Свободата днес и тук 30 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кабинетът актуализира бюджета по-рано от планираното

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Мартина Бозукова

Правителството опря до актуализация на бюджета, без да дочака да види изпълнението му към средата на годината, каквито бяха плановете на финансовия министър Симеон Дянков в началото на 2010-а.

Още днес в парламента ще бъде внесено предложение за актуализация на бюджета, заяви министър-председателят Бойко Борисов след края на правителственото заседание в сряда.

“Решихме да не вдигаме ДДС, а да направим така, че всички лостове на държавата да бъдат включени и да не взимаме от населението пари", обяви той.

За всички бюджетни организации, е предвидено свиване на разходите средно с 20%, като в някои ведомствата икономиите ще са повече отколкото в други. Изключение не прави и вътрешното министерство, където разходите ще бъдат свити с 13%. Общините също ще трябва да направят съкращения, но разходите за делегираните дейности като образованието и в социалната сфера, се запазват.

Според разчетите на кабинета така ще се спестят общо около 900 млн. лева, което ще се съчетае с очаквани 500 млн. лв. по-големи постъпления от акцизи.

За сметка на икономиите в администрацията и по-добрите приходи ще бъдат отпуснати средства за тютюнопроизводителите, ще се актуализира бюджетът на Здравната каса, ще се финансират инфраструктурни проекти, ще се плати за договорени военни хеликоптери.

Финансовият министър Симеон Дянков отбеляза, че допълнителните разходи ще създадат малък допълнителен дефицит, но той ще е в рамките на допустимите от ЕС 3%. Сегашният бюджет е разчетен при дефицит 0.7% за 2010 г. Обсъжданите около два месеца антикризисни мерки имаха за обявена цел да се осигурят запълване на дупка в бюджета от над 1.5 млрд. лв.

Едни от набелязаните и одобрени вече антикризисни мерки ще сработят през 2011 г., което е добре за бюджета за догодина, друга част, особено емитираният заем, ще спомогнат за попълване на фискалния резерв, за да могат външните наблюдатели да са спокойни, че бордът е стабилен, левът е стабилен, коментира премиерът.

До момента правителството отказва да обяви каквито и да параметри във връзка с емитрането на заема.

За тютюн, НЗОК, социално подпомагане, заетост

Наред с актуализацията на бюджета Борисов обяви началото на сериозни реформи в образованието, здравеопазването, социалната сфера. След това ресорните му министри представиха визията за промени.

“Има някои чисто социални мерки, за съжаление могат да се нарекат леви, но те са принудителни за нас и е невъзможно да не ги направим“, коментира Борисов заложените допълнителни и нови разходи в актуализирания вариант на бюджета.

116 млн. лева се дават за тютюнопроизводителите. Четири години не са направени никакви компенсаторни механизми за тютюнопроизводителите. Ако не ги вкараме тези пари, ги обричаме на гибел“, каза Борисов. “Затова казвам, че това е лява мярка, защото съзнаваме, че давайки тези пари, те ще засеят тютюн и догодина пак ще искат. Но ако някой може да ми предложи по-човеколюбив вариант от този, аз съм съгласен да го обсъдим″, коментира премиерът.

Макар че Борисов да нарече тази мярка "лява", тя вероятно има друг политически адресат, като се има предвид, че парите ще отидат основно към райони, контролирани от ДПС и догодина, когато партията на Доган решава кого да подкрепи на президентските избори, този жест може да се окаже от важно значение.

Ще бъде предложена актуализация на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) в размер на 220 млн. лева, като, по думите на премиера, завишението ще дойде от по-добра събираемост и икономии от неефективни разходи. “Аз съм сигурен, че в края на годината те ще ми икономисат толкова пари, защото безобразието по клиничните пътеки е такова, че аз съм убеден, че екипът на на министър Борисова ще ми ги спести“, посочи премиерът.

148 млн. лева се дават за социално подпомагане плюс 10 милиона лева за мерки за заетостта, съобщи още Борисов. “Това са пари, които отиват в най-крайно нуждаещите се, най-неможещите, най-слабите хора, на които искаме да помогнем да оцелеят в кризата“, каза той.

И още пари: за БДЖ, за комуникации, магистрали

Допълнително се дават пари на МРРБ и на транспортното министерство, заяви Борисов, но не уточни каква е точната сума. “Това цели единствено и само да можем да гарантираме на туризма по-добра инфраструктура, по-добри железници и по-добър достъп до комуникации“, заяви премиерът.

50 млн. лева се дават за автомагистрала “Люлин". Разбира се, магистрала “Люлин“, трябва да бъде дадена на прокурор, г-н министър. Ако не е дадена, да бъде дадена днес или веднага след празниците“, обърна се Борисов към регионалния министър Росен Плевнелиев.

″За да знаят всички български граждани, че не е осъществен контрол, не е работено както трябва и сега ние сме изправени пред следната дилема: “или да дадем 50 млн. лева, за да я построим в рамките на тази година, или да я замразим и да изгубим като държава 250 млн. лева“.

“Даваме 30 млн. лева за “Марица“ и кофинансиране по магистрала “Тракия“. Отделно даваме пари за моста на бул. ″Брюксел″, по простата причина, че ще падне мостът. 15 млн. лева се дават, армировката стои, след всеки дъжд се отварят такива дупки, че хората се изпопребиха“, разясни още премиерът.

“Двата гранични пункта на Видин и долу на гръцко-турско-българската граница, Северната тангента на София, Южната дъга на София, кръстовищата на "Черни връх" – всичко това според мен има пряко значение и за инфраструктурата, и съответно директно ще се почувства от хората“, обясни още Борисов.

“В транспорта четири проекта финансираме – тунела до Бургас, местостоянката на корабите на Дунав, отделно вкарваме пътния възел на Търново, Бургас и Варна, защото като почне туристическият сезон знаете какви опашки стават“, коментира той.

Намерено е финансиране и за хеликоптерите, ″кого ще нападаме с тях″?

300 млн. лева даваме за хеликоптери, тъй като знаете, че договорът така беше направен, че гаранцията те са я смукнали автоматично и в момента или трябва да загубиш дадените пари, или трябва да доплащат. Защото има произведени хеликоптери, самолети. 300 млн. лева даваме, за да може да ги ползваме по време на парада. Кого ще нападаме с тези хеликоптери, че така сме се въоръжили с хеликоптери? Аз мисля, че вие сте писали и знаете за кого са правени тези сделки“, заяви Борисов, обръщайки се към медиите.

Той очевидно визира сделката за 18 хеликоптера с френската компания "Юрокоптер", сключена през 2005 г. Консултант по сделката е бизнесменът Николай Гигов, а юридически съветник по гаранционния договор с френската банка "Сосиете Женерал" е адвокат Тодор Батков.

Борисов обобщи, че всички тези пари, които отпуска правителството, ще отидат в икономиката и пряко ще се усетят от хората.

“Реформата в здравната, образователната, здравните системи, в отбраната и сферата на сигурност, със специализираните съдилища, промените в НК и НПК, които направихме, тази реформа ще даде много добри резултати“, заключи Борисов.

Няма да се пипа ДДС

“Решихме да не вдигаме ДДС, а да направим така, че всички лостове на държавата да бъдат включени и да не взимаме от населението пари. Защото то от своя страна, уплашено от кризата, всичко носи в банките. Имаме огромен парадокс в България. От началото на годината досега 5 млрд. лева повече спестявания на гражданите и на селяните са отишли в банките. Не влагат в икономика, не влагат в бизнеса. Най лесният начин – слагаш на лихви и чакаш да харчиш лихвата“, коментира Борисов.

"Сдружението на общините вчера беше вкъщи, за да обсъдим как ще постигнат заложените 91 млн. лв. икономии, ще намерим регулатори и ще го постигнем", поясни той.

На 15 май ще се събере съветът за административна реформа, а до тогава министрите и шефовете на агенциите ще направят планове, каза премиерът в отговор на въпрос как точно ще се осигурят 20% икономии в администрацията.

"Всеки има право, ако иска да направи тези икономии да гаси лампите, друг да си махне секретарката. От днес съм разпоредил тук да няма персонални шофьори. Колите ще са в гараж и ако на някого му трябва да отиде някъде по работа, ще вземе колата и ще си свърши работата. Направил съм метро като слънце - да отидат на метрото. Каквото за всички - това и за тях", коментира Борисов.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional