Свободата днес и тук 02 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Борисов възложил проверка на банките с държавни депозити

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Възложено е на министрите на икономиката и на финансите да проверят банките, които управляват държавните пари, дали са спазени всички условия. Това каза премиерът Бойко Борисов във вторник в отговор на репортерски въпроси за критериите, по които са избирани тези банки.

Той добави, че случаят с банките е заварено положение. Борисов ще настоява там, където не са спазени условията - да се спазят и повече да не се повдига тази тема.

Коментарът му е по повод изнесената официална информация на финансовото министерство, че парите на 18-те най-големи компании с преобладаващо държавно участие са съсредоточени в три банки, чиито пазарен дял от депозитите в банковия сектор иначе е под 9% .

Сред тези банки безспорен фаворит е "Корпоративна търговска банка" (КТБ), където са близо половината от депозитите на държавните фирми. В тройната (банкова) коалиция са СИБанк, където миноритарен собственик и шеф на надзора е половинката на премиера Цветелина Бориславова, както и "Централна кооперативна банка" (ЦКБ).

В края на управлението на кабинета "Станишев" в контролираната от Цветан Василев Корпоративна банка са депозирани 35 на сто от парите на държавните фирми. Откакто на власт е правителството на Бойко Борисов, делът им е стигнал 48%, става ясно от справката на МФ.

Данните показват, че само за три месеца СИБанк бележи забележителен ръст в привличането на средства от държавни фирми. Към март т.г. тя е акумулирала близо 80 млн. лв. от паричните наличности и депозитите на държавните предприятия, или 9.33% дял - троен скок спрямо август 2009 г. и два пъти ръст спрямо декември. Така "СИБанк" измества от тази позиция първо "Инвестбанк" и след това "Уникредит Булбанк".

В Корпоративна банка са и над 90 на сто от авоарите на дружествата под шапката на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) в размер на близо 76.5 млн. лв.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обясни в понеделник, че директорските бордове на държавните дружества са взели решения в кои банки да държат парите на фирмите, които управляват.

По думите му банките са избирани според определени критерии, дадени от министерствата, а финансовото ведомство решава дали е необходима диверсификация на разпределението на парите на държавните фирми. "С парите на БЕХ ще оперираме така, че да не застрашим стабилността на никоя банка", каза Трайков.

В същото време министърът на финансите Симеон Дянков заяви пред репортери, че ще предложи на премиера нова организация за контрол върху финансовите отношения на държавните предприятия. Дянков призна, че е голяма концентрацията на средства от държавни предприятия в една банка.

В отговора си до Съюза на издателите, които поискаха с официално писмо данни за депозитите на държавните компании, министър Дянков посочва, че Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е въвело конкурсни правила, според които изборът на банки става на базата на оферти от различни кредитни институции.

На практика обаче това не се е случило. Енергийните дружества не са обявявали конкурси за банково обслужване по закона за обществените поръчки. Изборът на банки всъщност е правен от директорите на държавните предприятия, а дали това е ставало след консултации с министрите, е отделен въпрос.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional