Свободата днес и тук 25 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ДПС: Застрашават се права и свободи, застрашава се демокрацията

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Юлиана Колева

"Прави се опит за криминализиране на ДПС от гледна точка на това след пет-шест месеца да строят представителите на движението в местната власт  и всеки от тях да бъде подсъдим,  да се започнат от следващата година сума ти дела, за да се създаде недоволство". Това заяви пред журналисти лидерът на ДПС  Ахмед Доган в коментар за проверките за дейността на кметове от партията.

По думите му обаче управляващите си губели времето. "Нямате представа колко ни помагат с това, ние нямаме нужда от пропаганда, както виждате и аз не говорих за политика тук", каза той.

Доган говори пред журналистите минути след като отправи поздравления по време традиционния събор в местността Демир баба текке. На събора се отбелязва годишнината от т.нар. Майски събития (мирните протести за връщането на рождените имена на българските мюсюлмани през 1989г. - бел. ред.)

Лидерът на ДПС наистина беше лаконичен в изказването си пред събралите се на Демир баба текке и единствено повтори тезата си, че без ДПС не може и че партията има тежък глас в българската политика.

Посланията на събора отправиха водещи политици от движението, които се изказаха от трибуната преди лидера си. Основната им теза беше, че в последната година се правят опити за нарушаване на правата и свободите в страната. Това, по думите им, застрашава демокрацията и е необходимо единение, за да се даде отпор на тези тенденции.

В същия дух беше и мотото на тазгодишния събор: "Без права и свободи няма демокрация, няма сигурност".

"Няма едно списание на майчин език, има натиск от парадемократи срещу изучаването на майчин език", заяви пред събралите се депутатът Ремзи Осман. Той добави, че е време в съдебната власт и полицията малцинствата да намерят своето достойно представителство и допълни, че държавата не може да гледа на някои свои граждани като на второ качество хора.

В последната година се правят опити да се посегне на правата и свободите, каза и колегата му Хасан Адемов. Евродепутатът Метин Казак пък предупреди, че при всеки опит за нарушаване на права ще бъде сигнализиран Брюксел и посочи като пример новините на турски език и натискът върху местната власт, подложена на проверки от управляващите.

Кметът на Кърджали Хасан Азис се оплака от множеството проверки, които извършват срещу кметове на ДПС и отбеляза, че представителите на други партии не са инспектирани изобщо.

"В понеделник следобед съм на разпит в полицията, във вторник, за разнообразие, съм в националното следствие, а в сряда и четвъртък - на разпит в общинската администрация", каза Азис. "Би изглеждало нормално, ако всеки от останалите кметове имаше същата работна седмица", допълни кметът на Кърджали и заяви, че демокрацията е в опасност, защото има двоен стандарт. За двоен стандарт при проверките говори преди седмица и президентът Георги Първанов.

Пред събралите се пък кметът на Гърмен Ахмед Башев припомни за показния му арест през март миналата година, когато беше отведен призори от представители на Държавната агенция "Национална сигурност" на разпит по подозрения за насаждане на радикален ислям, и заяви, че посланието на събора трябва да се допълни, като се посочи, че "без ДПС няма права и свободи, няма демокрация".

След края на политическите изявления в отговор на въпрос дали не се преекспонира темата за нарушените права и свободи лидерът на ДПС коментира, че ако се наблюдава добре целият процес в страната, има основание за подобни послания и твърдения. "Питате ме дали не се прекалява, аз мисля, че правата и свободите на човека са толкова важни, че при най-малката индикация за нарушаването им, трябва да се алармира обществото. В този смисъл, няма преувеличение от гледна точка на превенцията", каза Ахмед Доган.

Лидерът на ДПС заяви, че правителството е в много тежко положение заради възникналите в следствие на повсеместната криза проблеми. Нещата се утежнявали още повече от "ненавременните и неадекватни" действия на правителството, което имало "загубен работен луфт" от най-малко 6-7 месеца.
От: http://dnevnik.bg/

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional