Свободата днес и тук 28 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Наблюдатели: Номинацията на Цветанов е ход за отвличане на вниманието от кризата

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биляна Борисова

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов ще е кандидатът на ГЕРБ за президент на изборите през есента на 2011 г., обяви премиерът и лидер на управляващата партия Бойко Борисов в неделя пред в. "24 часа". Анализатори обаче разтълкуваха ранната номинация като опит за преместване на вниманието от сериозните икономически проблеми в страната.

Премиерът Борисов обяви в петък в отговор на журналистически въпрос, че ГЕРБ има кандидат за президент и това е един от двамата вицепремиери. Цветанов веднага отрече да е обсъждана неговата кандидатура: "Подобно решение, което да е взето, няма. Моля ви, не ме карайте да се смея в тази тежка ситуация, в която в момента имаме да вършим толкова много работа", коментира той в парламента.

Другият вицепремиер - финансовият министър Симеон Дянков, заяви в предаването "Сеизмограф" на Би Ти Ви, че няма да се кандидатира за президент, а ще остане финансов експерт. "Моята роля е да изведа икономиката от тежката криза, моето амплоа е именно на експерт, а не да бъда президент", каза той. Ден по-късно премиерът уточни, че номинираният е Цветанов.

"Вбесих се на анализатори, които се упражняваха на мой гръб, че ще избягам от отговорност в президентските избори. Аз не бягам, останах кмет, докато си свърших работата. Сега ще остана премиер до края", каза още премиерът.

Бойко Борисов се стреми да потвърди еднозначно, че ще остане докрай на премиерския си пост и приема предизвикателството за съревнование с очертаващия се политически проект на Първанов, коментира пред "Дневник" Геновева Петрова от социологическа агенция "Алфа рисърч".

Според нея повдигането на въпроса за президентската кандидатура има още един ефект - отклонява вниманието от сериозните икономически проблеми, които напоследък изострят критиката на хората към управлението.

"Лансирането точно на Цветан Цветанов излъчва два много важни сигнала - веднъж към политическите опоненти и избирателите, тъй като след Борисов Цветанов е министърът с най-високо обществено доверие, и втори път към съдебната система - с възможностите на бъдещия президент да определя част от назначенията на висшите магистрати", отбеляза тя.

Според социолога от "Галъп" Живко Георгиев, който работи в предизборната кампания на Първанов, репликата на премиера, че Цветанов ще е кандидат-президентът на ГЕРБ, е случайно изпусната и ако има новина, то тя е, че Борисов няма да се пробва за президент.

Той обаче изрази съмнение, че премиерът наистина се е отказал от президентската надпревара и допълни, че изборите са достатъчно далеч, "за да се смени няколко пъти кандидатът на ГЕРБ". Такива опасения има и членът на Националния съвет на БСП и социолог от "Афис" Юрий Асланов.

Годината ще приключи със слаб икономически растеж и огромен бюджетен дефицит, с ранната номинация премиерът отвлича вниманието, за да надмогне паниката на управляващите от некомпетентността им да се справят с бюджетната криза, смята той.
 

От: http://dnevnik.bg/

 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional