Свободата днес и тук 30 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Делян Пеевски на мистериозна среща със зам.-министър на финансите

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Николай Мартинов


"Гласове" публикува снимка на Пеевски и Горанов, засечени в столично заведение
Медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски бе засечен да се среща със зам.- министъра на финансите Владислав Горанов в известно столично заведение, съобщи в сайта си вестник "Гласове" на 5 май. Изданието публикува и снимка, за която твърди, че е получена от читател, който я е направил с мобилния си телефон.

Отбелязва се също, че срещата е проведена няколко дни преди финансовото министерство да съобщи официално дали парите на голяма част от най-мощните държавни дружества са в Корпоративна търговска банка начело с Цветан Василев, който контролира "Нова българска медийна група". Медийната империя се състои от няколко централни и регионални вестника, две телевизии, печатница, разпространителска агенция и се ръководи в момента от Делян Пеевки, докато майка му Ирена Кръстева от известно време е в сянка.

Преди две седмици Съюзът на издаделите, който обединява главни редактори и собственици на вестници извън групата на Пеевски, отправи питане до финансовия министър Симеон Дянков в кои банки са депозирани парите на държавните фирми, каква е сумата на влог на всяко дружество, кога и как се извършва наблюдението на средствата.

Преди това в. "Капитал" публикува свое разследване, според което към края на тройната коалиция 35% от депозитите на най-големите държавни компании – общо 420 млн. лв. - са концентрирани в Корпоративна банка. Най-голям е делът на дружествата от енергетиката, които в продължение на години са държали свободния си ресурс приоритетно в тази банка, като това е ставало под масата - без да са обявявани обществени поръчки за избор на обслужваща банка.

Огласяването на тези данни, както и изпратеното запитване до министър Дянков, отприщиха активна кампания в медиите, контролирани от Корпоративна банка, срещу издателя на в. "Капитал" Иво Прокопиев.

В същото време Министерството на финансите заяви, че още не е готово с отговора си как са избирани обслужващите банки и уведоми, че ще се забави с десетина дни.

Mediapool потърси разяснение от пресцентъра на Министерството на финансите имало ли е действително среща между зам.-министър Горанов и Делян Пеевски, но отговор все още няма, защото след работата по актуализацията на бюджета министърът е разрешил почивка на заместниците си по празниците.

Каолин“ иска проверка на медийни твърдения за дълговете му

Дружеството “Каолин“ призова в сряда прокуратурата, Националната агенция по приходите, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Комисия за финансов надзор, да извършат възможно най-скоро проверки на медийни твърдения, че е длъжник на данъци и концесионни такси и възнаграждения.

Повод за изявлението е поредната публикация в изданията “Телеграф”, “Монитор” и “Класа”, че един от собствениците на “Алфа Финанс“, притежаваща активите на “Каолин“ - Иво Прокопиев, който издава също така вестниците “Капитал“ и “Дневник“, дължи на националната хазна над 20 млн. лв. данъци и 1 млн. лв. концесионни такси.

От своя страна “Каолин“ ще сезира прокуратурата и компетентните органи за недопустим конфликт на интереси и системно изнудване от страна на група лица, в това число и от ПК “Екогласност”, която се цитира като източник на голяма част от публикациите.

Като публично дружеството, "Каолин" вече е сезирал Комисията за финансов надзор за недопустима пазарна манипулация от страна на въпросните издания. Минната компанията се е обърнала и към Комисиите за етика в електронните и печатни медии за становище относно допустимо ли е подобно поведение спрямо нея.

Най-големият производител на индустриални минерали в Югоизточна Европа “Каолин“ бе приватизиран през 2000 г. от РМД, като в последствие при вдигане на капитала акциите бяха изкупени от “Алфа финанс“. Дружеството добива и преработва каолини, кварцови пясъци, глини, шамот, варовици, фелдшпатови пясъци, фелдшпат, доломит и др.

Групата на “Каолин” включва 28 фирми, 39 рудника и 17 фабрики, разположени в България, Сърбия, Турция, Украйна и Албания.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional