Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кабинетът залага дефицит от 4.8%, финансиран от фискалния резерв

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Mediapool

Последните прогнози на правителството, залегнали в проекта за актуализация на тазгодишния държавен бюджет, са за дефицит от 4.8% от БВП или 3.2 млрд. лева. Проектът, който Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди във вторник, предвижда дефицитът да се финансира основно от фискалния резерв, като средствата в него ще бъдат намалени до 4.5 млрд. лева при натрупания към април 2010 г. в БНБ резерв от 6.6 млрд. лева. Освен това се разчита на приходи от приватизация и дългово финансиране за покриване на разходите, стана ясно още във вторник.

Само преди две седмици, когато премиерът Бойко Борисов обяви, че бюджетът ще бъде актуализиран, финансовият министър Симеон Дянков каза, че допълнителните разходи ще създадат ″малък допълнителен дефицит, но той ще е в рамките на допустимите от ЕС 3%″.

Според социалните партньори вариантът с намалението на фискалния резерв е приемлив, макар че против него вече се изказаха политици и експерти. От МВФ посъветваха миналата седмица да не се избързва с намалението на резерва.

“Актуализацията на бюджета е едно добро постижение от гледна точка на това, че за първи път бюджетът балансира вижданията на работодатели и синдикати и за първи път държавата поема негативите от икономическата криза“, коментира пред журналисти след заседанието на тристранката председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Според него мостовото финансиране чрез фискалния резерв ще бъде компенсирано от увеличението в приходната част на бюджета вследствие на изпълнението на предложенията на тристранката. “Основно приходите се чакат от приватизация на миноритарните дялове, пласиране на държавни ценни книжа на вътрешния пазар и намаляване на задлъжнялостта към външния пазар“, каза Данев.

На въпрос дали тези мерки ще дадат резултат до края на годината, Данев препоръча на парламента вместо да излиза във ваканции, да гласува предложенията на тристранния съвет. Според Данев пласирането на финансовите инструменти може да стане до края на годината.

От дълговото финансиране се очакват около 100 млн. лева, а от приватизация - 200 млн. лева.

Данев заяви, че бъркането във фискалния резерв не е фатално и темата “непрекъснато се напомпва в медиите“. “Въпросът е да се знае, че има приходна част и че фискалният резерв ще е далеч над санитарния минимум от около 4 млрд. лева“, каза Данев.

И ″привилегированите″ ведомства да свият разходите

Иначе в проекта за актуализация на бюджета остават вече обявените допълнително 180 млн. лв. за инфраструктурни проекти, 142 млн. лв. за социални разходи, няколко милиона за жп-инфраструктура и 117 млн. лв. за тютюнопроизводителите, 220 млн. лева за актуализация на бюджета на здравната каса.

Според работодателите обаче трябва да се преосмисли съкращението на разходите за някои ведомства, които засега остават привилегировани. “Не виждам защо някои министерства не намалят разходите си чрез приватизация на обекти с отпаднала необходимост и аутсорсване на дейности“, коментира Данев.

“Например, Министерството на отбраната генерира огромни разходи за поддръжка на имоти, които не се ползват. Или МВР защо не аутсорсне дейността по даване на регистрационните номера на автомобилите“, каза той и попита какъв риск поемат служителите на КАТ, че се пенсионират на 45 години. “Защо не се намалиха субсидиите за тютюнопроизводителите също с 20%, защо не се намаляват разходите на Народното събрание?“, попита още Данев. По думите му парламентът трябва да намали разходите си, за да покаже висок морал и да демонстрира на обществото, че депутатите са първите, които намаляват затягат коланите.

Вицепрезидентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов допълни, че синдикатите също са обърнали внимание, че бюджетите на Народното събрание и съдебната власт остават непокътнати.

Макар че и работодатели, и синдикати подкрепиха проекта за актуализация на бюджета, не липсват и забележки. След заседанието синдикатите излязоха с позиция, че заложените антикризисни мерки в подкрепа на фиска нямат никакво отражение върху приходната част в проекта за актуализация. От КНСБ и "Подкрепа" смятат, че е залегнала твърде оптимистична прогноза  по отношение приходите от данък върху доходите, за който е разчетен ръст от 2.05 на сто или нови 40 млн. лв. в повече спрямо сегашния закон. "По необясними причини са завишени приходите от данъка върху дохода на физическите лица при наличието на висока безработица", смятат синдикатите. Според КНСБ заложените 200 млн. приходи от приватизация също са
 силно занижени.

СДС настоя дефицитът да бъда удържан под 3%

По същото време от СДС отново призоваха във вторник за ограничаване на разходите и поддържане на бюджетен дефицит под 3%. Лидерът на партията Мартин Димитров заяви, че именно това е била обявената от правителството цел в началото на година и призова да няма отклонение от нея. Според него влизането в нов свръхдефицит ще доведе до отдалечаване на България от еврозоната, вдигане на лихвите по кредитите, оттегляне на инвеститори, глоба от Европейската комисия и забавяне на темпа за излизане от кризата.

"В началото на година имахме съвсем различни идеи. България трябва да продължи да поддържа стабилност, както го е правила през последните 10 години. Ако отново влезем в свръхдефицит, с това ще бъде свършено", каза Димитров.

СДС отново настоя за свиване на бюджетните разходи и основно средствата за подръжка на администрацията. "Там има голям резерв, при това, без да се влошат услугите за българските граждани", заяви той.

От партията обясниха, че дори са изпратили писмо до вътрешния министър Цветан Цветанов с настояване да се оптимизира процедурата по издаване на документите за самоличност. СДС настоява да се въведат онлайн- услуги за тази дейност, а плащането да става по банков път, което би спестило пари на данъкоплатеца.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional