Свободата днес и тук 02 Април 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Българин откраднал чужда самоличност и живял в САЩ 15 години с нея

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Българинът Дойчин Кръстев е обвинен в присвояване на самоличността на убито момче, разказва нашироко историята АП, цитирана от медии в щата Орегон.

Неговият дядо, на когото бил кръстен, е бил герой е борбата с нацистите, родителите му са уважавани учени в България, а бивш юрист от администрацията на президента Рейгън и съпругата му лекарка са го отглеждали като тийнейджър, и всичките му предричали блестящо бъдеще, пише авторът на разказа Уилям Маккол.

Дойчин Кръстев изоставил всичко това в колежа и изчезнал преди около 15 години, приемайки самоличността на тригодишно момче от Охайо, убито при неуспешно отвличане.

Ако Кръстев не бе подал молба за паспорт,

ако Държавният департамент не бе започнал да извършва собствени проверки и сверяване със смъртните актове, ако не беше една забравена ски екскурзия, Кръстев можеше още да е Джейсън Робърт Евърс, следовател от комисията за контрол над алкохола на щата Орегон, отдалечен почти на половин земно кълбо от България.

Майкъл Хоровиц, бивш главен юрист в Административно-бюджетното бюро на САЩ при администрацията на президента Рейгън, се сприятелил с родителите на Кръстев, когато обикалял Русия и Източна Европа, проучвайки начините да се помогне на академичната общност да се възстанови след рухването на Съветския съюз. Динчо Кръстев е математик и директор на централната библиотека на Българската академия на науките, а съпругата му Байчинска е една от водещите специалисти по Юнг в Източна Европа, продължава АП.

Хоровиц и съпругата му д-р Девра Маркъс, интернист, предложили дома си на семейство Кръстеви, за да може Дойчин да учи в САЩ. Той живял с тях от 1992 до 1994 г., завършил престижната гимназия ″Джорджтаун Дей″ и спечелил стипендия за колежа ″Дейвидсън″ в Шарлот, Северна Каролина. но когато започва втората си година в колежа, оценките му са лоши, изглежда нещастен и готов да се откаже, разказва Хоровиц.

Спомням си как един ден шофирах чак до Дейвидсън, за да го открия в пицарията, където беше разносвач, и направих всичко по силите си, за да го убедя каква грешка прави, разказва Хоровиц, който сега е директор на два проекта по право на гражданските и религиозни свободи в института ″Хъдзън″ във Вашингтон.

Но след като Хоровиц се връща у дома в Маклийн, щата Вирджиния, Кръстев му се обажда по телефона и му казва, че е решил да напусне колежа.

И оттогава не сме го виждали 15 години,

казва Хоровиц, който наел частни детективи, за да го търсят.

Голяма част от това време Кръстев прекарал в Колорадо, преди да се премести в Орегон, където е нает от щатската комисия за контрол над спиртните напитки през 2002 г., преминавайки щатските проверки като Джейсън Евърс.

Купил си къща в Бенд, Централен Орегон, и работил в този район и в Ниса, на границата с Айдахо, осем години, преди да бъде арестуван в Айдахо в края на април от Дипломатическата служба за сигурност - агенция на Държавния департамент, която започнала да сверява молбите за паспорти със смъртните актове през 2005 г. за да лови измамници, кандидатстващи за паспорт.

Неговият акт за раждане и номер на социалната осигуровка съвпадали с данните от смъртния акт на Джейсън Евърс, убит в Синсинати предз 1982 г. при опит да бъде отвлечен от 17-годишно момче, коетото искало пари за нова кола.

Хоровиц казва, че Кръстев е бил на около 7 години по онова време и растял в България, която тогава страдала под бремето на на упадъка на комунистическото управление и икономика. Хоровиц е убеден, че детските му преживявания през един от най-тежките периоди на България и перспективата да се върне и да се изправи пред несигурно бъдеще, след като завърши колежа, са били фактори за решението му да изчезне от предишния си живот.

Комунизмът ли му е бил виновен?

Многобройните злини на комунизма, които видях, бяха необикновено преживяване, разказва Хороуиц за пътуванията си в бившия Съветски съюз и за последиците от разпадането му. Имаше психологическо отражение от това да живееш в подобни ужасни общества, в такава ужасна култура, и Дойчин го е видял, обяснява той, цитиран от автора на АП.

Крис Галвин, който станал приятел с Кръстев в Денвър в края на 90-те години, разказва, че бил сигурен, че има нещо болезнено в миналото му, което Кръстев се опитвал да избегне.

Двамата се запознават, когато Кръстев държал бара в пицария в Денвър. Говорел няколко езика, включително румънски, изглеждало, сякаш има много пари, но живеел скромно, което накарало Галвин да предполага, че може би произхожда от богато семейство и иска да бъде самостоятелен. Двамата играели заедно тенис, покер, билярд и шах. Кръстев изпускал намеци за миналото си, когато си пийвали повечко, но иначе според Галвин бил добър приятел и един от най-интегилигентните хора, които познавал. Имал отлично чувство за хумор и позитивен поглед върху живота, но винаги оставал загадъчен.

Винаги съм имал усещането, че бяга от нещо, докато го познавах, твърди Галвин. Той и приятел на Кръстев от колежа - Гари Франкс, веднъж заминали на ски в Колорадо заедно с Кръстев.

Франкс, докато си пиел кафето една сутрин тази седмица, разпознал Кръстев от снимките на уебсайтовете на вестниците.

Обадил се на Галвин и двамата заминали, за да помогнат на следователите да разпознаят Кръстев, който отказвал да разкрие истинското си име, след като бил обвинен в предоставяне на фалшива информация за молбата за паспорт.

Реакцията на приятелите и семейството му била дълбоко облекчение, че се е появил и че не крие нищо зловещо.

Галвин обаче признава, че се чувства виновен за ролята си и се чуди дали не е предал доверието на приятел, като се надява Кръстев да не плати скъпо за действията си.

Хоровиц се тревожи, че Кръстев може би ще трябва да излежи известно време във федерален затвор по силата на закон, който всъщност е предназначен по-скоро за залавяне на терористи и борба с наркокартелите. Той е убеден, че приемният му син е водел добър живот, въпреки че е обърнал гръб на семейството си, намерил си е добра работа, имал е бъдеще с жена, за която планирал да се ожени, и чувство за принадлежност към общността.

По ирония на съдбата именно защото си е изградил добър живот, ще го загуби, казва Хоровиц.

След известни юридически спорове заради отказа му да каже пред федерален съдия кой е всъщност, Кръстев е освободен под домашен арест в Бенд с електронен мониторинг. Но федералните прокурори променят мярката и сега той остава в ареста в Портланд до следващото изслушване на 14 юни.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional