Свободата днес и тук 10 Декември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Путин предложи сливане на "Газпром" с украинския монополист "Нафтогаз"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

В потвърждение на развиващото се с шеметни темпове икономическо сближаване между Русия и Украйна в петък руският премиер Владимир Путин предложи да се слеят гигантът "Газпром" и украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз Украины".

Ако това се случи, "Газпром" ще получи контрол над транзитната мрежа в Украйна, както и достъп до крайни потребители в страната. "Нафтогаз" е ексклузивен доставчик на синьо гориво за Украйна и около 20% от газовите нужди на Европа се покриват от природен газ, който минава по нейни тръби.

Москва и Киев вече ратифицираха два гръмки договора - 10-годишен за сваляне с 30% цената на природния газ за Украйна и обвързаният с него 25-годишен договор за удължаване престоя на руския Черноморски флот в Севастопол до 2042г. (с опция за още 5 години, ако никоя от страните не поиска тя да не се задейства).

След това Путин спомена, че може да се слее в холдинг ядрената енергетика на Украйна и Русия. Предложението от петък обаче е смятано за най-смелото и със сигурност ще разгневи още повече националистите и украинците, притесняващи се, че Русия поглъща икономиката им.

"Разговаряхме за интегрирането в ядрената сфера. Готови сме да го направим и с газа. Предлагам да слеем "Газпром" и "Нафтогаз Украины", заяви Путин на междуправителствената среща в Сочи.

Но Виталий Лукяненко - говорителят на украинския премиер, каза, че изказването на Путин е било "импровизация". "Украинският премиер Микола Азаров подчертава, че тази идея не е била обсъждана и дори повдигана по време на преговорите. Идеята на руския премиер е импровизация, поради което ще го дискутираме и ще видим дали има конкретни предложения", каза Лукяненко.

Според представители на газовата индустрия, цитирани от "Ройтерс" обаче предложението е съвсем сериозно и въобще не е паднало от небето.

Говорителят на "Газпром" Сергей Купирянов коментира пред агенцията, че идеята е "интересна" и компанията е готва "да поработи по нея". "Очевидно, че има синергичен ефект (спестяване и оптимизиране на разходи и персонал при сливане на две структури - бел.ред.), ще видим как ще бъде реализиран", каза той.

Има и скептици - Крис Уийфър, старши стратег на руската брокерска компания "Уралсиб", смята, че сливането е невъзможно.

"Мисля, че това са две различни животни в смисъл на размер и прозрачност. Не смятам, че Украйна ще приеме сливане." Той допълва, че мащабите на "Газпром" са такива", че руският гигант ще доминира всяко смесено дружество, "а това ще е неприемливо за украинската публика".

Шефът на "Газпром" Алексей Милер каза, че компанията е готова да обсъди размяна на активи с "Нафтогаз" от проучвателна до търговска дейност. "В действителност, това е въпрос на сливане на двете компании", обясни той.

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional