Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ЕС се опълчи на "глутниците", кръжащи около еврото

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

Финансовите министри от еврозоната обещаха със специален механизъм и фонд от 110 млрд. евро да се противопоставят на "глутниците вълци" на световните пазари и да защитят еврото още в първите минути на глобалната търговия в понеделник. Срещата на лидерите на еврозоната в събота преля в антикризисно среднощно заседание и извънредно събиране на финансовите министри в Брюксел в неделя.

Целта е да се попречи на всяка цена гръцката дългова криза да плъзне в други части на Европа, което по думите на шведския финансов министър Андерс Бьорг е въпрос на дни.

Една от обсъжданите мерки е била възможността защитният чадър да може да се разтваря и над държави от ЕС, които не са членове на еврозоната, каквато е България например.

Подготвеното от Европейската комисия предложение е за стабилизиращ механизъм за подпомагане други задлъжнели членки на валутния съюз като Португалия, Испания и Ирландия. Икономисти изчисляват, че ако тези страни бъдат принудени да търсят тригодишни заеми, подобно на Гърция, сумата ще достигне 500 млрд. евро.

Засега е решено да бъде увеличен и фондът за финансиране на държави от Европейския съюз с 60 млрд. евро до общо 110 млрд. В него няма да участва Великобритания, но все още действащият министър на финансите Алистър Дарлинг добави, че ако се наложи, Лондон няма да остави еврозоната да рухне.

За да не се стигне до криза, Европейската комисия предлага на финансовите министри да увеличат правомощията на вече съществуващия фонд за финансиране на държави от Европейския съюз. Средствата ще служат като гаранция за заемане от пазарите, като кредитите ще може да се гарантират от държавите в еврозоната и по този начин сумата може да се увеличи десетократно.
Когато става дума за подпомагане на държави от еврозоната, Еврокомисията ще предлага отделен механизъм за междудържавни заеми.

Условията за отпускането на средства за страна извън еврозоната обаче ще са същите като тези, по които действа Международният валутен фонд, т.е. както се постъпи с държави като Унгария и Румъния. Това означава преглед на фискалното, бюджетното и икономическото състояние, договаряне на конкретни мерки, съкращения и ограничения и отпускане на парите на траншове при изпълнението на всяка фаза.

Ситуацията е толкова сериозна, че в рамките на три дни се проведоха няколко телефонни разговора между президента на САЩ Барак Обама и канцлера на Германия Ангела Меркел, която заради кризата изгуби в неделя важни избори, а с тях и контрола над горната камара на федералния парламент в Берлин.

Телеконферентно заседание проведе и бордът на Европейската централна банка.

Анализатори приветстваха решителната намеса на Брюксел, но предупредиха, че отново се лекуват симптоми, а не причината за болестта на еврозоната. "Най-после, изглежда, европейските правителства схванаха опасността от криза на държавните дългове. Но подобно на действията за Гърция един стабилизационен фонд само печели време за закъсалите държави. Трябва още фискална дисциплина в този "прозорец" и ако това не стане, кризата ще плъзне още по-широко", коментира банка "Морган Стенли".
 

 

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional