Свободата днес и тук 30 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Яснота за АЕЦ “Белене“ чак след конкурса за инвеститор

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владислава Пеева

За АЕЦ “Белене“ няма да има яснота, докато не се проведе конкурентен и добре подготвен конкурс за инвеститор, заяви във вторник пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след дискусия, посветена на енергийната диверсификация на страната, организирана от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Той частично опроверга думите на премиера Бойко Борисов от предишния ден, че този проект е най-напредналият в Европа в техническо и юридическо отношение, но уточни, че все още техническият проект на руския изпълнител “Атомстройекспрот“ не е лицензиран от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Министър-председателят заяви преди ден по време на посещение в Германия, че "в момента България има всички разрешителни и още утре може да стартира строежа на втора атомна електроцентрала, затова за нас е изключително важно да намерим европейски инвеститори".

Предстои подаване на финансовите и техническите оферти от кандидатите за консултант в преструктурирането на ядрения проект, каза още министърът. Шестима подадоха документи за участие в конкурса, сред тях британската банкова група HSBC, френската Societe General, базираната в Лондон финансова и банкова група Macquarie, както и Rothschild.

“Българският енергиен холдинг“, който провежда процедурата, вече е отсял шорт-листа с три компании, каза Трайков, но не пожела да обяви имената им, тъй като самите те още не били уведомени.

Тези дни това ще стане с условията за подготовка на финансовата и техническата оферти и критериите за оценки на инвеститорските предложения, допълни министърът.

София няма информация за готвен съдебен иск от руснаците

По повод появилите се неофициални информации, че “Атомстройекспорт“ са потърсили адвокатски консултации, за да предявят съдебни претенции срещу България за неизпълнение на договора за строежа на централата, Трайков заяви, че руснаците не са се обръщали с подобни искове към НЕК, която е инвеститор в проекта и възложител на дейностите по изграждане на обекта.

Предварителният договор с руснаците изтече на 31 март 2010 г., отделно техни представители вече се оплакаха, че българската страна не извършва навреме плащанията по проекта.

Трайков обаче отхвърли твърденията, че страната ни се е отказала от предложението за частично руско финансиране на строежа на централата. Преди време той заяви, че на този етап не можем да приемем руски кредит, но при намирането на чужд инвеститор, офертата на Москва може да намери своето място.

България иска да работи и с ядрено гориво от САЩ

Преди това пред форума, в който участваха и американският посланик Джейм Уорлик и дипломати от ЕС, министър Трайков посочи, че 2010 г. е ключова за енергетиката ни, тъй като през настоящата година ще бъдат преструктурирани основни енергийни проекти на страната, така че да станат привлекателни за европейските и северноамериканските инвеститори. Той каза още, че България разчита да привлече американски участник в проекта за газопровода “Набуко“.

Освен това България ще предприеме стъпки по лицензирането на американско свежо ядрено гориво като възможност за диверсификация на доставките на суровина в тази посока.

В момента страната ни има договор до 2020 г. с руската компания ТВЕЛ за доставка на свежо гориво за АЕЦ “Козлодуй“, която е проектирана за работи само с руска суровина. Първата горивна кампания на бъдещата АЕЦ “Белене“ също е планирана да се извърши с руски ядрени пръти, но технологията бе изрично поръчана от НЕК да е комбинирана и да позволява зареждане и с алтернативно гориво. Така при лицензиране на горивото на американската “Уестингхауз“, тя може да стане доставчик за втората атомна централа.

Полезно би било американското ядрено гориво да се лицензира и в контекста на обявяването на търг за инвеститор, който да изгради седми блок на площадката на АЕЦ “Козлодуй“, но това не е задължително и предопределящо за изхода от бъдещата процедура, стана ясно от думите на Трайков.

Той каза още, че страната ни се е договорила с американска компания да извърши предпроектно проучване за изграждане на хранилище за отработило ядрено гориво (ОЯГ) и радиоактивни отпадъци (РАО).

Страната ни като производител на ядрена енергия има ангажимент съгласно евродиректива да съхранява на своя територия отпадъците от атомните си централи. В момента АЕЦ “Козлодуй“ ги праща в Русия, където се преработват и съхраняват, но в един момент ще трябва да ги вземе обратно на българска територия.

“До известна степен България има изградена система за съхраняване на ОЯГ и РАО, но такова проучване ще е полезно и конкурентно като цена“, каза Трайков. По думите такова проучване, което ще е за сметка на американците ще позволи на България да вземе гъвкави решения в бъдеще за типа на националното й хранилище за ядрени отпадъци.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional