Свободата днес и тук 22 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

„За кокошка няма прошка“! А за шефа на кокошарника?

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Не можем да живеем, управлявани само от слухове и от липса на конкретни данни. Всяко нещо трябва да бъде доказано с конкретни факти”, заяви пред Дарик радио министърът на образованието, младежта и спорта Сергей Игнатов.

Репликата му е по повод оперативно интересния факт, че МВР и неговото министерство са предприели мерки за разследване на слуховете за предварително изтичане на информация за темите за държавните зрелостни изпити в интернет.

Предлагам на любознателните да си подчертаят думите “слухове” и “интернет”. Защото се сблъскваме с интересен прецедент да бъде правено официално разследване по “неофициални твърдения”. Аз се сещам поне за още едно, окачествено през октомври 2006 г. от самия държавен глава Първанов като начало на “компроматна война” срещу него, защото било основано на анонимна информация в интернет.

Значи вече може да се разследва “по слухове в интернет”, вместо да бъдат заплашвани с уволнение журналистите, които разпространяват тези “слухове”? Чудя се само дали това е напредък в областта на свободата на словото или просто този път “слухът” не е толкова опасен за личността на властник, уцелен “в десетката”, поради което разследването на анонимна информация вече е допустимо.

Новаторството в тази област очевидно е заразително. Не само изпълнителната власт вече признава необходимостта да се разследват “слухове”. До същия извод достига и опозицията, която предлага в разследването да се включат и законодателите. ДПС иска да се обмисли възможността за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да изясни обстоятелствата около матурата по български език и литература, каза зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

Истината трябва да излезе наяве и парламентът да се ангажира с този проблем, който засяга почти всяко българско семейство, посочи Местан”, цитиран от „Дневник“.

Съгласен съм с Местан за излизането на истината. Предлагам му също да разшири инициативата, която, съвместно с МВР да разчепка слуха, разпространен в интернет от “Джеймс Бонд” ( или “Агент 007”) през октомври 2006 г. Според този слух самият президент Първанов е корумпиран. Нима истината за корупцията на върха на държавата, която също засяга всяко българско семейство като (анти)пример за подражание, ни е по – малко мила от истината за корупцията по ниските етажи на министерството на образованието?

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional