Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Дълбоко лични" цели мотивират Цветанов за акция "Магистратите"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Степан Хиндлиян

Вицепремиерът Цветан Цветанов анонсира в петък пред БНР, че една от предстоящите акции на МВР ще се казва "Магистратите". Тя ще започне "когато му дойде времето", а целите й са "дълбоко лични" за министъра, поради което той отказа да даде повече подробности, коментирайки темата по-късно пред журналисти.

Може да се предположи, че говорейки за магистрати и готвената срещу тях операция, Цветанов визира предимно съдиите, от чиято работа не е доволен, но не и прокурорите и следователите, които също се водят към съдебната власт.

Министърът обясни пред БНР, че има съдии, с които се работи прекрасно, "защото те са максимално обективни, максимално искат да бъдат запознати" и съдии, които са "по-саможертвени и много по-всеотдайни в комуникацията и защитаване интересите на адвокати, на подсъдими, отколкото да защитят интересите на държавата".

"Разчитам много на един прелом в мисленето и в поведението на по-голямата част от представителите на съдебната система", заяви вътрешният министър.

Той похвали председателя на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев за реакцията му по случая с тримата съдии от ВАС, чиито роднини са получили парцели и разрешителни за строеж в Приморско като крайно нуждаещи се. Пенчев заяви, че се срамува от скандала със съдиите Андрей Икономов, Панайот Генков и Николай Урумов и го отстрани като шефове на отделения в съда.

Цветанов обаче смята, че по случая ВСС може да излезе след месеци с някакво уклончиво решение, "но днес България се нуждае от бързи реформи и бързи решения там, където има проблеми".

Според министъра не е необходимо да се проверява много, за да се види какво са направили тези съдии.

Спешни решения за съдебната власт

В същото време той отказа да се ангажира с въпроса за реакцията на МВР и прокуратурата по казуса, независимо от сигналите, които са постъпвали през годините. Министърът се задоволи с обяснението, че е констатирал изключително занижен контрол на правоохранителната система за противодействие на местната власт.

На въпрос дали МВР ще се занимае с общинските власти в Приморско, където са станали имотните сделки, той посочи, че е акцентирал много пъти пред местните ръководители на областната дирекция на МВР за това да се работи върху злоупотребите с месната власт.

Министър Цветанов даде да се разбере, че спешните решения за съдебната власт ще ги вземат преди всичко подчинените на изпълнителната власт специални служби, след като ГЕРБ задължи членовете на ВСС със закон да си вадят допуск за секретна информация.

"Една проверка за надеждност за боравене с класифицирана информация, всичко това ще бъде факт и ще бъде известно. Това е и аргументът ми за тази възможност всеки един да е спокоен, че е проверен и че той няма нещо, за което да се притеснява. Тогава смятам, че и решенията ще бъдат вземани много по-обективно, а не в някаква зависимост от Красьо", поясни Цветанов.

Казва на глас онова, което Велчев и Пенчев не смеят

Той каза още, че през последните няколко месеца получава "изключително голямо одобрение" за анализите си на тема съдебна система, защото магистрати като главния прокурор Борис Велчев и председателя на ВАС Константин Пенчев знаят, че проблемите, които се поставят, са точно такива, но "те самите не смеят да го кажат на глас".

"Аз не бих искал да се възприема като някакъв фикс идея, моя, за начина, по който говоря за съдебната система. Повярвайте, че го правя само и единствено воден от интересите на институциите, на държавата и все пак аз трябва да защитя по някакъв начин безсънните нощи и много труд, които хвърлят служителите от МВР, съвместно и под ръководството на прокуратурата по всички тези операции", посочи Цветанов.

Той заяви още, че има вариант за редуциране на Висшия съдебен съвет (ВСС), но за целта е необходимо тълкувателно решение на Конституционния съд. По думите му обаче е по-добре да се върви към вътрешно решение за всеки един от "представителите на ВСС – дали той не е съпричастен към всичко това, което се случва, и ако е, мисля, че най-моралното и най-етичното е да си подадеш оставката".

Цветанов съобщи, че законопроектът за специалните съдилища вече е готов.

"Останал е въпросът за събиране на повече мнения, за да могат да бъдат прецизирани и гледани конкретните текстове. Естествено е, че в не много далечно бъдеще смятам, че може да бъде внесен като законодателна инициатива и да бъде гласуван в българския парламент. Все пак очакваме и да получим по-широка обществена подкрепа, която я получаваме и в момента", коментира Цветанов.

Според него действията на МВР срещу контрабандата са изключително ценни, но се изисква време, за да бъде пресечена тази престъпна практика.

Цветанов каза, че е готов да бъде изслушан в парламентарната вътрешна комисия за мерките срещу контрабандата, както настояват от БСП.

"Винаги има какво да се каже на депутатите. И никога не трябва да забравям, че това са моите работодатели. Така че в тази посока – България е парламентарна република и винаги, когато има интерес по дадена тема, винаги съм готов да бъда изслушан“, каза Цветанов.

На въпрос за критиките му към шефа на Митниците Ваньо Танов, Цветанов се обяви за противник на "противопоставянето и то още повече пък между институциите", но отбеляза, че трябва повече да се полагат усилия от страна на митниците.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional