Свободата днес и тук 19 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Първанов: Има стремеж да се създаде страх в обществото

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

В изявление пред медиите в пернишкото село Витановци президентът Георги Първанов упрекна правителството, че в борбата с престъпността и корупцията предприема радикални действия, които целят да се създаде страх в обществото. Изявлението му идва ден след като авторитетното британско сп."Икономист" публикува статия, според която в България се надига страх от полицейска държава.

"Стават странни неща. Не може да не прави впечатление на всички, че покрай необходимите действия, които трябва да респектират престъпността, успоредно с това сме свидетели на доста радикални действия, които прехвърлят границата и които са част точно от този стремеж да се внуши, да се създаде страх в обществото". Това заяви президентът, цитиран от БТА.

Няколко часа по-късно, в интервю за централната емисия на държавната телевизия, премиерът Бойко Борисов коментира думите на Първанов като "част от амбициите за сваляне на правителството". "Няма да го коментирам. Откакто неговите амбиции да свали правителството и да се върне на бял кон в БСП, заедно с ДПС, станаха ясни за мене... Сами виждате, че това изказване няма грам истина, факт или нещо, което човек да стъпи, за да го коментира. Това е поредното му внушение срещу правителството", бяха думите на Борисов. Той подчерта, че смята за по-важна положителната оценка за борбата с престъпността, която получил от шефа на ЦРУ  Леон Панета при срещата им в София преди дни.

Георги Първанов бе в село Витановци за освещаването на новопостроения храм "Вси светии" и дари евхаристиен комплект и плащеница. Светата литургия отслужи Знеполският епископ Йоан.

Държавният глава повтори изразената вчера позиция, че е наложил вето над промените в Закона за радиото и телевизията, тъй като "не може да се правят закони, с които да се решават един или друг персонален въпрос". Защото в мотивите ясно е указано, че всъщност става дума точно за това - да се отстрани точно определен човек от Съвета за електронни медии (СЕМ) и да се запазят други, посочи той и добави: "Не може да се решават кадрови въпроси, когато става дума за такъв орган за медийното пространство, с жребий".

Президентът подчерта, че конституционният смисъл на един мандат е в това, че като се избере някой за определен срок, той трябва да има увереност, трябва да има сигурност да изпълнява своите
ангажименти. В противен случай "с всяко следващо правителство ще идва някой, който ще променя законите, ще променя съставите, ще пренарежда мандатите".

Първанов отбеляза, че върху медиите се упражнява последователна кампания за натиск, че законът е стъпка, която идва да насади страх у медиите, да покаже, че каквото си е наумило правителството, това ще стане, и така да бъдат уплашени определени медийни среди, предава БТА.

В коментар за предстоящата актуализация на бюджета Първанов изрази позиция, че ситуацията е доста сложна, динамично променяща се и трябва да се държи здраво състоянието на валутен борд и да се работи по правилата, които са установени при предишните близо 15 години. Според него всякакви импровизации биха могли да дестабилизират обстановката.
 

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional