Свободата днес и тук 02 Април 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кой организира конвоя за Газа

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

От 2007 г. насам малка група пропалестински настроени активисти със скромни финансови възможности непрекъснато се опитва да пробие с корабчета с хуманитарна помощ израелската морска блокада на ивицата Газа.

Но едва когато движението "Свободна Газа" стана партньор с далеч по-заможна турска организация, стана възможно сглобяването на флотилия, способна да пренесе наведнъж почти 700 души и 10 000 тона хуманитарна помощ.

Всъщност Израел и антитерористичните служби и институти отдавна се интересуват от дейността на базираната в Истанбул "Фондация за хуманитарна помощ" (Insani Yardim Vakfi, по-известна на Запад със съкращението IHH, идващо от изписването й на немски International Humanitaire Hilfsorganization).

Тя категорично отрича да има нещо общо с тероризма, но според Израел структурите й финансират контролиращата Газа ислямистка и терористична организация "Хамас", както и че е свързана с "Ал Кайда".

Израелските командоси атакуваха един единствен от шестте кораба в т.нар. "Флотилия на свободата" - ферибота на турската фондация. С другите корабчета нямахме проблем, но на "Мави Мармара" имаше екстремисти, казват израелски военни източници.

IHH купува три кораба, включително ферибота, от турската община срещу 1.8 млн. долара. На тези кораби са натоварени хуманитарните материали за около 10 млн. долара, сред които има цимент и стомана, забранени за свободни доставки в Газа, защото има опасения, че "Хамас" ги използва за военни цели.

Доставките и активистите бяха спрени, но организацията постигна основната си цел. Във вторник в истанбулската й централа ликуваха по повод един иначе доста спорен успех. "Станахме прочути. Много сме благодарни за това на израелските власти", коментира Омар Фарук, член на управата на фондацията, цитиран от "Ню Йорк таймс".

Той потвърждава, че включването им в каузата на "Свободна Газа" е изиграло решаваща роля. "Променихме баланса", казва Фарук.

Организацията твърди, че се финансира от дарения за благотворителност и централата й изглежда изключително скромно, но значителна част от парите идва от заможна група турски търговци, подкрепящи религиозни каузи. Подобни каузи се радват на възход в Турция, откакто на власт дойде умерено ислямистката партия на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Израелските власти твърдят, че през 1997 г., т.е. преди появата на новата власт в Анкара, централата на IHH е била претърсена от полиция и там е било открито оръжие. Али Анадкоглу от борда на фондацията потвърждава за акцията, но отрича да е било намирано оръжие и настоява, че операцията е била политически мотивирана от атаката на турските военни срещу ислямистки групировки.

"Да, това е ислямистка благотворителна структура, доста фундаменталистка и доста близка с "Хамас", казва Хенри Баркли, преподавател по международни отношения в университета "Лей". "Те казват, че вършат благотворителна дейност, но са обвинявани още, че купуват оръжие и други спорни дейности, а реториката им е агресивна срещу Израел и понякога и директно насочена срещу евреите."

IHH е основана в началото на 90-те години, но днес действа в над 100 държави. Първоначално тя е регистрирана с идея да помага на Босна и години наред е подозирана, че изпраща пари на ислямски бойци на Балканите, в Чечения и Афганистан.

Тези обвинения са отправени директно през 2006 г. от бившия консултант на ФБР Евън Колман. Тази седмица той цитира документи на френското разузнаване, в които се твърди, че фондацията води телефонни разговори с квартира на "Ал Кайда" в Милано и с алжирски екстремисти в Европа.

По време на съдебен процес в Сиатъл един от авторите на доклада - Жан-Луи Брюйер, заявява, че IHH е изиграла "важна роля" в опита за атентат на "Ал Кайда" за взривяване на международното летище на Лос Анджелис.

Основател през 1992 г. на IHH е член на турската партия "Рефах", а формалната й регистрация е в Истанбул през 1995 г. Още на следващата година ЦРУ я регистрира като радикална ислямска хуманитарна организация с офиси в Загреб и Сараево и централа в Германия.

Тогава американското разузнаване посочва, че тя има връзки с екстремистки групировки в Иран и Алжир. В разсекретени по-късно доклади на ЦРУ се обяснява, че голяма част от ислямските благотворителни структури на Балканите в средата на 90-те години всъщност се използват и за въоръжаване на бойци, основно с милиони долари, идващи от Саудитска Арабия.

IHH е изрично посочена сред 15 организации, свързани с подобна дейност, но никога тази структура не е била обявявана от САЩ за терористична организация.

Фондацията отрича да е финансирала джихадисти и твърди, че е помагала само на пострадали от сръбското насилие в Босна. Тя обаче не крие, че президентът й Бюлент Йълдъръм (той е сред арестуваните на борда на ферибота) е посещавал Газа за откриването на местен офис на фондацията и е участвал в митинг заедно с лидери на "Хамас".

През 2008 г. Израел забранява дейността на фондацията, но е единствената в света държава, наложила тази мярка. За сметка на това в Турция тя се радва на правителствена подкрепа, а след инцидента от тази седмица властите заявиха, че може следващия път да изпратят въоръжен ескорт на корабите, опитващи да пробият израелската блокада.

Когато се говори за подобни на IHH организации, винаги трябва да се има предвид, че в ислямския свят дейността на много екстремистки и терористични групировки е смесена с чисто обществени и благотворителни функции. Може би най-обширната подобна мрежа притежава подпомаганата от Иран "Хизбула", която в Южен Ливан на практика контролира обществения живот и издържа болници, старчески домове, безплатни кухни, училища...

За Израел обаче "Хизбула" е терористична структура с най-сериозната огнева и военна мощ сред антиционистките организации. С по-скромни възможности в ивицата Газа е далеч по-радикалната "Хамас", която обстрелва Израел с ракети и е отговорна за смъртта на десетки цивилни граждани и деца.

По същия начин IHH изпраща храни, лекарства и всякаква помощ до райони като пострадалата от земетресение Хаити. Тя подпомага сираци, създава училища, болници, клиники, образователни програми, строи джамии и защитава човешките и религиозни права.

Естествена за истанбулската организация част от тази дейност е подкрепата за ислямски и ислямистки мрежи. Връзката с "Хамас" минава основно през мрежата "Съюз за добрина", като и двете организации не крият контактите си. През януари председателят на IHH Бюлент Йълдъръм се срещна в Дамаск с лидера на "Хамас" Исмаил Хания.

Любопитен факт за пропагандистките интереси на "Хамас" е, че в края на 2009г. нейният интернет сайт (както и този на военното крило - бригадите "Из ал-Дин ал-Касам") имаше версия на турски език. През последните години IHH организира в Турция конференции и кампании в полза на каузата на "Хамас" и "свободата на Газа". На тях се издигаха тези и призиви, на които се противопостави дори палестинската автономна власт на Западния бряг.

"Съюз за добрина" е обединение на над 50 ислямски фондации по света, една от задачите на които е подпомагане на "Хамас" не само в ивицата Газа, но и в центрове на Западния бряг като Хеброн и Наблус. Точно поради тази връзка Израел забрани дейността на IHH с решение на военния министър Ехуд Барак, включващо 36 асоциации от съюза.

"СВОБОДНА ГАЗА" - ПО-МАЛКИЯТ ПАРТНЬОР

Далеч по-скромното като възможности Движение "Свободна Газа" е основано през септември 2006г. от група страстни поддръжници на палестинската кауза, на повечето от които е забранено да влизат в Израел. Организацията твърди, че събира повечето от средствата си от дарения.

69-годишната съоснователка и говорител на движението Грета Бърлин обяснява: "Запитахме се какво различно и необичайно бихме могли да направим. И си казахме - нека стигнем с кораб до Газа. Ето така започна всичко."

Първоначално, идеята не впечатлява никого. Пет пъти движението минава пътя от Кипър, където е и централата му, до контролирания от палестинците Газа. В крайна сметка Израел преценява, че тази кампания започва да му създава проблеми, защото няма гаранции, че на корабите няма да се натоварят оръжие или екстремисти. Основният принцип на Тел Авив е да не позволи "Хамас" да добие военна мощ като "Хизбула" на север.

Корените на "Свободна Газа" са в Международното движение за солидарност - друга структура, организираща акции в защита на палестинците. Понякога тя прилага методи на гражданско неподчинение с цел провал на израелски военни операции като формира човешки щитове в окупираните територии. При една такава акция през 2003г. израелски булдозер прегазва американката Рейчъл Кори, коленичила на пътя към подлежаща на събаряне палестинска къща.

На "Свобода за Газа" са нужни две години, за да наберат средства за закупуване на две рибарски корабчета, поддръжката и снабдяването им с гориво. След първото акостиране с тях в Газа, нещата потръгват и те купуват яхта, която Израел пропуска 4 пъти до палестинския град. На шестия път търпението на израелците към радикалните акции на "Хамас" се изчерпва и те атакуват ивицата.

По това време "Свобода за Газа" се опитва да пробие блокадата, но корабът й е отблъснат от израелски катер и принуден да се отклони към Ливан.

След 2008г. групата купува малък ферибот за около 30 пасажери и го кръщава "Духът на човечността". Следват още три неуспешни опита с него. При последния - през юли миналата година - израелски военни се качват на борда и за кратко задържат пътниците. След това корабът е конфискуван. Това свежда почти до нулата възможностите на организацията.

Тогава се появява връзка с Малайзия - организацията за световен мир "Пердана", която се представя като противник на войната. С нейна помощ са набрани достатъчно средства за 2 яхти и един товарен кораб. Следва идеята за съюзяване във флотилия с други организации и активисти, които често имат сериозно разминаващи се цели. А игнорирането на връзките, източниците на финансиране и каузите на тези организации може да изиграе изключително лоша шега.

Впрочем, личният живот на почти 70-годишната госпожа Бърлин също е достатъчно объркан, с което тя умее и да се шегува, разказва в."Ню Йорк таймс". Тя е родена в Лос Анжелис, имала е 14-годишен брак с американски евреин и 14-годишен брак с палестинец, от когото има две деца. Бърлин не приема Израел да се определя като еврейска държава и се причислява към едно по-широко движение, обявяващо се за премахване на държавните граници.
 

 

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional