Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Националисти и леви в атака срещу пазарния либерализъм

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Представители на подкрепящата управлението на ГЕРБ партия "Атака" и на опозиционната левица предприеха в петък в парламента атака срещу пазарния либерализъм за по-силна държавна намеса в икономиката. От "Атака" поиската нова цялостна финансова и икономическа стратегия в тази посока и развиха идеята си поставен от държавата "таван" на банковите лихви по кредитите. От левицата се изказаха за национална инвестиционна програма и национален инвестиционен фонд и преосмисляне на идеята за априорното гарантиране на влоговете в банките.

На този фон изненадващо прозвуча дошлото от "Атака" съобщение, че финансовият министър подкрепя техните идеи за по-здраво регулиране на банките.

Сидеров: "Да преосмислим някои десни и дясно-центриски философии"

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска от управляващите държавата да приложи една нова стратегия - регулиране на финансовите пазари и икономиката.

Трябва да се простим с легендите, че пазарът се регулира сам - това вече не е актуално, посочи сидеров от парламентарната трибуна и посъветва да се последва примера на Рузвелт от 1929 година, който "е изкарал САЩ от голямата депресия с по-силни държавни регулаторни механизми".

Лидерът на "Атака" допълни, че все по-вече от големите икономисти на нашето време смятат, че финансовата криза е предизвикана от неолиберализма, от "прекаления разгул". Според Сидеров тезата, че по-малко държава е по-добре в момента не е добра и във всички случаи спасяването от кризи е ставало с държавна намеса.

"Обръщам се с призив към управляващата партия да изведе България от кризата, а това не може да стане само, ако преосмислим някой десни и дясно-центриски философии", каза Сидеров.

Той отново разви идеята си за регулиране на лихвите по кредитите, което Сидеров обяви като първа стъпка на една нова икономическа стратегия. В най-скоро време ние ще внесем предложения за промени в законите за банковото дело, чрез които с един гъвкав механизъм да могат да се изравнят лихвите по кредитите с тези в Западна Европа, посочи Сидеров.

Длъжни сме да дадем въздуха, който е необходим на българите, каза лидерът на "Атака".

Според "Атака" Дянков подкрепя идеите на националистите

По-късно се разбра, че Сидеров е изложил идеите си и на среща с финансовия министър Симеон Дянков. От "Атака" обявиха, че след разговор между двамата е станало ясно, че министър Дянков подкрепя идеята на националистите, с чиито предложения няма да се посегне на печалбите на банките, а ще "се отпуши" банковата система.

"В Европейската комисия министрите на финансите разглеждат подобни текстове и до шест месеца ще има нов тип регулация в банковата система в Европа, а тя в момента вече е факт в някои европейски страни", казал вицепремиерът.

"Факт е, че кризата дойде заради слабото финансово регулиране по цял свят. Европа прави промени и в България ще стане", добавил Симеон Дянков. Той е оценил предложението на "Атака" като мярка, "с която икономиката ще тръгне по-бързо, защото банките ни имат голям финансов ресурс".

Вицепремиерът е посъветвал Волен Сидеров да развие тезата си и да й даде по-голяма гласност, като обещал да лобира за нея пред управителя на БНБ Иван Искров.

Синята коалиция: "Да не си припомним кризата от 1996-та"

Ако допуснем петпроцентен дефицит, ще си припомним кризата от 1996 година, предупреди от парлемантарната трибуна от името на Синята коалиция съпредседателят й Мартин Димитров

Нека да направим актуализация, която да води до по-малък дефицит, призова депутатът. По думите му, в ситуация на валутен борд, не трябва да се допуска голям бюджетен дефицит. В противен случай има риск чрез процедура на Европейската комисия страната ни да бъде глобена, предупреди Димитров. Трябва да покажем, че ситуацията е под контрол, посочи съпредседателят на Синята коалиция и призова ГЕРБ при актуализацията всички неефективни разходи да бъдат отложени.

Левицата: Да се преосмисли априорното гарантиране на влоговете в банките

Групите, подкрепящи правителството, са на диаметрално противоположни позиции по отношение на политическата и социално-икономическата проблематика, коментира от парламентарната трибуна депутатът от левицата Янаки Стоилов.

Интересно ми е, ако ГЕРБ е в ролята на арбитър към коя от тези две позиции ще се доближи или ще потърси някакви допирни точки, посочи Стоилов. Според него това вече може би говори за фактически разпад на управляващото мнозинство от гледна точка на управленската философия.

Стоилов предложи правителството да обсъди създаването на национална инвестиционна програма, в която да бъдат включени най-важните инфраструктурни проекти, най-големите и важни проекти на частния бизнес, т.е. тези елементи от българската икономика, които с влагането на средства днес могат да носят икономическа активност и заетост утре или след няколко години.

Според Янаки Стоилов тази програма изисква формиране на национален инвестиционен фонд, което може да бъде постигнато чрез участието на търговските банки. "Затова може би трябва да се преосмисли идеята за априорното гарантиране на влоговете в банките, а най-силните защитни мерки държавата да оказва на тези банки, които се ангажират с определена кредитна дейност, за да може българският бизнес да излезе от кризата", смята Янаки Стоилов.

Правителството е в плен на либерална инерция, на политика, задмината от времето, посочи Стоилов.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional