Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Тръгва ли свлачище от разкрития за далаверите край морето?

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Разследване на седмичника “Капитал” за очевидни ( и известни от години на всички местни хора) далавери на местната управа в черноморския курорт Приморско най- – сетне предизвика свлачище от въпросителни за безобразията в търговията с имоти срещу “услуги”. Отприщи се разговор за това, че магистрати се черпят с апетитни терени край морския бряг чрез подставени лица, техни деца, регистрирани като бедни роднини , нуждаещи се ( от терени за строителство на хотелчета).

Крайморските общини от доста време са обект на безпомощно шушукане. Симбиозата на местната власт с националната лакомия на всякакви влиятелни прелетни птици, свили гнездо по върховете на държавата, е не по – малко зло от други схеми за пладнешки грабеж (като т.н. заменки например). Локални величия се превърнаха в национални величества по незаконно забогатяване.

България се управлява от страха. При най-малкия пробив в неговата обвивка се отприщва разговор на потиснатите досега потърпевши. Това проличава най- ярко в моменти, когато падне някое табу. Приморско “повлече крак” и е вероятно този път тази диря да не бъде заличена от вълните на конюнктурата, заливащи пясъчната ивица.

В студиото на Нова телевизия тази сутрин прозвуча тезата, че всъщност такива неща стават навсякъде : “ Само Приморско ли е, ами в Царево какво е …”, вметна един от коментаторите в дискусия за актуалните събития от седмицата.

Давам думата на “Репортери без граница” да допълнят недоизказаната от телевизионния екран реплика за това “ какво е” и в Царево . Съобщението е на списвания от българи ( нали властта у нас уважава много живеещите и работещите в чужбина български журналисти, нека се вгледа в сигнала) лондонски сайт Kafene:

Репортери без граници“ против сплашване на български журналист

Правозащитната организация „Репортери без граници“ осъди опитите за сплашване на журналиста Атанас Чобанов от кмета на град Царево.

Представители на местните власти са влезли в имота му в село Варвара на 13 май и са казали заплашително на родителите му, че действат от името на кмета Петко Арнаудов и, че дървеното им бунгало е незаконно.

Чобанов незабавно е съобщил за инцидента в полицията и прокуратурата, като е поискал случаят да бъде третиран като влизане в чужд имот без разрешение и злоупотреба с власт.

Властите в Царево нямат никакво юридическо основание за тази визита, съобщи „Репортери без граници“. Семейството на Чобанов съвсем очевидно е станало жертва на опит за сплашване, който в България обикновено предшества по-жестоки „предупреждения“.

Призоваваме правителството да вземе мерки и да осъди поведението на местните власти, както и да разследва случилото се, пише в съобщението на световната правозащитна организация.

Чобанов каза за „Репортери без граници“, че е убеден, че властите в Царево са реагирали в отговор на негово разследване на злоупотреба с публични ресурси и корупция.

Кметът може да ме съди за обида, ако не харесва статиите ми и аз ще докажа в съда, че съм прав, каза Чобанов. Методите, използвани от него, са характерни за стария режим. Това, което ми се случва не е изолиран случай.

Местни журналисти стават често жертва на яростни реакции от страна на управниците, но те не смеят да се оплачат, защото са икономически зависими и се страхуват от отмъщение, казва Чобанов.”

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional