Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бойко Борисов прикрива едни групировки и атакува други

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Бойко Борисов прикрива едни групировки и атакува други, казва германският разследващ журналист Юрген Рот в интервю за радио Дойче веле.

Неотдавна на книжния пазар излезе новата му книга, озаглавена "Гангстерска икономика". В нея отново става дума за България.

"Опитвам се да накарам хората да не се фокусират само върху България, а да обърнат внимание и на другите страни, включително Германия. Защото ситуацията в България, която все още не е особено розова по отношение на демократичните промени, е свързана и с Германия. В Германия също има достатъчно проблеми от този род. Погледът само върху една страна замъглява видимостта", казва Рот, който в едно друго интервю за Дойче веле бе заявил, че в България всичко е само шоу и инсценировка.

Такова ли е все още мнението му?

"Да, това е големият проблем. Много от нещата наистина са само шоу. Наглед съществуват закони срещу организираната престъпност и срещу корупцията, но каква полза има от тези закони, щом не биват прилагани? И каква е ползата от многото акции против криминалните структури в страната, щом не е ясно дали арестуваните хора ще бъдат съдени по правилата? Това са въпроси, по които изпитвам известни съмнения", казва Юрген Рот.

Запитан смята ли, че водената в момента борба срещу организираната престъпност е само замазване на очите, а не начин да се намери верния път, той отговаря:

"Тук нещата не са просто черни или бели. От една страна е добре, че отговорните институции се борят срещу мафията, от друга обаче, за да се изразя по-дипломатично, съществува подозрението, че различни престъпни групировки водят война помежду си, и че сега, когато Бойко Борисов е на власт, биват отстранявани онези групировки, които пречат. Ако това става според правилата, тогава всичко е наред, но въпреки това се повдига въпросът: защо едва сега и кои са наистина политиците зад кулисите? Тези, които до ден днешен, в продължение на години, прикриват мафията?", пита германският журналист.

На въпрос означава ли това, че според него Борисов прикрива някого, че преследва не политически, а лични интереси, когато решава срещу коя престъпна групировка да насочи усилията си, Юрген Рот казва:

"Ами, определени случаи ме карат да мисля точно това. В България има големи престъпни групировки, които до днес никой не е пипнал и с пръст. Това са наистина могъщи мафиоти...".

"За мен една от най-големите престъпни формации все още е ТИМ, която е разпростряла пипалата си и в Германия. Отдавна се питам дали българските власти ще имат силата и политическата воля да разбият тази група", казва още Юрген Рот.

Той отдавна следи развитието на ситуацията в България и си навлече гнева на не един и двама български политици и бизнесмени, които смятат, че твърденията му са безпочвени.

Бившият вътрешен министър Румен Петков дори заведе дело за клевета срещу германския журналист по повод книгата му "Новите български демони". Юрген Рот обаче отказа да дойде за първото насрочено съдебно заседание по делото в началото на тази година, като каза, че е призован в последния момент, а освен това се страхува за живота си.

На въпрос дали все още има такива опасения, той казва: "По принцип все още е така, да, но все някога ще трябва да отида в България и то в рамките на тази година. Това е съвсем сигурно и се надявам, че всичко ще мине без произшествия."

Пред радио Дойче веле той посочва, че сега е "много по-оптимистично настроен", отколкото по времето, когато е писал книгата си "Новите демони". 

"Въпреки всичко, казано дотук, вярвам, че Бойко Борисов се е обградил с качествени хора, които се опитват да променят нещо. Наскоро разговарях и с хора от ОЛАФ, които също смятат, че България е на прав път. Но докато не бъдат разбити старите структури, промените ще траят много дълго. Не бива обаче да пренебрегваме факта, че българската организирана престъпност съществува благодарение на "помощта", оказвана от подобни структури на Запад. Тоест, организираната престъпност е европейски, а не национален проблем. Да говорим, че ние тук на Запад сме чисти и неопетнени, че лошото го има само в България или Румъния, това е пълна глупост", казва в заключение германският разследващ журналист Юрген Рот.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional