Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Крепне вечната дружба между руския питон и българското зайче

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Крепне вечната дружба между руския питон и българското зайче

Руската компания „Атомстройекспорт” се готви да заведе дело срещу България заради спирането на АЕЦ „Белене”, от „Сега”, който цитира чешкото издание Е15.cz . Руската компания се свързала с американската адвокатска кантора Sidley Austin LLP, която да защитава интересите й по делото. „Не коментираме тази информация – нито потвърждаваме, нито я опровергаваме”, казва прессекретарят на „Атомстройекспорт” Олга Цельова. Ние стриктно изпълняваме задълженията си по споразумението с българското правителство, което изтича през септември 2009 г., и продължаваме да извършваме пълния обем работа по проекта, допълва тя.

В джунглата на двустранните ни отношения нашите бивши колониални владетели, които по навик действат от позицията на силата, ни дават чудесен пример как питон поглъща зайче. Най – напред го хипнотизира, после го задушава в “прегръдката си” и накрая бавно, но сигурно, го поглъща. Такава е схемата, която Кремъл прилага с примамката ( за лакоми български контрагенти) АЕЦ “Белене”. Най – напред зариби “когото трябва” и когато верните другари тук “захлебиха” до такава степен, че няма връщане назад, следва задушаващата хватка на вцепенената жертва.

Преди да ми опонират, че Русия има право да си търси правата, ще се съглася с това. Питонът има права. Ловува както знае и както му позволяват тревопасните. А зайчето?

Ще припомня противоестественото поведение на българските управници по време на газовата криза, когато доставките на руски природен газ бяха спрени (включително) за България през януари 2009 г.

Вдъхновен от примера на президента Първанов за отваряне на икономическите досиета и повече прозрачност, ще разсекретя една стенограма. Когато народни представители от опозицията (Надежда Михайлова, Димитър Бъчваров, Асен Агов) повдигнаха въпроса България да си търси правата по съдебен път, ето какво им отговори на 5 февруари заместник министър – председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин от парламентарната трибуна:

Очевидно е, че приключилата криза с доставките на газ в България нанесе значителни щети на българската икономика. Това е безспорно…
По какъв начин можем да защитим държавата и фирмите от тези щети? Единият начин е, разбира се, да се предявят искове от фирмите, понесли загуби, към фирмите- доставчици. Това нещо съм сигурен, че ще се случи.
Това, което ни предлагат обаче тук няколко пъти от трибуната, включително и днес го чуваме, е казано, че България трябва да съди Русия.
Госпожо Михайлова, Вие имахте един предшественик, който искаше да съди Русия. Знаем, да – искаше да съди Съветския съюз господин Стоян Ганев навремето. Не сте забравили лошите уроци от това време.
Предполагам, че ще се съгласите, че някой може да съди друг, който и да било, на основата на договор. Ако обясните – извън популизма – как точно България да съди Русия, вероятно ще бъде интересно и всички ще се възползваме от това Ваше ценно мнение. “

Както виждате, заешкият манталитет пред питона, който ни показа, че е готов да задуши българската икономика, ражда не само вцепенение, но дори и някаква игривост в самопредлагането. От думите на Калфин струи сарказъм спрямо самата мисъл, че България може да съди Русия по какъвто и да било повод.

В статия, озаглавена “Неадекватната държава”, в. “Капитал” обобщи раболепието на властта в София по следния начин:

“На фона на случващото се в страната президент и премиер реагираха неадекватно. „Ще търсим провеждането на дипломатически разговори и контакти с Русия и Украйна, с отговорните фактори, в това число и с представители на властите. За съжаление, освен всичко друго, ние сме възпрепятствани и от факта, че там в момента са празниците, които при нас отминаха“, заяви президентът, цитиран от Агенция „Фокус“. Държавният глава призова още да се пристъпи към повторното включване на трети блок на АЕЦ „Козлодуй“. Вместо разговори с Москва, министър председателят Сергей Станишев първо проведе работна среща със Сашо Дончев – изпълнителен директор на „Овергаз“, която е дъщерна компания на „Газпром“ и е един от посредниците при вноса на синьото гориво в страната. На срещата Станишев е бил информиран от Дончев, че не „Газпром“, а украинските власти са спрели доставките за България, съобщи БТА.
.
Енергийният министър Петър Димитров пък излезе с позиция, че България не трябва да се меси в спора между Русия и Украйна макар и като потърпевша страна. Тоест неустойки заради спрените доставки според него трябвало да се търсят в далечното бъдеще. „Нашите договори не са конкретно с „Газпром“. Знаете, че има две фирми посредници, през които се минава. Това е и важна крачка, но това е крачка за далечното бъдеще. Засега ни интересува да бъде осигурено функционирането на икономиката и животът на хората“, каза Петър Димитров. “

Междувременно измина година и четири месеца и нищо подобно на компенсации за нанесените реални вреди на българската икономика не се задава – въпреки изразената от Калфин увереност, че това щяло да се случи.

Да обобщя: за хипотетични щети руската държавна компания е готова да съди България и предприема конкретни стъпки в тази насока, но за реални такива, нанесени на българската икономика от спрените доставки на руския газ, няма никакво възмездие и компенсации.

Прав е Калфин, не сме забравили лошите уроци от миналото. Нещо повече, помним ги прекалено добре, но само мърдаме с уши покорно и не си взимаме поука. Поради което Русия ще съди България колкото си иска, но обратното – никога!

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional