Свободата днес и тук 10 Декември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Уорлик: Изненадващо е, че повече от 50% са в малка корпоративна банка, собствеността на която не е съвсем прозрачна

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик заяви вчера сутринта в интервю пред БНТ, че е изненадващо, че "такава малка банка контролира толкова голям процент от парите на страната" и че нейната собственост "не е съвсем прозрачна".

Така той коментира данните, че 48% от свободните пари на 18-те най-големи държавни фирми са в една банка към март 2010 г. - Корпоративна търговска банка (КТБ). Джеймс Уорлик каза още, че очаква, че правителството ще задава въпроси и ще провери процеса, за да гарантира, че изборът е прозрачен и законен.

КТБ е от една от малкото банки, чиито мажоритарен собственик е един единствен човек - през фирмата "Бромак" - Цветан Василев, който е председател на надзорния съвет на банката. 

Според отчета на КТБ към март вторият по големина акционер в нея е регистрирана в Люксембург "Бългериън акуизишън къмпани ІІ", чийто собственик е Държавният общ резервен фонд на Султаната на Оман (сделката беше направена преди около година). Акции на банката се търгуват и на борсата.

Няколко часа след коментара на Уорлик БНБ разпространи съобщение, в което определи изявлението на посланика като "странно" и обясни, че "няма нито една банка, оперираща на българския пазар, чиито собственици да не са ясни". 

От централната банка обясняват, че до този момент са се въздържали от коментар по темата с финансите на държавните фирми, защото това било отговорност на техните ръководства, но сега реагират, защото добрата репутация на банковата система била поставена под съмнение.

През последните няколко дни почти всички държавни фирми мълчат за конкретните критерии, по които избират обслужващите си банки, а министерствата обясняват, че мениджмънтът на тези компании решава, като следва различни процедури. Във вторник премиерът Борисов заяви, че е наредил проверка на депозитите.

А вчера  финансовият министър Симеон Дянков обеща, че до месец ще има единни правила за банково обслужване на държавните дружества, които ще влязат в сила веднага.
 

 

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional