Свободата днес и тук 24 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Нужно е спешно решение за висшите магистрати с морските имоти

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

Висшият съдебен съвет е призован спешно да даде отговор на въпроса нарушили ли са етичния кодекс четиримата висши магистрати, чиито близки роднини са придобили право на строеж в Приморско като крайно нуждаещи се. В писмо до т.нар. правителство на съдебната власт, Съюзът на съдиите в България настоява да се даде честна оценка на фактите от "гледна точка на здравия разум".

Настоява се този пореден скандал в системата да помогне за нейното осветляване и демократизиране, "включително чрез отстраняване на магистрати, уронили нейния престиж".

ВСС вече проверява казуса със съдиите Андрей Икономов, Николай Урумов и Панайот Генков от Върховния административен съд (ВАС), както и председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

Скандалът избухна след публикации във в. "Капитал" преди седмица, в резултат на което председателят на ВАС Константин Пенчев освободи тримата си подчинени от шефските постове и те останаха редови съдии. Все още няма реакция от страна на Пенгезов.

"Беше изнесена информация, че прокуратурата е била сезирана със сигнали за извършени престъпления при учредяването на право на строеж от община Приморско на граждани в крайна жилищна нужда още през 2007 г. Съдийската общност научи за първи път за твърденията за имуществено облагодетелстване на близки роднини на съдии в противоречие с целта на закона през 2010 г. от медиите, а не от прокуратурата", се посочва в писмото на ССБ. 

"Изправени сме пред безпрецедентно злепоставяне с конкретни факти на четирима съдии. Те, доколкото са поставени високо в йерархията на съдебната система, са приемани от обществеността като лице на системата. Ето защо това бележи поредната криза на доверие в съдебната власт, при която възмущението към неколцина има реална опасност да бъде насочено към всички останали почтени съдии, ако ВСС не реагира своевременно и категорично", казва Съюзът на съдиите.

Преди ден вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че "този състав на ВСС не е в състояние да изведе съдебната система на по-добро ниво", което бе разтълкувано като призив към оставки. Той мотивира изявлението си с твърдението, че ВСС не се е сезирал за скандала с имотите.

От ВСС отхвърлиха искането за оставки, заявиха, че Цветанов е бил подведен от екипа си и съобщиха, че етичната комисия вече работи по случая. Преди три дни шефовете на отделения във ВАС бяха понижени до редови съдии. В този контекст съдийският съюз поиска от ВСС да спази духа, а не буквата на етичния кодекс.

"Независимо дали бащите ще се отрекат от децата си или синът ще заяви, че не отговаря за поведението на майка си, независимо дали има "търговия с влияние”, което би следвало вече да представлява интерес за прокуратурата, за нас и за Вас е важно убеждението на обществото, че имотите в курортния морски град са предоставени за строеж на семействата на магистратите заради служебното им положение и при изключително неизгодни за общината условия", се казва в писмото на съдиите.

Според тях е ненужен и дебатът дали 80-годишната майка на съдия Икономов е могла сама да си изясни процедурите по получаване на статут на крайно нуждаеща се.

"Няма по-тревожен сигнал за нивото на доверие в съда от изявлението, че гражданите на Приморско са се въздържали да упражнят правата си пред съда, защото са намирали, че предварително са обречени на неуспех да съдят близки роднини на съдии. Това е доказателство за опасното уронване на престижа на съдебната власт", заявяват още съдиите.

Според ССБ обществото няма как да разбере изпадането на децата и майките на съдиите в действителна крайна нужда. "Както според закона, така и според морала съдия Икономов е бил длъжен да се грижи за възрастната си майка, а останалите трима съдии – за продължаващите обучението си пълнолетни дъщери", пише в писмото.

Съдийският съюз изразява своето неудовлетворение от факта, че обществото е научило за проблема от медиите, а не от прокуратурата.

"Това бележи поредната криза на доверие в съдебната власт, при която възмущението към неколцина има реална опасност да бъде насочено към всички останали почтени съдии, ако ВСС не реагира своевременно и категорично", заявяват от съдийския съюз.

ССБ настоява, че магистратите трябва да бъдат наказани според практиката, която ВСС вече е създал покрай казуса с "Красьо Черния".

Организацията се позовава на международните етични правила на магистратите, според които съдията трябва да си наложи лични ограничения, които могат да се сторят тежки на обикновения гражданин, за да защити достойнството на съдийската професия.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional