Свободата днес и тук 10 Декември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Законови промени ще позволят на службите да разследват кадровиците на Темида

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Степан Хиндлиян

В кратки срокове ще бъдат приети законови промени, които да задължат членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да си вадят допуск до класифицирана информация. Такава надежда изрази в понеделник вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Приемането на подобни промени на практика означава, че МВР и службите ще могат да разследват легално членовете на ВСС и да влияят върху кадровата им политика. Министър Цветанов смята, че така ще реши въпроса с онези висши магистрати, които са свързани с "Октопода".

Мнението му бе подкрепено от зам.-главния прокурор Валери Първанов, който в понеделник заяви, че "има колеги и в съда и в прокуратурата, които са влезли през задния вход".

От думите на министъра не стана ясно точно кой закон ще бъде променян – дали този за съдебната власт или за защита на класифицираната информация.

"Всичко е възможно, това е дискутирано в законодателните промени, които скоро ще бъдат приети. Знаете, че министър Попова (министърът на правосъдието-бел.ред.) предлага цялостна концепция за реформа на съдебната система. Тези, които взимат кадровите решение в съдебната система да бъдат максимално сигурни сами за себе си, че отговарят на изискванията да боравят с класифицирана информация. В момента нямат правна възможност. Трябва да се направи преглед на законодателството", заяви Цветанов.

За пръв път той оповести идеята си миналия месец, но срещна остър отпор от страна на ВСС, който в необичайно директна позиция обяви, че членовете на съвета са магистрати по силата на конституцията и ЗСВ и като такива имат достъп до секретна информация по право.

Цветанов обаче обясни, че във ВСС има не само съдии и прокурори, а и научни работници и адвокати.

В становище, публикувано на 20 април, т.нар. правителство на съдебната власт обяви идеята на Цветанов като опит за намеса на изпълнителната власт и по-специално на контролираните от тях служби, в работата на магистратурата. Според ВСС това създава и "реална опасност" за функционирането на съвета, още повече, че няма процедура по отзоваване на членове при отказ на допуск.

Фактът, че членовете на съвета нямат допуск до класифицирана информация, стана известен по-рано миналия месец, когато главният прокурор Борис Велчев внесе в секретното деловодство на ВСС данните, събрани със специални разузнавателни средства от килиите на т.нар. група на "Октопода" на Алексей Петров.

Първоначално Цветанов предложи всеки член на ВСС да поиска допуск до секретна информация от ДКСИ. Очевидно след последвалата негативна реакция на съвета, той е решил да прибегне до законодателна промяна.

Тезата на Цветанов е, че "Октоподът" е проникнал в съдебната власт, но въпросът според него може да бъде изчистен окончателно, като бъде направена задълбочена проверка на всеки един от членовете му.

Противниците на идеята смятат, че въпросът може да се изчисти окончателно по друг начин - когато МВР и прокуратурата си свършат работата и излязат с конкретни обвинения и доказателства срещу който и да е провинил се магистрат. Всяко друго решение създава предпоставки за неправомерен натиск и задкулисни сделки между службите, МВР и висшите магистрати.

Министър Цветанов съобщи още, че се надява от началото на следващата година работа да започнат и новите спецсъдилица, които ще се занимават с делата срещу организираната престъпност, корупцията по високите властови етажи и злоупотребата с еврофондовете.

"До уши в Октопода"

"Ползата" от допуска до класифицирана информация на членовете на ВСС бе защитена и от зам.-главния прокурор Валлери Първанов.

"Ти го виждаш, че е затънал до уши в "Октопода", но няма какво да направиш", каза Първанов и добави, че магистратите, които "не стават", ще бъдат гонени "поединично".

На среща с ръководството на партия РЗС зам.-главният прокурор обясни, че законодателят трябва да даде достатъчно инструменти на системата да се справи с подобни магистрати и те да бъдат изкарани от нея.

"Когато явно се вижда, че даден магистрат си общува с представители на организираната престъпност, трябва да се намери начин и механизъм да бъде махнат", каза Първанов.

Според него обаче сегашната конституционна уредба дава достатъчно добри възможности при адекватно законодателство да бъдат решени всички проблеми на съдебната система. Затова прокуратурата трябва да остане част от съдебната система и да се адмирира кадровото израстване на магистратите, преминавайки през всички възможни нива и на прокуратурата и на съда.

Валери Първанов отчете като добро превръщането на ВСС в постоянно действащ орган, защото преди този си статут съветът само е утвърждавал чужди предложения, без да може да даде оценка по тях.

Според него обаче ВСС не може да се справи със задачата за отстраняване на негодните магистрати.

Прокурорът предложи да могат да се ползват специални разузнавателни средства при дисциплинарните дела, които се гледат от ВСС. Изключително е трудно да се стигне до осъдителна присъда на магистрат, допълни той и съобщи, че за миналата година има само пет осъдителни присъди и осем оправдателни.

Част от прокурорите – "абсолютно негодни"

Председателят на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет Цони Цонев пък е на мнение, че един от тежките проблеми на държавното обвинение е кадровата политика и че "част от състава на прокуратурата е абсолютно негоден да изпълнява функциите, които са му възложени".

"Нямаше никакви принципи, по които да се изгражда кадровата политика при предишните двама главни прокурори. При Иван Татарчев и Никола Филчев кадрите са назначавани по субективни критерии, а не според възможностите на съответното лице", каза Цонев.

Според него трябва да отпадне парламентарната квота във ВСС, дознателите трябва да отговарят за масовата престъпност, а следователите - за тежката престъпност. Преминаването на следствието от МВР към съдебната власт през 1991 г. било съдбовна грешка, която довела до разкъсване на следствените връзки между разследващи органи и следствени служби.

"Следователите започнаха да работят чисто чиновнически и се стигна до този проблем, че оперативните данни не могат да бъдат трансформирани в годни доказателства за съда", каза председателят на Етичната комисия към ВСС.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional