Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

БСП призова ВУЗ-овете и БАН към още протести

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Необходими са протести срещу авантюризма и волунтаризма в политиката на правителството в науката и висшето образование, тъй като то не разбира от аргументи, а единствено от несъгласие, изразено на висок глас. Това заяви в неделя лидерът на БСП Сергей Станишев след разширено заседание в Русе на съвета за образование, наука, младежта и спорта към Националния съвет на БСП.

Необходима е обществена съпротива срещу видимото намерение да се ликвидира БАН, конкретизира Станишев, цитиран от БТА. Той говори срещу ликвидирането, по думите му, на сериозната наука чрез рязък спад във финансирането й под 1 на сто.

Според него приетият Закон за академичния състав създава реалната опасност посредствеността да залее академичната общност в България.       

Спасяването на БАН бе определено като една от основните задачи пред БСП.

Социалистите казаха, че политиката на правителството води до "образователен геноцид". Бе направено предложение да се иска референдум срещу промяната, която настъпва в модела на образованието и науката в България. За пример бе посочено, че БСП трябва да се противопостави на идеите за ново заплащане във
висшето образование.

За средното образование бяха посочени редица недоволства, сред които, че се върви към училищни настоятелства, които се превръщат в назначаеми органи.  Чу се мнение, че Даниел Вълчев като министър на образованието в правителството на тройната коалиция, но от квотата на НДСВ, сам е провокирал учителските протести, за да настрои учителите срещу БСП.

Социалистите уточниха, че в политиката на БСП в науката приоритети са енергетиката и земеделието.

Сергей Станишев подкрепи намерението за създаване на анкетна комисия по повод сигналите за изтичане на информация за темите на държавния зрелостен изпит, проведен в петък. Това се случва, тъй като средната администрация е смазана от масовите уволнения на компетентни личности, каза бившият премиер.

Той призова да се следи и да не се допуска в средното образование да се случи това, което става във висшето образование чрез новите закони. 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional