Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Държавата и община Варна си прехвърлят топката по "Алея Първа"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Mediapool

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев и кметът на Варна Кирил Йорданов категорично отказват да поемат отговорност за издадените на "Холдинг Варна" строителни разрешителни за строеж на 5 сгради в Морската градина, част от спорния проект "Алея Първа". В същото време компанията, която е част от портфейла на групировката ТИМ, заявява, че е изпълнила всички законови изисквания и показва твърдо намерение да реализира проекта.

За издадените от общината на 3 май разрешителни се разбра едва на 1 юни, когато бяха изтекли всички срокове за евентуалното им обжалване, но още тогава министър Плевнелиев настоя община Варна да не си измива ръцете с МРРБ, тъй като забраната за строеж във въпросната свлачищна зона все е валидна. В отговор "Холдинг Варна" извади кореспонденцията си с МРРБ, посочвайки, че именно министър Плевнелиев е дал зелена светлина за реализация на проекта.

"Не е опасно" да се говори за ТИМ, цялата отговорност е на общината

В петък министърът участва в сутрешния блок на бТВ, където първо успокои водещия, че "не е опасно" да се говори по темата, а след това обясни, че цялата отговорност за случващото се е на местната власт. Той препоръча на кмета Кирил Йорданов и главния архитект да говорят с варненци дали искат тези сгради.

"Там има едно свлачище. На това свлачище ние сме разрешили да има укрепителни дейности и не сме отменили забраната за строителство. От друга гледна точка не може един кмет да се покрие, не може един главен архитект да се скрие, не може в общината...те да си измиват ръцете с някакво писмо. Кой е издал строителното разрешение, кой го е подписал?..община Варна. Да бъдат така добри, да бъдат така честни да излязат и да кажат - ние издадохме...", заяви Плевнелиев.

Приканен на няколко пъти да каже дали той самият смята, че трябва да се строи на първа линия между буните и Морската градина, Плевнелиев отговори по следния начин: "Аз ще ви кажа категорично моето становище, което защитавам отдавна. Аз съм този министър, който държи да има деконцентрация и децентрализация. Аз категорично не искам министърът да разрешава и да решава всичко".

Морската градина е държавна, разрешението – на министъра

Малко по-късно варненският кмет му върна топката, като изтъкна, че Морската градина е собственост на държавата и не общината е продала парчета земя от нея.

"Главният архитект на Варна не може, няма право - при подобна собственост на терена, да издаде каквото и да е разрешително без предварително разрешение от съответното министерство. Такова предварително разрешение за укрепване и строителство е подписал не друг, а министър Росен Плевнелиев на 25 януари 2010 година", заяви в открито писмо до медиите Кирил Йорданов.

В случая община Варна се "хваща" за думите "укрепване и строителство", които фигурират в писмото на Плевнелиев до "Холдинг Варна". Те се тълкуват от общината като даване на зелена светлина за обектите. В МРРБ пък вероятно тълкуват думата "строителство" като част от процеса по изграждане на укрепителната дига на свлачището.

Спираме да коментираме темата, казаха по-късно през деня от регионалното министерство пред Mediapool. Очакваме компетентните институции - прокуратурата и съдът, да кажат кой прав, кой крив. Ние пишем едно, те четат друго. Нека съответните институции да кажат законни ли са строителните разрешителни на варненската община, коментираха от МРРБ.

"Холдинг Варна": Имаме всички документи

Докато държавата и местната власт взаимно си прехвърлят отговорността за разрешителните, а прокуратурата близо година не може да излезе със становище законна ли е сделката по продажба на имотите, "Холдинг Варна" обяви в четвъртък, че има разрешение от МРРБ да укрепи брега. Компанията настоява, че след приключването на укрепителните работи, ще поиска тяхното приемане от строителния контрол и едва след това ще започне реализацията на своя проект с 4 хотела и "морелечебен център".

От "Холдинг Варна" смятат, че след като се изпълнят и тези условия, законовата процедура ще е напълно завършена и те могат да започнат същинското строителство. Инвеститорите декларират, че още на 1 октомври ще започнат изкопните работи край плажа и укрепването на свлачището. Докато действията на компанията са пропити с твърдата убеденост, че строителството ще бъде реализирано, МРРБ упорито твърдят, че забраната от 1997 г. да се строи в този район е все още в сила.

Заповедта отпреди 13 години на тогавашното министерство забранява строежите в района, защото има свлачище. Община Варна и "Холдинг Варна" очевидно смятат, че след укрепването на зоната, забраната ще спре да действа и ще се създаде автоматична възможност през главата на МРРБ строителните разрешителни да бъдат реализирани. За това спомага и общият устройствен план на града, който позволява строителството в този район. Планът е изработен от архитектурно дружество, собственост на "Холдинг Варна".

"Разрешенията приключват административната процедура, но реализирането на обектите може да започне едва след приключването и приемането на укрепителните работи", се казва в откритото писмо на холдинга.

Нови абсурди

От строителните разрешителни, издадени на "Холдинг Варна", лъсва и абсурдната ситуация за невъзможността да се обжалват подобни проекти. Главният архитект подписва и петте еднотипни документа на 3 май, а в тях изрично е написано, че единственото лице, което може да ги обжалва пред РДНСК, е отново той. Срокът за тяхното обжалване е изтекъл на 20 май. Това са 11 дни преди община Варна да признае пред Mediapool, че разрешителните са издадени.

Добросъвестно през април "Холдинг Варна" си плащат и таксата от 311 500 лева за одобрение на инвестиционните проекти. Административният съд – Варна също отказва да признае варненските неправителствени организации като "заинтересувани лица" в опитите им да обжалват сделката за продажбата на 118 декара земя.

Въпреки случващия се абсурд, РДНСК – Варна и Варненската апелативна прокуратура все пак бяха сезирани за издадените от община Варна разрешителни. Сигналите са подадени в четвъртък от неправителствената организация Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА), която е сред най-активно протестиращи срещу проекта "Алея Първа".

В писмата на СОПА до РДНСК се посочва, че общината е издала строителните разрешителни в нарушение на наложената още през 1997 г. забрана за строителство в тази част от крайбрежната зона на града. Сигналът е препратен и до апелативната прокуратура.

В окръжна прокуратура – Варна вече почти година проверяват дали сделката по продажбата на 118-те декара в Морската градина е законна. Тя е извършена от бившия областен управител на Варна Христо Контров през май 2009 г. срещу 11.7 млн. лева или по около 100 лева на кв.метър. Във всичките тези безрезултатни все още проверки се намеси и ДАНС, която също разследва случая.

Основното в този случай е, че липсва решение на Министерския съвет, което да деактува парцела от изключителна държавна собственост, за каквато е обявен през 2000 година, в частна държавна собственост. Въпреки липсата на подобен документ Христо Контров продава парцела, позовавайки се на издадения от Българската агенция по инвестиции сертификат, с който "Холдинг Варна" е обявен за първокласен инвеститор с този проект. Издавайки сертификата през 2007 г., агенцията въобще е игнорирала статута на терените, които към този момент са изключителна държавна собственост. Документ, с който МС да ги деактува в частна държавна собственост, няма, което е видно от писмото на МС до СОПА. В него се казва, че подобен акт не е издаван.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional