Свободата днес и тук 18 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ден на радиото или телевизията

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Днес, ден след деня на храбростта на българската армия и ден преди деня на победата над нацистка Германия ( според календара на западните демокрации той е на 8 май), в България имаме Ден на радиото и телевизията.

Той е професионален празник в Русия, България и Беларус. В Русия се отбелязва като Ден на радиото, а в България като Ден на радиото и телевизията, предаде КРОСС.

А в Северна Корея как е? Няма да си губя времето да ровя в интернет за отговора на този въпрос. А и не знам дали търсачката открива такива севернокорейски отговори. Може да са държавна тайна там.

Интересно е, че след всички скъсани зависимости, все пак има нещо, което ни обединява с Русия и Беларус. Участваме заедно в един духовен радиотелевизионен съюз. Не разбирам обаче, защо в Русия да е само ден на радиото, а у нас да е и на телевизията? Цепим се от колектива.

Би трябвало да има отделен ден за радиото и за телевизията у нас също. Това произтича и от логиката на съпротива срещу предложението на председателя на СЕМ Георги Лозанов те да бъдат обединени. Искат да живеят отделно, но да празнуват заедно. Нещо като разведени партньори, които се събират един път в годината да уважат паметта на своите предци.

Голям смут настана по върховете на БНР и БНТ от идеята наЛозанов за обединение на БНТ и БНР. В смисъл, че той им посяга на най-святото, на статуквото. А тези две институции, пуснали корени по руско- беларуски образец в чудната почва на общото ни минало в рамките на СССР, най-много се пазят от ужаса нещо да се промени при тях.

Телевизията бълва автореклами за славните си традиции от времето на комунизма, а радиото си поръчва на частни агенции изследвания, с които да доказва себе си в стила на Ахмед Доган като “незаобиколим” фактор в държавата. На практика те са си обединени- от нескромността да се хвалят с ползата от монополизма. Понякога не вярвам на ушите си като гледам БНТ да изтъква своята уникалност от времето, когато беше уникална по закон –просто беше единствена. Или пък не вярвам на очите си като слушам, как БНР държи лидерството в националния радиоефир, подсигурено й от инерцията на монополизма, с внушението, че това е заслуга на сегашното ръководство.

На празника се питам: дали ще свърши в обозримо бъдеще безкрайният празник на държавните медии у нас. Те са комай единствените бюджетни “организации”, за които думата реформа не важи дори и на теория. Министерства, комитети, комисии, съвети – всички подлежат на свиване, на сливане на промяна и дори на закриване. Но не и БНТ и БНР. И понеже (противо)естественият подбор на оцеляващите в тях служители си е казал думата през дългите години на застой (в защита на статуквото), сега се оказва, че няма вътрешни сили в тях, които да поискат промени. Не се дочува от тези “стари къщи” възмущение от цензурата и подмазването на силните на деня, но заплаши ли ги “промяната”, настръхват.

На настръхналите трябва да стане ясно най-после, че има и “външни сили”, чийто интерес е доста по-важен от техния- наричат се слушатели и зрители. От тяхно име трябва да бъде извършена реформата. Колкото и на браншовите скачени съдове да не им се ще да им развалят спокойствието.

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional