Свободата днес и тук 01 Декември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Параграф 22 на МВР

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Светлана Георгиева

След като "оправи" трафика по шосетата и улиците, КАТ се качи и на тротоара. Новата дейност на тази МВР служба е да събира по 400 лв. такса от собствениците на заведения с маси на открито. Процедурата е много простичка – отива държателят на кафене в КАТ с план или със саморъчна рисунка на обекта си и отбелязва на нея с кръстчета къде иска да постави масичките и чадърчетата (няма значение колко са на брой).

Полицаят се почесва, казва: "Ще видим...", и когато му е удобно, отива лично да провери на място. Ако рисуваното планче отговаря на истината, ако осигурява проходимост за пешеходците, както и ако собственикът е платил вече парите по банков път,
 
катаджията удря един печат и кафеджията се сдобива с тапия
 
за пред общината, която ще му разреши разполагане на места навън. Услугата, както се вижда, е много трудоемка, затова Министерският съвет й е определил годишна такса от 400 лв. На когото му се вижда скъпо, да си прибере клиентите на закрито. Това е положението.

Ако някой се съмнява в правилността на мярката, греши. Напротив, тя дори е закъсняла. Крайно време беше КАТ да се качи на тротоарите, тъй като автомобилният парк на софиянци се намира именно там, при това без никаква проходимост за пешеходците. Та дано, докато броят масичките на кафенетата, пътните полицаи да забележат и колите между тях и да се запитат на какво основание са паркирали там.

Може случайно да им направи впечатление и че пешеходците и майките с колички отдавна се движат по пътното платно, някои дори предпочитат осовата линия като най-безопасна. Малко е вероятно, но има надежда да забележат и спрелите на почти всяко кръстовище автомобили, които напълно пречат на видимостта. Българските катаджии са сурови мъже, но пък може и някой от тях да се впечатли, че

на почти всички пътни артерии в столицата зеят такива кратери

че на шофьора му остават само два варианта за действие – или да скочи в дупката и да си строши колата, или да кривне в насрещното с риск за челен удар.
Но това, разбира се, са само пожелания, важното е сега КАТ да преброи масичките, защото, както знаем, държавният бюджет издиша и трябва спешно да се намерят свежи пари.
 
А дребният бизнес е именно за това - да бъдат изтръскан

 
и на свой ред да калкулира поредната такса в ценоразписа си.

Осигуряването на допълнителен доход на служителите на пътната полиция е добре дошло в сегашните тежки времена, когато държавната администрация трябва да се съкращава. Вътрешният министър Цветан Цветанов – човекът с най-висок рейтинг в държавата според социолозите, продължава да избягва отговора дали в МВР ще има съкращения с аргумента, че "всичко е въпрос на задълбочен анализ".

Очевидно е, че той ще направи опит да запази 60-хилядния щат на вътрешното министерство и така данъкоплатците ще продължат да издържат рекордния брой полицаи на глава от населението.
Според миналогодишно проучване на Евростат на 100 хиляди българи се падат средно по 615 полицаи, като повече има само в Кипър, където положението е по-особено предвид разделението на острова.

За сравнение във Финландия, която е на челно място по икономии в тази сфера, те са 158, а в Германия, която се намира по средата на класацията – 303-ма на 100 хиляди.

Срещу това нечувано прахосничество на обществени средства българският данъкоплатец

не получава почти нищо освен безплатно полицейско кино

вечер в централните емисии новини, когато се съобщава за поредната шумна акция на МВР, но не и за поредната му победа в съда. В стила на шоубизнеса са и екстравагантните наименования на акциите, които би трябвало да са рутинната дейност на споменатите 60 хиляди души в МВР. Защото от гледна точка на тежките проблеми с престъпността от всякакъв калибър хвалбата със задържани един кг амфетамини и 400 г марихуана е повече от нелепа.

По логиката на МВР министърът на финансите би трябвало да се пъчи пред камерите всеки път, когато някой си е платил данъците, а здравният министър – да се хвали всяка вечер, когато няма пострадали от лекарска немарливост. Пък и

всеки, който отива на работа, може гордо да обяви, че е "в акция"

В същото време гигантският щат на МВР продължава да е напълно безпомощен към т.нар. всекидневна престъпност - обирите на жилища, разбиването на коли и нарушаването на обществения ред.

Случи ли се да изчезне дете, близките му вероятно разчитат повече на инициатива във "Фейсбук" (справка - групата от 90-те хил. души по повод изчезналото на 27 април дете), отколкото на способността на полицията да постигне нещо повече от отговора "работи се по случая".

В странните представи на МВР за "работата" влиза и нещо, което ще потвърди всеки таксиметров шофьор в столицата. Вечер например т.нар. полицейски патрулки, които трябва да сноват из кварталите и да следят за реда, застават на "катаджийски позиции" в очакване на  жертви.

Катаджиите пък си почиват - вероятно от тежкия труд през деня, включващ и прибирането на описаната по-горе идиотска такса. Няма спор - работата е разпределена така, че да осигурява приходи за всички. А какво осигурява на осигуряващите тези приходи в крайна сметка си е техен проблем, гласи неписаният параграф 22 на МВР. И в крайна сметка е така.
 

 

От http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional