Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Плевнелиев се закани на община Варна за "Алея Първа"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов, Десислава Лещарска

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев изрази в сряда своята "изненада" от одобрението на община Варна за издаване на строителни разрешителни за "Алея Първа" и заяви, че главният архитект на града Петър Йорданов "ще понесе своята отговорност". Както Mediapool съобщи във вторник, варненското кметство е позволило на "Холдинг Варна", част от групировката ТИМ, за строежа на 5 сгради в пространството между 2-ра и 3-та буна на варненския плаж.

Пред Mediapool главният архитект на Варна Петър Йорданов заяви, че преди да се издадат разрешителните, е имало допитване до Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той заяви, че МРРБ е позволило под условие, че първо се укрепи свлачището в района.

"МРРБ е разрешило единствено укрепване на свлачището, забраната за останалите строежи не е падала. С нас си измиват ръцете всички в тая държава“, коментира Плевнелиев тези твърдения. Той допълни, че новината за издаването на разрешителните е научил от медиите. В същото време шефът на РДНСК Варна Галин Баев каза още преди ден, че е наясно с действията на община Варна и очевидно не е съобщил на началника си – регионалния министър, за случващото се.

По-късно през деня регионалното министерство публикува отговора си до "Холдинг Варна" на запитване за възможностите за застрояване на "Алея Първа". В него е записано, че се разрешават укрепителни дейности и строителство в района, съобразени със забраната за застрояване от 21 април 1997 г.

В същото време пред Mediapool арх. Калина Павлова, която е представител на протестиращите срещу "Алея Първа" неправителствени организации, заяви, че ще бъде сезиран Европейският съд за правата на човека.

Още в средата на миналата година те атакуваха пред Административния съд във Варна сделката по продажбата на 118-те декара в Морската градина. Съдът отказа да образува дело с мотив, че неправителствените организации не са заинтересувани лица по смисъла на Закона за устройство не територията. Отказът бе обжалван пред Върховния административен съд, който дефинира като "заинтересувани" протестиращите и върна делото отново на варненския съд.

"Холдинг Варна" от своя страна обжалва решението на ВАС и делото влезе в поредния български омагьосан кръг.

"Ще сезираме Европейския съд по правата на човека, защото Законът за устройство нa територията дефинира като заинтересувани лица единствено съседите на определен парцел", заяви арх. Калинова.

В случая с "Алея Първа" това са държавата и община Варна. Държавата вече продаде имота на "Холдинг Варна", а общината очевидно няма нищо против парцелът да бъде застроен.

В момента тече и проверка на ДАНС за продажбата на терена от бившия областен управител на Варна Христо Контров (ДПС) на "Холдинг Варна". Сделката бе реализирана за 11.7 милиона лева или по 100 лева на квадратен метър за земя, която се намира точно до варненския плаж. Финалните подписи бяха положени през месец май 2009 година, два месеца преди изборите.

След като сделката придоби публичност, Христо Контров се оправда, че е одобрил продажбата по искане на предишния шеф на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев, който е пратил писмо в областната управа през април. Сталев мотивира искането с това, че парцелите са необходими за реализиране на грандиозния инвестиционен проект "Алея Първа". За този проект агенцията още през 2007 г. връчи на холдинга сертификат за инвеститор "Клас А".

Издаването на сертификата дава право на инвеститора да придобива без търг и по данъчни оценки прилежащите терени, ако сметне, че те са необходими за реализация на проекта.

В средата на 2008 г. обаче влезе в сила Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, който забранява реализацията на проекти като "Алея Първа". В този контекст все още не е ясно на какво основание Сталев през април 2009 година е препоръчал продажбата на земята при положение, че закон забранява реализацията на тази инвестиция. Във вторник стана ясно, че още през 1997 година е наложена забрана за строителство в този район на Морската градина.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional