Свободата днес и тук 02 Април 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Медиите вкарани в разпрата и призовани да доказват дали са натискани

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов пак намериха удобен случай да разменят индиректно нападки, като се постараха да не останат длъжни един на друг. По ирония и двамата сториха това, след като присъстваха на освещаването на храмове - президентът в пернишко село, а премиерът - в София, а медиите бяха вкарани по безпрецедентен начин в разпрата помежду им, като бяха призовани да се обяснят публично дали, кой и как оказва натиск върху тях.

В събота в село Витановци президентът се възмути от избирателния начин, по който ГЕРБ подхождала в законотворчеството. Той обясни, че промените в Закона за радиото и телевизията, които върна в петък, са направени, за да бъде отстранен назначен от него член в Съвета за електронни медии (СЕМ) и приложените принципи са точно противоположните при изготвянето на промените за формирането на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Според Първанов така върху медиите се упражнявала последователна кампания за натиск, че променянето на закона е стъпка, която идва да насади страх у журналисти и издатели и да покаже, че каквото си е наумило правителството, това ще стане. И така да бъдат уплашени ″определени медийни среди″.

В отговор в неделя в столицата Борисов нареди да бъде разпространено безпрецедентно по същността си писмо до главните редактори на основните медии с питане дали са били подлагани на натиск от страна на правителството.

В писмото се настоява медиите да отговорят публично дали върху тях по някакъв начин е упражняван натиск за редакционно или новинарско съдържание.

От кабинета питат и дали има действие или решение на българското правителство, с което са били ограничавани правата на медиите и възможността те да бъдат свободно финансирани, развивани и разпространявани.

От кабинета се интересуват също дали решението за намаляване броя на членовете на регулаторните органи и в частност на СЕМ и на КРС се тълкува като ограничаване на независимостта на българските медии и влияние върху редакционната им политика в интерес на правителството.

Първанов: Злоупотребява се с полицейските действия. Борисов: Той жали престъпността

В събота президентът обеща скоро да се произнесе по опасенията, че с полицейските действия напоследък се злоупотребява. ″Не може да не прави впечатление на всички, че покрай онези необходими действия на полицията, които трябва да респектират престъпността, сме свидетели на доста радикални действия, които прехвърлят границата, и които са част точно от този стремеж да се внуши, да се създаде страх в обществото”, каза той.

Думите му предизвикаха раздразнението на Борисов, който в неделя го обвини, че се опитва да вкара страната в политическа криза с оценките си, и то време на икономическа криза. А за обвиненията в полицейщина той заяви: ″Разбирам че оценките, които получава правителството, го дразнят и не съвпадат с неговите, но не виждам защо той трябва да жали престъпността″.

По повод на незаконния аукцион на картини в София, чиито организатори бяха арестувани и пуснати след 24 часа, Борисов бе запитан дали е редно всеки, който се озове на място, където се провежда полицейска акция, да бъде задържан. Отговорът му бе лаконичен: ″Да си го бяха направили законно”, заяви той.

″Мисля, че в огромния обем работа, който вършат службите в борбата с контрабандата, резултатите вече са видни. Но всеки може да допусне и грешки”, каза още той и все пак призна, че начинът, по който е бил проведен арестът на бившия военен министър Николай Цонев, е бил грешка.

Арестът шокира с грубостта на изпълнението и с пълното погазване на човешките и гражданските права на Цонев. Още повече, че с ″възпитателна и превантивна цел″ кадрите от задържането бяха официално разпространени от МВР.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional