Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Светлина за прилепите в президентската пещера

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Съветник на президента Георги Първанов е в топли взаимоотношения с хора, които се свързват с Октопода. Това стана ясно от отговор на вътрешния министър Цветан Цветанов на въпрос на „Монитор“ има ли връзка между Октопода, Алексей Петров, президента Първанов и партията на Яне Янев, които през последните месеци се превърнаха в основни критици на правителството на ГЕРБ.

Става дума за шефа на правния съвет към държавния глава Сашо Пенов. Той е ортак в сдружението „Алианс за правно взаимодействие“ с Иван Димов, който бе отстранен от ВСС, след като името му се оказа в списъка на плевенския бизнесмен Красьо Черния, както и с арестувания при акция „Октопод“ Николай Велков, разясни МВР шефът.

„Сдружението се оглавява от Иван Димов – представителя на ВСС, отстранен, защото беше в списъка на Красьо Черния. Срещу него започна и дисциплинарно производство. В сдружението е и Сашо Пенов, който е президентски юридически съветник. В него е и Николай Велков – човекът, който беше оправдан по „Опицвет“, но беше един от основните играчи в този случай и човекът, който беше сред задържаните при акция „Октопод“, когато бе арестуван и Алексей Петров.

Велков е човекът, който в килията отправяше заплахи и който говореше за един висш магистрат, с когото са в добри приятелски отношения“, разказа Цветанов в интервю за вестника. Той смята, че всеки сам трябва да си направи изводите каква е връзката и какъв е начинът да се обединяват подобни хора и да правят подобно сдружение.

„Това са хора, които са осъществявали активна дейност, те са се възползвали и от оперативна програма „Административен капацитет“, от която са ползвали средства за повишаване на капацитета в съдебната власт“, каза още министърът. Скандален се оказва и фактът, че Димов е сключил договора по европрограмата с ВСС, което го вкарва автоматично в конфликт на интереси.

Преди време финансистът на Трактора Николай Велков пък беше засечен в разговор в килията, която делеше с Пламен Стоянов – Големия Дамбовец, да се заканва, че когато излезе навън, на „светът ще му се стори тесен на онова лице Цветанов“.

След като Цветанов заяви в ефира на Нова телевизия в понеделник, че следващият президент няма да бъде обвързан с определени кръгове и няма да има съветници, които са част от странни сдружения, които са свързани и с Октопода, отговорът от „Дондуков“ 2 не закъсня. „От изявлението на министъра се разбра защо Бойко Борисов няма да се кандидатира за президент, защото той е човекът, който има най-пряка връзка с Октопода чрез съвместната си фирма с Алексей Петров“, коментира пред vsekiden.com прессекретарят на държавния глава Бойка Башлиева.

Към тази информация на ”Монитор” трябва да припомня и друга, в която се появи името на важен човек от президентския антураж във връзка с криминалната хроника. Оказа се, че простреляният в навечерието на новата 2010 г. в столичния квартал “Овча купел” Иван Митовски е управляващ в Жилищностроителна кооперация „Зора 10″ заедно с бившия шеф на НСБОП Кирил Радев и с главния секретар на президента Георги Първанов – Красимир Стоянов. Казвам , че “е”, в сегашно време, защото в съобщението се говореше, че жертвата е оцеляла и е в болница.

„Навремето учредихме кооперация за един строеж. Нещата се провалиха и тя на практика не е развивала дейност. А на този човек дори му бях забравил името“, каза вчера Кирил Радев. Красимир Стоянов не бе открит за коментар, писа тогава “24 часа”.

Явно и до днес, четири месеца по-късно, никой не може да открие за коментар всемогъщия началник на президентската администрация. Защото никой не го търси.

Вътрешния министър Цветан Цветанов беше цитиран от “24 часа” да казва ден след опита за убийство, че има вероятност нападателят на Митовски да е познат на жертвата. Дали това е вярно, докъде е стигнало разследването по случая, така и не научихме.

Ако шефът на правния отдел на президента Сашо Пенов е “ортак в сдружението „Алианс за правно взаимодействие“ с Иван Димов, който бе отстранен от ВСС, след като името му се оказа в списъка на плевенския бизнесмен Красьо Черния, както и с арестувания при акция „Октопод“ Николай Велков”, то другият шеф от президентската администрация, Красимир Стоянов, е направо съдружник във фирма с една жертва на въоръжено нападение. Нима това не е също толкова “оперативно интересно”?

В крайна сметка президентът пожела да има прозрачност във всичко и е добре да докаже своята искреност, като я демонстрира по отношение на най-близките си хора.

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional