Свободата днес и тук 28 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Учени освиркаха кабинета и скандираха “оставка“, премиерът им обеща каквото искаха

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Мартина Бозукова, Красен Николов

Хиляди учени от БАН се събраха на протест в сряда срещу държавната политика в областта на науката и подготвяните промени в академията. С плакати “Спрете Игнатиадата!“, “Левски я създаде, Дянков я продаде”, “Игнатов месия на неуките“, “Игнатов при мумиите“, “Пирамиди, фараони и имоти за милиони“, “1869-2010 – от Дякон Игнатий до Дянков и Игнатов“ учените се събраха пред централното управление на БАН на жълтите павета, откъдето тръгнаха на шествие до Министерския съвет. Протестиращите освиркаха кабинета по време на неговото заседание и скандираха “Оставка“. Междувременно вътре премиерът Бойко Борисов обеща на председателя на академията реформата да продължи по начертания от БАН план и изказа тотално противоположни на афишираните от просветния министър Сергей Игнатов през последните седмици тези.

Протестът на учените започна с митинг пред сградата на централното управление на БАН на жълтите павета.

“Протестираме срещу непоследователната политика на правителството. През ноември твърдяха, че трябва да се сливат институти и броят им да се намалява, а сега казват, че не трябва и че нито един учен няма да загуби работата си. Управлението на Игнатов е управление чрез лъжи. То е управление чрез интриги. Дянков и Игнатов се опитват да противопоставят едни срещу други БАН и университетите, работещите в БАН и централното управление на БАН, студентите и ректора на Софийския университет, пенсионерите срещу академиците“, заяви проф. Бойко Георгиев, водещ митинга на академията.

Георгиев посочи, че учените протестират и срещу унизителното отношение и напомни на протестиращите репликата на министъра на финансите Симеон Дянков за феодалните старци, при което последва освиркване и възгласи “Уууу...“.

"Икономистите на БАН казаха, че бюджетът е прокризисен, че той ще доведе до задълбочаване на бюджетния дефицит, защото не насърчава икономиката. Как отговори министър Игнатов? Той каза, че в БАН правят всичко друго, но не и наука. Те са феодални старци, каза Дянков. Сега ви питам – икономистите от БАН бяха ли компетентни?“, обърна се към множеството Георгиев и последваха викове: “Да“. “Министър Дянков беше ли компетентен“, попита ученият. “Нееее“ - отговориха протестиращите. “Това се вижда днес, когато държавния бюджет е продънен и се налага издръжката на университетите, на БАН, на културните учреждения да се реже“, допълни Георгиев.

Акад. Антон Дончев, който също бе на митинга заяви от трибуната, че “достойнството е гръбнака на личността, на обществото, гръбнака на БАН“. Не разрешаваме да бъде атакувано достойнството на БАН“, посочи той и последваха ръкопляскания и възгласи: “Браво!“.

В подкрепа на учените беше дошла и американската фолклористка Анджела Родел, която заяви, че научният й ръководител от Калифорнийския университет е поискал да се подкрепи протестът на БАН. Родел каза, че е посветила живота си на българския фолклор. “Вие сте учени на световно ниво“, каза тя.

Председателят на БАН акад. Никола Съботинов поведе шествието на БАН, което стигна до Министерския съвет. Учени носеха ковчег и кръст, след което под формата на пиеса пред сградата на Министерския съвет беше разиграно погребението на българската наука. В ролята на науката влезе младо момиче, което беше “мумифицирано“ - омотано в бинт, положено в ковчега и затрупано с книги. Церемонията беше съпроводена с коментари, че го няма “главният церемониалмайстор, жреца египтолог“. След това “науката възкръсна“ - момичето се изправи и последваха радостни възгласи и аплодисменти.

Борисов: За съжаление, едва когато хората дойдат при мен, накрая се разбират

В същото време Съботинов и други представители на БАН влязоха в Министерския съвет, където бяха приети от премиера Бойко Борисов. На съвместна пресконференция с представителите на БАН Борисов обяви, че академията няма да бъде закривана и че държавата не се интересува от имотите й. “Държавата не се интересува от имотите на академията и никой няма намерение да прави молове от тях. В момента се проверяват създадени възможности в миналото за продажба на такива имоти. Ако има нарушения, те ще бъдат дадени на прокуратурата“, обяви премиерът. “Нито БАН е извън държавата, нито е Ватикана в Рим, нито имотите на академията са различни от държавните“, каза още Борисов.

“Правим БАН първостепенен разпоредител на бюджетни средства, а Централното управление на академията се запазва и никой не е имал намерение да го маха“, каза Борисов. Само преди две седмици в присъствието на Борисов в Министерския съвет министърът на образованието Сергей Игнатов обяви, че се подготвят промени в Закона за БАН, с които се цели именно закриването на централното управление.

Председателят на БАН от своя страна заяви, че учените имат подкрепата на премиера за реформата и тя ще продължи по определения от Общото събрание на академията план. “Когато академията си направи реформата, тя ще бъде и най-безболезнена, и най-мотивирана“, каза премиерът.

По време на срещата ръководството на БАН и премиерът са се разбрали да се въведе длъжността "финансов мениджър" в академията, за да има контрол върху бюджетната субсидия. Това ще стане чрез промени в устава на БАН. Финансовият мениджър ще бъде член на Управителния съвет на БАН и ще се назначава след съгласуване между Министерството на финансите и академията

Съботинов каза, че не е бил обсъждан новият Закон за БАН. “Ако се прави такъв закон, ще бъде консултиран и обсъден с БАН“, уточни премиерът Борисов.

По повод орязания бюджет на академията Борисов заяви, че “всички в държавата съкращават, и това важи и за БАН“.

Борисов заяви, че е разпоредил на министрите да спрат да говорят по медиите с квалификации, а да сядат и да се разбират, и да говорят всеки ден за реформи, защото и "БАН, както всичко останало трябва да бъде реформирана".

На въпрос защо Игнатов и Съботинов не са се разбрали за реформата в БАН без да ходят при премиера, Бойко Борисов каза, че за съжаление, едва когато хората дойдат при него, накрая се разбират и нещата тръгват. "За съжаление, нека да го наречем култура на прехода. Надявам се, че няма да ме ползват повече или за сдобряване или за вземане на крайното решение, защото повярвайте ми, че и аз си имам ресурси, нерви и възможности и не мога да понасям безкрайно подобни натоварвания”, каза премиерът.

 Игнатов: Човек може да умре от смях като слуша какво се говори

Около половин час преди Борисов да се спазари с шефа на БАН, Игнатов заяви, че "човек може да умре от смях като слуша какво се говори". Той каза, че държи да има Закон за БАН и целта е институтите да станат второстепенни разпоредители с бюджетни средства. По думите му целта на реформата е да се намали бюрократичния натиск в БАН и да останат повече пари за реална изследователска дейност.

"Тази сутрин ми казаха, че вече се говорило и за строеж на МОЛ-ове на мястото на имотите на БАН“, каза Игтанов. “Съобщете на населението, което е пристрастено към телевизионните сериали, че това е художествена измислица", посочи той.

Игнатов сподели и част от идеите си като например създаване на "Сенат в БАН", който да избира председателя на Академията. Игнатов обясни, че иска в БАН да създаде необходимия "дух на аристократизъм". Според него след реформата на ръководство "няма да се гледа като на пенсионери, а като на активно работещи учени“.

Игнатов заяви, че знае много повече за историята на БАН от "тези, които протестират навън". Той припомни, че до 9-ти септември в БАН са работили 9 човека, които дори не са получавали заплата, а са търсили пари за изследователска дейност. По думите му сега в БАН има над 70 административни служители.

Той обясни на медиите, че много иска да се снима заедно със Симеон Дянков под един от плакатите на протестиращите, в който се казва, че "Дякон Игнатий е създал БАН, а Дянков и Игнатов ще го унищожат".

Финансовият министър Симеон Дянков също даде своя коментар по случващото се като заяви, че българската наука в момента не е на необходимото равнище. Той изключи от този кюп учените, които се занимават с икономика като обясни, че българските учени-икономисти са едни от най-добрите в света.

"Нашите учени трябва да говорят английски, френски и немски, а не само руски. Това е необходимо за създаване на контакти и участие в европейски проекти", заяви финансовият министър.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional