги спре. ", каза още премиерът.

Призивът на Борисов за отказ от постове и явяване на избори, президентът Георги Първанов коментира така: "На мен лично ми омръзна да водя самоцелни политически полемики по измислени въпроси, засягащи по-близкото или по-далечното минало".

"Що се отнася до идеята за избори - мисля, че трябва да е ясно на всеки, който е избран, че е избран за да си свърши работата. Рано или късно ще се срещнем някъде на избори, но сега от нас се очаква действително реална политика. А вероятно в правителството и лично премиерът изпитват притеснения от това, че не могат да се оправят проблемите на кризата. 26 % от планираните приходи са събрани. Това е реалният проблем и затова не е виновен нито президентът, нито който и да е от предишните управляващи, без да снемам капка от тяхната отговорност", каза още държавният глава.

Лидерът на БСП Сергей Станишев също коментира думите на Бойко Борисов. Той заяви, че не президентът е наложил тройната коалиция, а тя е била необходима на избирателите.

"Аз не се чувствам като жертва. Знам какво съм правил. Знам какви битки съм водил и с наши коалиционни партньори. Знам, че съм работил за страната и съм правил всичко, което мога. Смятам, че постигнах много за България и нямам основание да се притеснявам от никоя стенограма, от никой Министерски съвет", коментира още Станишев.

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional