Свободата днес и тук 25 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

В очакване на "крайното решение"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя Владимирова, в. Дневник

"Ще се обобщи всичко и ще го внесем при премиера и финансовия министър с аргументите и имената на хората. Митническите служители има от какво да се страхуват, въпреки че МВР няма достъп до информационните масиви на Агенция "Митници". Хората (в митниците - бел. авт.), срещу които вървят проверки в момента, са на работа и всекидневно манипулират доказателствата. Най-малкото, което може да се направи, е те да бъдат уволнени..."

Кога, мислите, са изречени тези думи и от кого? Приличат ли ви на изявленията на вътрешния министър Цветан Цветанов, който неотдавна съобщи, че изпратил критичен доклад до премиера  за работата на митниците по разкриването на контрабандата?

Изречени са обаче през ноември 2005 от неговия предшественик и сегашен опонент от опозиционната БСП Румен Петков. Близо 5 години преди да се завъртят сегашните

противоречия между Цветанов и директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов


Тогавашният стопанин на МВР в тройнокоалиционния кабинет "Станишев" изрече оценките си някак между другото - докато пиеше кафе с журналисти в хотела в Банкя, където се провеждаше семинар за борбата с престъпността. На другия ден от челните заглавия на вестниците публиката научи именно за неформалната част на събитието -  че към премиера лети  доклад на МВР срещу работата на митниците.
Междувременно, докато вътрешният министър Петков подсигуряваше медийните новини в тази посока, парламентарното мнозинство отне без много шум правото на Агенция "Митници" да разследва хванатите от нея нарушения, въведено през 1999 г. по препоръка на Европейската комисия и известно като митническо дознание. Което никога повече не беше възобновено. По чудо не се стигна и до изгонването на доведените по-рано  външни контрольори "Краун ейджънтс"...

Пет години по-късно вътрешен  министър от друго правителство, обвиняващо предишното за всички неблагополучия, включително и за спадналите митнически приходи, даде първия знак, че в кабинета има

търкания за причините за драстично скочилата контрабанда

особено на цигарите. "Явно митницата не е в състояние да направи онова, което очаква държавата. (...)  Ние можем да си свършим нашата работа, но не можем да осъществяваме функции и на други институции, които всъщност трябва да го правят."
Такива - да ги наречем на първо време укори, изреди вътрешният министър пред видимо изненадания водещ на БНТ, който го беше попитал  за хода на полицейските операции с "онези" имена...

Между епизодите от ноември 2005 и май-юни 2010 обаче има съществена разлика преди всичко в реакциите на другата страна.
Докато през 2005 митническите шефове избягваха публичност на противоречията си  с МВР и оставяха финансовият министър да се оправя, днес Ваньо Танов, минаващ за мълчалив полицай от кариерата, отвърна на удара. И то още на другия ден, което прави челния сблъсък още по-интригуващ.

"Г-н Цветанов не може да говори безотговорно, защото  знае, че съхранението и разпространението на цигари без бандерол е престъпление, за което отговарят правоохранителните органи, тоест МВР.
ГДБОП е службата, която трябва да разкрие тези контрабандни канали и да ги пресече", заяви шефът на митниците пред Би Ти Ви. Да, имало нужда от по-голямо взаимодействие между митниците и МВР. "Но - продължи Танов още по-безпощадно: "Ние трябваше да подготвим МВР по Закона за акцизите кое е престъпление, кое не е престъпление и да проведем един курс. И да обучим служителите от НАП и  МВР, за да е наясно кога има и кога няма (престъпление - бел. авт.)", заяви Танов.

Това е твърдение почти в прав текст за некомпетентност на основната служба на МВР - ГДБОП, която беше съоръжена с огромни правомощия, особено след промените в Закона за ДАНС. С тях бяха отнети лостовете на агенцията за събиране на оперативна информация и тази дейност беше съсредоточена почти изцяло в ГДБОП, тоест под шапката на вътрешния министър...

Разменените взаимни "укори" всъщност са израз на течащ конфликт, колкото и да го отричат шефовете на двете ведомства. И първото доказателство за това е повторяемостта на детйла от 2005, а  именно

прибягването до медиите в стремежа към надмощие

Стигна се до публикуване в "24 часа" на преразказ с цитати от доклада на министър Цветанов до премиера, който уж бил класифицирана информация. В него се четат твърдения едва ли не за саботаж - като това за "явното нежелание на Агенция "Митници" да съдейства на МВР за операции по границите". И дори за конспиративни мероприятия на подопечните на Танов: "Засечено е как зам.-директор на митниците през декември м.г. разпорежда устно да не се помага на МВР."
Изброени са съмнения за съпричастност с корупционни практики на хора от висшите ешелони на митниците с прозвища Шперплата, Елби, Шушумигата, Павката и на свързани с "бившите групировки ВИС и СИК".

Разбира се, никой няма да потвърди дали това е истинският доклад - тази схема се ползва открай време без проблеми. Запитан конкретно, министър Цветанов избягна отговора, както винаги са правели всички запитани  от неговия ранг - не е чел конкретната публикация, а и не би могло истинският доклад да го има в медиите, тъй като бил класифицирана информация. И посочи, че

"крайното решение" принадлежи на премиера

А как върховният арбитър - премиерът Борисов,  ще вземе информирано  "крайното решение", след като основните му информатори по темата са в сблъсък, е същественият въпрос. Той опира до неизвестните ни, "интимни" съображения на премиера да бави решението си поне засега и да не възпира конфликта, който се развихри до степен двамата вицепремиери Цветанов и Дянков да ошашавят публиката с две диаметрално притовоположни твърдения за спрения от митниците молдовски кораб с 35-те милиона къса цигари.

Според финансовия министър била осуетена  контрабанда на цигари от китайската марка  Jin Ling, според вътрешния министър - било осуетено  проследяването на кораба, което трябвало да се извърши съвместно с партньорски служби от ЕС!

Резултатът от конфликта на този етап е, че

зад шума става по-плътна мъглата


около конкретните планове как правителството ще подобри събираемостта на акцизи и мита. Спадът на вноса с около 25%  все пак не съответства на спада на митата с около 40 процента - според неофициални оценки.

Обяснението защо премиерът все още не се намесва в конфликта може и да е просто: зад оценката на Борисов, че това не било конфликт, а "здравословна надпревара и конкуренция кой е по-добър в полза на държавата" да се крие интересът на суверена от враждите на подчинените му. Нека се насъскват, нека се надпреварват да се харесат - така винаги ще чакат "крайното решение" от върховния арбитър, гледайки го предано в очите. Средството е исторически проверено...

Но може и да е по-сложно: конфликтът да отразява нарушаване на интереси,  което е неизбежно при този вид действия на държавата. Не случайно в нападките

бяха забъркани всички видове акцизни стоки - алкохол, цигари, горива.

По правило тези интереси са големи по доходност, важни за политическия пъзел и... конфузно несъвпадащи с държавните. Това поставя премиера в трудна ситуация да реши "крайно" кого от двамата силни членове на екипа си да избере.
Да се откаже от избора не е вариант заради непредсказуемите последици от развитието във времето на този сблъсък. Да ги накаже чрез едновременна смяна - също не е вариант, най-малкото заради факта, че вътрешният министър му "дръпна" сериозно по рейтинг.
Танов обективно изглежда по-лесен за жертване, но и в този случай последиците крият немалко опасни неизвестни.

За трудността на "отговорите" говори и повтарящият се факт, че каквото и тежко наследство да разнищват, всички следващите управници никога не стигат до тях.

Така наследството винаги е с нещо като двойно дъно - и на обществото се показва само горното.
В този смисъл каквото и да е очакваното "крайно решение", от гледна точка на резултата е все едно да чакаме Годо.

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional