Свободата днес и тук 21 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Анатомия на една семпла схема за печалба от общински имоти

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Mediapool


Изглед на плажа Корал

Ако търсите пясъчен плаж без бетон на юг от Бургас и на север от Царево, изборът е един - Корал. Ако търсите обаче и пример за сделка, която да илюстрира как се е случил българският икономически и строителен "бум" в последното десетилетие, отново може да се обърнете за справка към схемата "Корал". Ако пък решите да онагледите цитираната по друг повод от премиера поговорка "Не е луд, който яде зелника, а който му го дава", ще видите в ролята на даващите Община Царево, политическите мнозинства в местния общински съвет през последните седем години и бездействаща държава. 

Кризата засега възпрепятства инвестиционните намерения на испанската строителна компания "Ибердрола инмобилиариа", която ще изгражда на това място ваканционно селище за 2500 души. Испанците твърдят в сайта си, че са инвестирали вече 44.6 милиона в закупуване на земята, инфраструктура, дизайн, маркетингов и комуникационен план. За изпълнител на мащабния строеж е посочена строителната фирма "Витатур" ЕООД.

Пак според информацията в сайта строежът закъснява повече от година. От централата в Испания потвърдиха, че проектът е активен и са силно ангажирани да го довършат "съгласно плана изработен съвместно с местните власти". Фирмата е получила разрешително за строеж от община Царево през юли 2009 г. съгласно подробния устройствен план (ПУП), утвърден преди да влезе в сила Законът за черноморското крайбрежие.

Срещу строежа протестират екосдружения и арендаторите на плажа "Корал", където се събират любители на екзотичния воден спорт "кайт сърф" (сърф теглен от парашут). Те твърдят, че разрешителното е издадено в нарушение на закона, тъй като не е налична изградена канализация, а държавата като собственик на съседните терени изобщо не е уведомена.

Тази пролет са извършени изкопни работи за канализационно - помпена станция и е променено руслото на ручея, за да не заблатява терена. Но като цяло плажът и дюните са непокътнати и достъпът е свободен въпреки заплашителните табели "Частен имот. Влизането забранено!" Указания, познати от почти всички кътчета на българското Черноморие. Зад тези специално се крият лица от ГЕРБ, СДС, БСП, НДСВ и... държавата, която през последните години раздаде доста "зелници".

Преди да стане частен, брегът е общински

През 2002 г. кметът на Царево продава целия парцел от 130 дка, който обгражда плажа, на частния инвеститор "Витатур инвест". След множество административни хватки, издадени на тъмно ПУП-ове, земята се оказва собственост на няколко фирми и частни лица.

Седем години след продажбата на земята, държавата не е реализирала своето право да се намеси в този процес.

По информация на Mediapool Община Царево не е уведомила областния управител на Бургас и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за проведените процедури по издаване на подробни устройствени планове за земите, които трябва да бъдат застроени.

Държавата като собственик на плажа е заинтересовано лице по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ), защото се пада съсед на продадените вече бивши общински имоти на първа линия до плаж "Корал". Според ЗУТ държавата има право да обжалва издадените ПУП-ове след като бъде уведомена.

Община Царево от своя страна предвидливо е уведомила само себе си и инвеститорите за раздробяването на парцела на множество части.

В регистъра на областната управа няма информация за взетите решения от общинския съвет за ПУП-овете, макар че областният управител по закон трябва да упражнява надзор за законност върху решенията на местната власт. МРРБ също няма информация за ПУП-овете около плажа, въпреки закона. Агенцията по кадастъра към МРРБ трябва да получава автоматично информацията за всяко решения за процедура по приемане на устройствен план.

Около застрояването на плаж "Корал" витаят и основателни съмнения за грубо погазване на Закона за устройство на територията заради издадени строителни разрешителни. Част от тях са издадени близо година след влизането в сила на закона, който забранява строителство в непосредствена близост до плажа. Там все още няма изградена канализация, което също е в нарушение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Запознати твърдят, че ВиК-то се прокарва в момента с общински пари за частния обект.

Началото на историята

Историята започва през 2002 г., когато за кмет е избран Петко Арнаудов от БСП. Времената са трудни за общината, хазната е празна. Кметът се опитва да убеди общинарите, че трябва да се привлекат инвеститори, като им се продадат атрактивни земи.

Първият голям инвеститор е "Витатур инвест" АД, който пуска оферта да купи 130 декара земя на първа линия край "Корал" за... 3.5 долара на кв. м. Компанията е създадена само няколко месеца преди това, а съдружници в нея са три фирми, чиито собственици са свързани с известното предприятие за производство на захарни изделия "Победа" АД. Изпълнителен директор на предприятието тогава е сегашния кмет на Бургас от ГЕРБ Димитър Николов. Тогава той е и областен секретар на СДС-Бургас с пряка отговорност да надзирава хората си в Царево.

"Витатур инвест" предлага на Община Царево да купи земята, да построи инфраструктура и ваканционен комплекс за 2500 души, и да разкрие 350 работни места. След множество политически договорки между тогавашното икономическо мнозинство на БСП и СДС, общинският съвет приема продажбата на земята срещу 7 долара на квадрат.

Седем години по-късно земята вече е препродадена с огромна печалба, няма изпълнена инвестиция, а кметът на Царево Петко Арнаудов все още не е предявил иск за неизпълнение на договорите.

Политически сделки

Бившият председател на общинския съвет Димо Иванов свидетелства, че зад одобрението на продажбата стои политическа сделка.

Преговорите с общинарите се водят от Димитър Николов в Царево и в неговия кабинет във фабриката в Бургас, спомня си той. Николов пряк е съдружник във "Витатур Инвест" чрез "Европа 5".

"Конфигурацията на общинския съвет предполагаше, че за сделката трябва да гласува и СДС (заедно с БСП - бел.ред.). Такива гаранции бяха дадени от страна на г-н Димитър Николов, че СДС ще подкрепи сделката, като с това всъщност се осигуряваше подкрепа за Петко Арнаудов за един следващ мандат като кмет на общината", разказва Иванов. (виж видео интервю с Димо Иванов и Николай Николов).

На заседанието на общинския съвет от страна на "Витатур Инвест" присъстват Милко Милков и Димитър Николов, спомня си Димо Иванов. Те представят фирмата си като мощна компания собственик на хотели в Слънчев Бряг, София и Пампорово.

От офиса на бургаския кмет заявиха, че той няма да коментира сделката, тъй като не е участвал пряко в управлението на "Витатур", въпреки че е съдружник с управителя й Симеон Симеонов в "Европа 5", един от акционерите във "Витатур".

И съпартийци на Аранаудов със съмнения за сделката

Въпреки предварителната политическа договорка обсъждането не минава съвсем гладко. Сред някои от общинарите, и то съпартийци на Арнаудов, има съмнения, че обещанията на инвеститорите са голословни. "Какво ще стане, ако вземат земята на тази ниска цена и после нищо не инвестират?", питат общински съветници на заседанието. Те настояват в договорите за продажбата да се поставят изрични условия на фирмата.

С решението си Общинският съвет  (ОС) възлага на кмета да сключи договори с условия, чието неизпълнение да е основание за разваляне на договора. [решение 1] [решение 2] [решение 3]
 

Арнарудов обаче не изпълнява дословно решението на ОС. В сключените от него договори за продажба условията са отбелязани, но не е записано, че неизпълнението им води до разваляне на сделката. Вместо това са вписани парични неустойки. Ако "Витатур инвест" не построи ваканционния комплекс в срок от 3 години, трябва да плати на общината 1000 лв. за всяко неразкрито работно място и 10000 лв. за всеки просрочен месец. [договор 1] [договор 2] [договор 3]. Сключени са 8 отделни договора за всеки един от продадените парцели.
 

Според бившия общински съветник Никола Николов (виж видеото) това е първата корупционна сделка на Петко Арнаудов с дейното участие на адвоката Евгений Мосинов. По-късно Мосинов взема дейно участие и в проекта "Златна перла". Николов говори за раздаване на подкупи на общинските съветници, за да прокарат решението. Николов сезира прокуратурата, но без резултат.

Първи опит за спирачка

Областният управител Иван Витанов обаче отменя сделката. "Община Царево допуска продажба на общинска собственост без ясно регламентирани правила и условия, които да бъдат уредени при провеждане на търг или конкурс, както и без мотиви за направения избор на купувач", заявява Витанов в заповедта си за отмяна на спорното решение.

Той завежда две дела срещу община Царево, но и двете ги губи пред Върховния административен съд. В първото дело ВАС счита, че общинският съвет може да продава без търг и конкурс, а във второто отсъжда, че след като съветът е наредил на кмета да сключи предварителен договор, то областният управител няма право да се меси.

Месец след делата, на 07.08.2003 общината продава останалите 95% от земята на "Витатур инвест". Година по-късно, на 19.11.2004 г. ВАС ще купи от Община Царево терен на първа линия в Лозенец на доста изгодната цена от 14 лв на кв.м, на който построява почивна станция.

На редовните местни избори през 2003 г. СДС спазва уговорката за подкрепа на Петко Арнаудов. След преизбирането на кмета бившият председател на СДС в Царево Валентина Василева става негово доверено лице и шеф на дирекция в общината. В края на 2006 г. тя получава и право на строеж като крайно нуждаеща се, но това е отделна тема.

Добра печалба

Инвеститорският устрем на "Витатур Инвест" секва някъде към края на 2003 г. след като придобива окончателно тези 130 декара и още няколко малки прилежащи терена. В продължение на три години фирмата не предприема нищо. През 2006 г. "Витатур" се активизира и продава земите, на които вече би трябвало да се издига построеният от нея ваканционен комплекс.

Проверка в имотния регистър показва, че разпродаването на земята, купена на безценица от Община Царево, минава през два етапа. В първия кръг се включват 8 свързани със собствениците на "Витатур Инвест" фирми. Във втория етап фирмите са 4 на брой, също така свързани с "Витатур". Крайният (засега) собственик на огромната част от парцела е испанската компания "Ибердрола инмобилиария". По-малък собственик е "Прайм пропърти", свързан със столичния общински съветник от НДСВ Владимир Каролев

"Ибердрола" отказва да назове точната цена, но фирмата не е придобивала други терени в района, а на сайта си е обявила инвестиция от 44.6 млн евро. Така кв.м земя излиза на зашеметяващата цена от над 400 евро. Справка от сайтовете за търговия със земя в България показва, че 125 от 130-те декара около "Корал" са предложени през 2006-2007 г. за продажба за 35 милиона евро. През това време бюджетът на община Царево продължава да е продънен.

"Прайм" купува терените по 175 евро на кв.м. Данните са от публичен одит на дружеството за борсата от 2006 г.

Става въпрос за същата земя, закупена от община Царево по 7 долара на квадратен метър четири години по-рано. Само от препродажбата на тези 25 декара печалбата е над 4 млн евро.

Заличеното със заповед блатно кокиче все още вирее на "Корал"

Ако се върнем в началото на сагата, проблем за бъдещия строителен проект се явява защитената територия и природна забележителност "Блатно кокиче". Този проблем е отстранен със заповед РД-1030 от 11 август 2003 г. на зам.-министъра на околната среда и водите Николай Куюмджиев (НДСВ), подписана само четири дни след като "Витатур" става 100% собственик на терените. Той заличава защитената територия "поради необратимо увреждане на местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му".

Според експерти на РИОСВ – Бургас, направили проверка в района на "Корал" през месец май същата година, "върху цялата площ на защитената територия, възлизаща на 50 дка, не е намерен нито един екземпляр от вида блатно кокиче, основен предмет на опазване на защитената територия". Регионалната инспекция прави предложение до МОСВ за заличаване на обекта.

МОСВ назначава втора проверка от комисия, в която трябва да има представители на РИОСВ, Областната управа на Бургас, МРРБ, Община Царево, Държавно лесничейство Царево и Общинската служба "Земеделие и гори" - Царево. Въпреки че всички те са редовно призовани, при проверката на комисията на 24 юли присъстват единствено РИОСВ -Бургас, общината и лесничейството.

Комисията "констатира, че на територията на природната забележителност няма блатно кокиче (включително и през сезона на цъфтеж), като стига до заключението, че вида е изчезнал три години преди това". Комисията предлага заличаване на територията.

Според сегашния министър на околната среда и водите Нона Караджова "проведената процедура по заличаване на природната забележителност е напълно законосъобразна". Това става ясно от отговор на Караджова от 28 май тази година на запитване от народния представител Лъчезар Тошев (СДС).

Истината обаче е, че въпреки министерска заповед от 2003 г., с която е заличена защитена територия и природна забележителност "Блатно кокиче в къмпинг "Корал", растението до ден днешен не е изчезнало от местообитанието си и оцелява под веригите на багерите, които тази пролет му пресушиха блатото (видео).

От фирма "Райд Екстрийм" (въпросните сърфисти, бел.ред.), която е наела и поддържа държавния плаж, заявиха, че искат възстановяването на резервата, защото на "Корал" наистина има блатни кокичета. Те изразиха готовност дори да платят за изготвянето на експертизата, която да определи новите граници на един бъдещ резерват. Блатното кокиче е изключително рядък вид. Растението съдържа вещества, които са изключително ценни за фармацевтичната промишленост за производство на медикаменти за болни от левкемия.

Жълто

През 2003 г., когато Куюмджиев заличава защитената територия на блатното кокиче, известният царист Владимир Каролев е в борда на бургаската захарна фабрика "Победа"АД, заедно със "създателите" на "Витатур" Сава и Михаил Чоролееви, Симеон Симеонов, Димитър Николов (областен председател на СДС) и Мариета Тошева. Формално той не фигурира в нито една от фирмите основали "Витатур" ("Европа 5" и "ЗИТ"), но освен от "Победа", името му изкача и от "Балканска консултантска компания".

Сделките

Две от фирмите основателки "Европа 5" и "Ленор" са свързани с бургаската фабрика за захарни изделия "Победа" АД, в чийто управителен съвет по това време са Сава и Михаил Чоролееви, Симеон Симеонов, областният председател на СДС Димитър Николов (изпълнителен директор), царистът Владимир Каролев и Мариета Трошева (прокурист). Трошева е също и в УС на "Витатур Инвест".

И докато "Ленор" е лесна за проследяване, тъй като е 100% собственост на Чоролеев, "Европа 5" има по-сложен произход. 

още

Чрез нея Каролев участва също така в инвеститорската компания "Прайм Пропърти" АДЦИС създадена през октомври 2003 г. Един от големите акционери в Прайм е "Българско туристическо дружество Глобал Турс", което принадлежи на дъщерни фирми на "Победа АД" и се управлява от братя Чоролееви. През 2006 - 2007 г. компанията инвестира парите на акционерите си в 25 декара от земята на "Витатур" в къмпинг "Корал", купувайки ги от свързани с "Победа" и "Витатур Инвест" фирми.

"Прайм пропърти" успява да закупи около 50 дка в района и прави проект за ваканционен комплекс, който ще се разполага на 40 дка. Дружеството има издадено строително разрешително, но все още отлага началото на строителството. Обяснението е, че се проучва инвестиционния интерес и се търсят оператори на хотелските части.

От "Ибердрола" уточниха изрично, че нямат съвместен проект за ваканционно селище с "Прайм проперти".

А кой губи?

Към този момент, пет години след като строителството на "Корал" би трябвало да е приключило както е по договор, няма данни, че кметът Арнаудов се е притеснил за неразкритите работни места и неизпълнените инвестиционните намерения.

Изглежда, че Петко Арнаудов не само е забравил да потърси неустойки, но и няма спомен за тази сделка. "Те ("Ибердрола") са закупили два терена, които преди време бяха реституирани като земеделски земи", твърди той пред в. "Сега" на 29 юли 2009 г. Но според имотния регистър "Ибердрола" не е купувала от други фирми или лица, освен от изброените по-горе свързани с "Витатур инвест" фирми.

Кметът на Царево би трябвало да носи отговорност освен за неправомерно сключените договори, така и за пропуснатите ползи от непотърсените неустойки по договорите с "Витатур Инвест", които към момента възлизат на над 3 млн лева. Всеки месец община Царево има да получава нови 80000 лв неустойки от тази фирма.

"Има платени някакви неустойки..." - отговаря финансовият директор на общината на въпрос зададен от общинския съветник Людмил Николов по време на сесия. До този момент не е ясно кога, колко и за какво е платила "Витатур Инвест" на община Царево.

Възниква и въпросът дали за ощетяване на общината трябва да се броят само неустойките по договора, или трябва да се пресметне също колко е изгубила тя от продажбата без търг на златната земя край брега. 

"На никого не съм отказал отговор, справки, ще ги получите"

"Цял ден се занимавам само с това, изпратете писмени въпроси и ще получите отговори, заяви в сряда кметът на Царево Петко Арнаудов в отговор на въпрос на Mediapool потърсил ли е неустойки от "Витатур" заради лъжливите обещания за инвестиции. "На никого не съм отказал отговор, справки, ще ги получите", обеща Арнаудов.
 

Очевидно в тази сделка победата на частния интерес над обществения е пълна. Но вина за това едва ли може да се търси у бизнесмените, които не са длъжностни лица, а като всеки предприемач купуват евтино и продават скъпо. Наистина, не си плащат неустойките, но пък и никой не им ги търси. От друга страна царевският кмет се радва на завиден комфорт и при сегашното управление, в което Димитър Николов като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ има достатъчно тежест.

В режисираната сделка между общинари от БСП и СДС също е трудно да се докаже нещо незаконно, освен ако някой не си признае за даване или получаване на подкуп.

Кризата спасява (засега) плажа

Парадоксално, но забавянето на строежите дава шанс за спасяването на "Корал" от бетона. Той обаче няма да дойде от прокуратурата, която би трябвало да разследва Арнаудов за закононарушенията, а от крехкото блатно кокиче. Въпреки министерската заповед то до ден днешен не е изчезнало от местообитанието си и оцелява под веригите на багерите, които тази пролет му пресушиха блатото.

Впрочем, кокичето не е единственото застрашено растение там. В дюните на "Корал" растат и редките пясъчни лилии, с които също ще трябва да си вземем сбогом ако проектите за огромни ваканционни комплекси бъдат започнати.

Има малка надежда, че ако МОСВ забележи тяхното присъствие и върне защитената територия "Блатно кокиче", то плажът "Корал" ще си остане такъв, какъвто е - с гора, дюни, и море. Последният!

Схема на продажбите

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional