Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Наръчник на обЗЕСтвения враг

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Атанас Чобанов

От 10 май влезе в сила Законът за електронните съобщения (ЗЕС), който позволява на службите да следят гражданите в Интернет чрез проследяване на трафичните им данни. В хода на обсъжданията противниците на законопроекта наблегнаха на нарушаването на гражданските права. Но е вярно също, че чрез елементарни технически средства, достъпни за всеки средно грамотен гражданин може да се обезсмислят мерките за следене на трафичните данни. Особено вярно е това за Интернет - връзката, по-трудно, но не и невъзможно - за телефонните обаждания.

Техническите възможности да се блокират следящите технологии на МВР са абсолютно законосъобразни и вероятно вече се използват широко от престъпниците. И това означава, че службите трошат и ще трошат залудо парите на данъкоплатците за безсмислено електронно следене. Редно е и невинните граждани да са информирани за тези възможности, ако не искат МВР да пъха носа си обраснал с мафиотски полипи в личното им пространство, да следи с кого си чатят, кому пращат мейл, какви сайтове посещават и какви коментари оставят по форумите.

Идеята е проста и се нарича Частна Виртуална Мрежа или VPN (Virtual Private Networк). Един малък стандартен софтуер, който е вграден в операционната ви система позволява да се свържете по криптиран канал със сървър извън България и да насочите целия си Интернет -трафик в този криптиран канал.

Представете си, че си седите удобно у дома и от личната си Интернет връзка напопържате министъра на вътрешните работи в коментарите към злободневна статия. Малко след вас министърът прочита какво сте написали и никак, ама никак не му харесва. Той се врътва на стола, влиза в интерфейса към провайдърите, предвиден от новия ЗЕС и за секунди намира кои IP адреси са пращали данни към сървъра със статията. А от IP адрес до реален адрес пътят е кратък...

А сега си представете, че си седите удобно у дома, но личната ви Интернет връзка минава през тръба, за която бронебойни патрони няма открити, няма открити. Шпионските програми на МВР могат само да опипат тръбата, тоест, да констатират, че съществува тръба, че е ваша и че в нея нещо има. Какво има там и каква е крайната му дестинация остава загадка за службите.

Така вашата солена попържня ще мине по тръбата от България към някоя страна, където тайната на кореспонденцията е свещена и законът я защитава. Например Швеция. В Швеция данните ви излизат от тръбата и отиват до българския сайт, където ще попържате министъра. Сайтът регистрира, че го е посетил шведски IP адрес. Съответно това ще види и любопитният министър. А обратната връзка от шведския сървър до МВР е възможна, само ако се пусне международна съдебна поръчка и съответните власти я уважат и задействат собственика на сървъра да предостави данните за вас. Има и друга подробност: в много страни законът не задължава доставчиците на VPN услуги да пазят трафични данни на клиентите си и те с удоволствие не го правят.

Така, с VPN технологията се елиминира както достъпа до данните ви през интерфейс, така и възможността да се иска достъп до трафични данни за дребни прегрешения. Не се е родил шведски съдия, който би разрешил да се бърка по сървърите на частна компания за обида към министър на малка балканска държава. А при избор на подходящ доставчик, който не пази данни за клиентите си възможността за проследяване отпада напълно.

 Какво е нужно?

Трябва да се регистрирате на някой от сървърите извън България, които предлагат безплатна или платена VPN връзка. Такива има в много страни. Преценете сами в коя страна данните ви ще бъдат добре защитени от попълзновения. Дадох за пример Швеция, но и в САЩ не е зле откъм защита на личните данни, особено когато съдебните поръчки идват от страна, където някои от най-богатите бизнесмени в САЩ са считани за персона нон грата.

При регистрацията в сайта въведете достатъчно сложна парола, това е елементарна мярка за сигурност. Запишете потребителското име и паролата.

Безплатните връзки имат някакви ограничения по време, обем на трафика или бързина, но са напълно достатъчни за временно използване на повечето рутинни операции в нета (сайтове, коментари, мейл и чат по скайп). Ако искате перманентна, бърза и безлимитна VPN връзка трябва да платите, но цената в повечето случаи е скромна: 6 - 15 лв на месец за безлимитен трафик.

Друго предимство на VPN е, че можете да го използвате навсякъде където има Интернет връзка по кабел или по WiFi. Особено когато се връзвате по свободен WiFi е важно да внимавате със защитата на данните си, които летят във въздуха без никакво криптиране. Ако администраторът на сайта "Опасните новини" беше използвал такъв VPN, ДАНС щеше да го спипа на куково лято на безплатния WiFi в Mall of Sofia, но това е друга тема.

Безплатни сървъри:

 http://itshidden.com/ има и платена оферта за 12.99$/месец

http://www.cyberghostvpn.com безплатно 10 гига на месец, максимум 6 часа на едно включване

http://s6n.org/arethusa/fr.html

http://www.peer2me.com

http://www.hotspotshield.com/ (добавя реклами на уеб страниците)

... Google ще ви даде още много адреси ако търсите с ключови думи VPN free

 Платени сървъри:

 http://ConnexionVPN.com 5€/месец

http://www.yourprivatevpn.com 6€/месец сървъри в Холандия и САЩ

http://unblockvpn.com 5$/месец, но само 2GB/ден гарантирани.

http://www.vpnboy.com 5$/mois

http://www.torrentfreedom.com 17 $/месец, но специално конфигуриран за торент

... Google ще ви даде още много адреси ако търсите с ключови думи VPN cheap

Как да конфигурираме компютъра:

За да установите VPN връзка ви трябват три параметъра: адрес на сървъра, потребителско име и парола, които сте получили при регистрацията.

Следните примери са с itshidden.com, но принципът е почти същият с другите сървъри.

Windows XP

Безплатна връзка: http://itshidden.com/Support/VPNXP.html

Платена връзка: http://itshidden.com/Support/VPNXPPAID.html

Windows Vista

Безплатна: http://itshidden.com/Support/VPNVISTA.html

Платена: http://itshidden.com/Support/VPNVISTAPAID.html

MacOSX

http://fr.wikitwist.com/configurer-itshidden-mac-os-x/

Както виждате, не е по-сложно отколкото не толкова отдавнашния dial up по телефона. Разликата между безплатната и платената връзка е само в адреса на сървъра.

Използвайте TOR

Проектът TOR е разработен, за да прикрива Интернет трафика като го прехвърля през многобройни шлюзове в криптиран вид. За съжаление това се заплаща с рязко намаляване на скоростта на Интернет връзката. Ако сте готови да пожертвате бързина срещу почти непробиваема сигурност, инсталирайте и използвайте TOR.

 http://www.torproject.org/

Телефонните разговори се прикриват като се използва VOIP програма или Skype през VPN. Почти всички модерни смартфони предлагат такава възможност през 3G връзка или през WiFi. Но конфигурацията е по-сложна и изисква отделен наръчник.

Със сигурност оперативно интересните лица ще бъдат още по-внимателни от редовия потребител, загрижен за правата си. Те ще впрегнат всички технически средства, за да се предпазят от подслушването и ще успеят на 100%. Какъв е тогава смисълът от ЗЕС, освен да се демонстрира воля за полицейщина?

В крайна сметка оперативно интересните, но и безинтересните, които прилагат този наръчник ще общуват безопасно, а за българските шпиони ще остане удоволствието да пишат за щяло и нещяло международни съдебни поръчки. Няма лошо, ще понаучат езици.

Блогът на Атанас Чобанов - http://www.atanas.fr/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional