Свободата днес и тук 02 Април 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ТИМ получи разрешение за строеж на 5 сгради на "Алея Първа"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Mediapool

При все още неприключила прокурорска проверка, "Холдинг Варна", който е част от групировката ТИМ, получи 5 разрешителни от Община Варна да строи в Морската градина, научи Mediapool във вторник. Незабавно възникнаха и съмнения относно законността на действията на кмета Кирил Йорданов и главния архитект на града Петър Йорданов, които стоят зад разрешителните.

Пред Mediapool главният архитект обясни, че преди да издаде разрешителните за построяването на хотел, лечебен център и други три сгради, които не си спомнял точно, е имало съгласуване с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

По думите му общината е издала разрешителните след становище на МРРБ, че строителство може да има, ако първо бъде укрепен брегът. Процедурата е минала след запитване по чл. 96 ал. 5 Закона за устройство на територията, каза арх. Йорданов. Според тази законова процедура лично регионалният министър издава предварително разрешение за строителни работи в свлачищни райони, какъвто е този между двете буни.

От МРРБ обаче заявиха, че са разрешили единствено строителни работи, с които да бъде укрепен брегът. "Забраната от 1997 г. за строителство на сгради в този район остава", декларираха пред Mediapool от министерството.

В същото време обаче Община Варна твърди, че писмото на министерството им дава зелена светлина да издават строителни разрешителни на сгради.

По думите на арх. Йорданов строителните разрешителни важат само, ако "Холдинг Варна" първо укрепи брега. Очевидно общината смята, че след укрепването на зоната, тя вече няма да се води са свлачищна и няма да бъде необходимо издаването на разрешително от МРРБ.

От действията на Община Варна и обясненията, които дава МРРБ, обаче става ясно, че в противоречие с нормативните актове през главата на министерството вече са издадени предварителни разрешителни за строеж на сгради.

От МРРБ изразиха възмущение, че Община Варна си "измива ръцете" със становището на ведомството. От там коментираха, че дори и да се извършат укрепителните работи, в района не може да се извършва строителство на сгради, защото има забрана.

Арх. Йорданов заяви още, че при наличните разрешителни "Холдинг Варна" може да започне строителните работи по укрепването на зоната незабавно, а след това да строи и свои сгради в района.

За случващото сигнализираха пред Mediapool първо организаторите на протеста срещу реализирането на проекта "Алея Първа". Впоследствие информацията бе потвърдена и от новия главен архитект на Община Варна Петър Йорданов.

Той съобщи, че вече са издадени 5 строителни разрешителни за 5 сгради между втора и трета буна (буна 102б и буна 103) по "Алея Първа", които се намират точно до варненския плаж в северната му част.

Главният архитект заяви пред Mediapool, че не може да си спомни какви точно сгради ще бъдат строени, но уточни, че няма да има жилищни постройки. Той спомена за хотел и лечебен център, който вероятно ще се намира около минералния извор между втора и трета буна на плажа.

"Няма да има строителство по цялата "Алея Първа", декларира арх. Йорданов. Информация за строежите бе предоставена, след като Mediapool потърси два пъти главния архитект.

Граждански организации твърдят, че са търсили предварително информация, но не са получили.

"Подадохме заявление за достъп до информация до общината на 17 май. Срокът за отговор изтече на 31 май, но такъв не ни бе даден", обясни пред Mediapool арх. Калина Павлова, която е превърнала битката за "Алея Първа" в своя кауза.

Тя заяви още, че през декември експертен съвет в кметството е разгледал веднъж идейния проект на "Холдинг Варна" за застрояването на Морската градина и той е бил върнат със забележки. "Нямаме информация да е имало второ разглеждане на този проект", заяви арх. Павлова.

Помолен да каже дали имат такова разрешително, изпълнителният директор на "Холдинг Варна" Милчо Близнаков заяви пред Mediapool: "Не мога да коментирам, в среща съм".

Неправителствените организации съобщиха, че ще се опитат да обжалват в съда издадените строителни разрешителни. Делото, което те заведоха срещу сделката по продажбата на държавната земя, вече почти година се влачи между Административен съд - Варна и Върховния административен съд.

Към 1 юни прокурорската проверка за сделката по продажбата на терена на "Холдинг Варна" все още не е приключила, съобщиха за Mediapool от ВКП, без да навлизат в подробности. За нейното приключване се чака приключването на паралелна проверка, което се води от ДАНС. Разследването се води от Окръжна прокуратура - Варна.

През март министър Росен Плевнелиев обясни от трибуната на Народното събрание, че не са намерени съществени нарушения в сделката за продажбата на 118 декара от варненската Морска градина. Междувременно прокуратурата паралелно проверява случая, но от държавното обвинение разчитат основно на експертизата на подчинените на Плевнелиев.

През февруари говорителят на Окръжна прокуратурата – Варна Антоанета Генчева заяви, че са открити нарушения, но не уточни за какво става дума. Веднага след това проверката бе предадена на Върховна касационна прокуратура.

Теренът от 118 декара е актуван като публична държавна собственост през 1998 г. През 2000 г. става изключителна държавна собственост, като част от плажовете "Буните", "Офицерски" и "Рибарски". През март 2009 г., теренът е преактуван като частна държавна собственост. Това преактуване е извършено от заместник-областния управител на област Варна в нарушение на чл. 6 ал.1 и ал.З от Закона за държавната собственост, който изисква изричен акт на правителство за такова преактуване.

По действащия Подробен устройствен план (ПУП-ПРЗ от 2002 г.) теренът е отреден за "Градска брегова зона" с рекреационни функции. Същевременно, в приложените към сделката оценки е отбелязано, че няма изработен ПУП за терена и той е с "неясна перспектива". Това е довело до сериозно занижаване на цената на терена и несправедлива оценка на имотите при осъществяване на продажбата.

12 варненски неправителствени организации вече година протестират срещу продажбата на имота от вече бившия областен управител Христо Контров (ДПС) на "Холдинг Варна". Сделката бе реализирана на цена 11.7 млн. лева и по 100 лева на квадратен метър.

Парцелът от 118 декара е разделен от градоустройствения план на пет отделни части.

Върху този терен през 2002 година трябваше да започне реализицията на мегапроекта "Алея Първа". Той предвиждаше "облагородяването" на основната част от варненска крайбрежна ивица с архитектурен комплекс от хотели, заведения и яхтено пристанище.

Христо Контров се оправдава, че е одобрил продажбата по искане на предишния шеф на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев, който е пратил писмо в областната управа през април. Сталев мотивира искането с това, че парцелите са необходими за реализиране на грандиозния инвестиционен проект "Алея първа". За този проект агенцията още през 2007 г. връчи на холдинга сертификат за инвеститор "Клас А".

Издаването на сертификата дава право на инвеститора да придобива прилежащите терени, ако сметне, че те са необходими за реализация на проекта.

В средата на 2008 г. обаче влезе в сила Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, който забранява реализацията на проекти като "Алея първа". В този контекст все още не е ясно на какво основание Сталев през април 2009 година е препоръчал продажбата на земята при положение, че закон забранява реализацията на тази инвестиция.

Съмнения за очеваден конфликт на интереси има около градоустройствения план на Варна, който също в разрез със същия закон разрешава строителството върху закупените от "Холдинг Варна" парцели в Морската градина.

Планът е изработен от "ТПО Варна ЦППБО" ООД (наследник на соцпредприятието "Проектантска организация"), която печели обществената поръчка през 2005 г. През юли 2008 г. обаче "Холдинг Варна" купува 100% от дяловете в тази фирма през фирмата си "ТПО" ООД и така директно се намесва в разработването на плана.

Гражданските сдружения пуснаха искания за анулиране на сделката до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Борис Велчев, но единствената реакция бе съобщението на Плевнелиев за липсата на нарушения.

ОТ: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional