Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Операция "Лувър"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Любослава Русева

"Колко пари са вложени в трите платна - на Пикасо, Салвадор Дали и Марк Шагал, вчера не се разбра. Изтъкната беше цената само на графиката на Пикасо - 5000 лв. "Не е купена скъпо, успяхме от близки хора да го вземем почти без пари, на ръба на дарението", обясни културният министър. Дали и Шагал също били взети изгодно, но за колко и от кого било "търговска тайна".

Този цитат е от репортаж (в. "Сега", 14 април 2010 г.) за "първата кофа", хвърлена в т.нар. български Лувър, за който в разгара на кризата бяха заделени 15 млн. лв. от бюджета. В него става дума за три картини, дарени от премиера Борисов – на Пикасо (5000 лв., както се съобщава), и на Дали и Шагал (неизвестно за колко поради "търговската тайна").

По-нататък се разбира, че платната не са платени лично от Бойко Борисов. Те са купени с пари от бюджета, т.е. от мен, теб, него и нея, или всички нас - българските данъкоплатци, които вече месец и половина след "първата кофа" още не сме получили отговор на въпросите

кой, къде, защо и за каква сума

се е спрял точно на тези картини. Ами ако са копия - как така българският Лувър ще се пълни с дубликати, купени евтинко, все едно са от битака?

Впрочем точно когато Вежди Рашидов отбягваше отговора с удобното обяснение за "търговската тайна", в САЩ започна тотална проверка тъкмо на картини от Пикасо, Шагал и Дали. "Причината са непрекъснатите оплаквания от колекционери, закупили ментета.

Измамата е добила колосални размери в САЩ, Източна Европа и някои азиатски страни", съобщи ArtDaily и припомни, че в началото на април в Лос Анджелис беше осъдена на седем години затвор Кристина Юбенкс, предлагала хиляди картини на тримата художници с фалшиви документи за произход по спътниковите канали DirecTV и Dish Network.

По ирония на съдбата единствените, които коментираха тази новина, бяха Димитър Фицов и Игор Марковски от аукционна къща "Аполон и Меркурий". И двамата твърдяха (frognews.bg, 20 април 2010 г.), че у нас няма техника, нито познания за разкриването на фалшификати.

Фицов дори каза: "Другата причина за съществуване и разпространение на ментетата у нас е, че полицията изобщо не съдейства в това отношение. Въпреки че по принцип имат отдели, които трябва да се занимават с две неща – крадени картини и такива, които са фалшиви.

И ние, гилдията на търговците на произведения на изкуството, никога не сме информирани какво е откраднато, а те изпитват едва ли не задоволство една картина да се превърти през 10 души и да стане недосегаема по този начин."

Споменах "иронията на съдбата" не случайно: на 27 май МВР проведе

зрелищна операция срещу "таен търг"


тъкмо на аукционна къща "Аполон и Меркурий". За целта хотел "София", който се намира в центъра на столицата, беше блокиран, в залата бяха затворени 60 души без право да отидат и до тоалетната, записът от камерата на Сашо Диков беше изтрит, а единият от организаторите (Димитър Фицов) получи диабетичен шок и се наложи да дойде линейка.

Другият – Игор Марковски, твърди, че стоял закопчан с белезници цяла нощ, както и че оттогава всички картини са "арестувани" и собствениците им (сред които автори като Ясен Гюзелев) нямат представа кога ще си ги получат обратно. Може след седмица или месец, но може и след година.

Нямам намерение да защитавам Марковски и Фицов, но все пак подобно съвпадение заслужава внимание. Заслужава внимание и друго: търгът е обявен в официалния сайт на аукционна къща "Аполон и Мeркурий" на 25 май, отпечатан е и каталог с картините, които ще участват.

Иначе казано, Министерството на културата, от което твърдят, че не са давали разрешение за провеждането на търга, са можели да го спрат, без да се налага полицията да блокира 60 души в залата.

Можели са също така да поискат експертните оценки на всяка картина предварително, доколкото на 28 май изведнъж си спомниха, че "произведения на изкуството – движими културни ценности, подлежат на задължителна идентификация и се търгуват единствено придружени от изискваното от Закона за културното наследство експертно заключение".

По тази логика обаче ние с вас, като купувачи и собственици (!) на платната от Пикасо, Шагал и Дали, също следва да получим информация кой ги е идентифицирал и колко сме платили за тях.

Дължи ни се обяснение и чие притежание са в момента онези десетки хиляди картини, които спомена министър Рашидов при хвърлянето на "първата кофа", в смисъл че най-сетне ще си имат дом за 25 млн. лв. (колкото ще струва целият лувърски масраф).

Може само да се гадае дали целта на наказателната акция срещу "Аполон и Меркурий" е

дискредитирането на публичните търгове

за да могат добре известни посредници да прибират комисиони, добре известни колекционери тайно да обогатяват сбирките си и добре известни частни галерии да бъдат предпочитани за покупки на "дарения" с пари от бюджета.

Но много прилича на това. Може само да се гадае и дали същинският замисъл на операция "Лувър" е не толкова да имаме Флоренция (по Вежди Рашидов, без да е ясно защо говори за Лувър, а не за "Уфици" примерно), колкото да бъдат охранявани лични колекции с държавни пари. Но много прилича и на това.

Бизнесменът Васил Божков например има разрешение за частен музей поне от година, но не се е чуло да е осигурил публичен достъп до експозицията си в сградата на "Нове холдинг" на ул. "Московска". В същото време той и Боян Радев, друг виден колекционер, предложен тези дни от правителството за орден "Стара планина" – І степен, ще изложат на 7 юни в Музея за чуждестранно изкуство свои притежания – обстоятелство, което може да се изтълкува тъкмо като хвърляне на "първа кофа" в по-скоро частен Лувър, докато иначе ни заглавичкват с Пикасо,

Шагал и Дали с неизяснен произход…
А като стана дума за неизяснен произход, не е лошо да се попита още нещо: щом "произведения на изкуството – движими културни ценности, подлежат на задължителна идентификация и се търгуват единствено придружени от изискваното от Закона за културното наследство експертно заключение", каква точно документация са представили в Министерството на културата Божков, Радев и другите от Съюза на колекционерите за изложбата на 7 юни?

Вярно е, че миналата година Конституционният съд узакони техните колекции, като със 7 на 5 гласа съдиите отхвърлиха изисквания в Закона за културното наследство, според които притежателят трябва да доказва произхода на антиките си. Самият Божков обаче, който притежава мраморни статуи, уникални кратери и златен венец на тракийски владетел, обясни преди време в интервю за в. "Труд":

"Купувам от хора, които купуват от иманяри"

Той, с други думи, призна, че не го е грижа за  Наказателния кодекс, според който продаването и дори само предлагането за продажба на такива предмети се наказва със затвор и тежки глоби. Но никой, разбира се, и не попита кои са тези хора, които купуват от иманяри. Нещо повече - колекцията на Божков представяше "Великолепието на България" в Брюксел по случай приемането ни в ЕС още преди дори да е узаконена, а една от първите грижи на ГЕРБ, когато дойде на власт, беше да внесе нов законопроект за културното наследство с доста по-либерални изисквания към колекционерите…
Между другото знаете ли защо французите не са купували картини от Пикасо дълги години след Втората световна война.

Причината е, че по време на Съпротивата си пиел кафето с черноборсаджиите. По ирония на съдбата (пак го казвам не случайно) Вежди Рашидов обяви, че идеята за българския Лувър му хрумнала, докато си пиел кафето. С кого ли си го е изпил?
 

 

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional