Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Премиерът за няколко часа "извади" България от "Бургас – Александруполис"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов

Премиерът Бойко Борисов забърка в петък каша с изказвания за бъдещето на проектите "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене" по време на среща с посланиците от ЕС. От думите му стана ясно, че България се отказва от участие в проекта за изграждането на петролопровода "Бургас – Александруполис". Минути по-късно премиерът бе опроверган от енергийния министър Трайчо Трайков, а няколко часа след това правителствената информационна служба направи същото и излезе с инструкции как трябва да се тълкуват думите му.

"В нито една сфера не бяхме упрекнати или критикувани. Напротив, и в борбата с престъпността и в желанието ни да има максимална енергийна независимост и в това, което правим по „Набуко”, още веднъж казах, защо няма да правиме "Бургас-Александруполис”. Това е проект, който не се иска от населението на Бургаския регион. Второ, всички видяхме какво стана в Мексиканския залив. Обясних на посланиците колко е бурно морето, колко е тесен заливът, какво означава всеки ден да влиза танкер там, какво означава разлив на танкер там. Освен това трасето минава през "Натура”. Не на последно място ефективността на проекта е в десетки години напред би могъл да се изплати някога. Е, какво налага в условията на криза да го говорим ли?“, бяха буквално думите на Бойко Борисов.

Той освен това каза, че България замразява строежа на АЕЦ "Белене", защото няма ясен план кога ще се върнат вложените пари. Според Борисов са необходими 26 млрд. лв за построяването на централата.

Твърдостта на българското решение "да не правиме Бургас-Александруполис“ обаче издържа едва няколко минути, докато министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви, че Министерският съвет никога не е решавал подобно нещо.

"Не мога да повярвам, че го е казал", заяви Трайков по повод изявлението на началника си Борисов и дори се осъмни в репортерските въпроси с думите:

"Това сигурно сте го сънували, защото не съм го решавал, нито съм го казвал"

"За "Бургас-Александруполис”, че гражданите са против е ясно, че ние правим всичко, за да се съобразим с гражданите, е също ясно. Проектът не се бави по наша вина сега, а защото се извършва екологична оценка”, каза Трайков. По думите му проблем има с осигуряването на суровина, но и той не е на българската страна.

Трайков отхвърли и второто твърдение на Борисов, че се замразява строителството на АЕЦ "Белене".

"Няма решение за замразяване. Има един процес, който върви за търсене на чуждестранен стратегически инвеститор. Договорено е с партньорите по проекта докато не се намери финансиране да не се извършват дейности, свързани с големи финансови средства", заяви Трайков.

Впоследствие правителствената информационна служба разясни как трябва да се тълкуват думите на премиера: "България ще изчака официалната оценка за въздействието на петролопровода "Бургас - Александруполис" върху околната среда. Към момента страната ни не е предприемала официални действия за прекратяване на участието си в проекта".

Според съобщението по време на разговора с ръководителите на дипломатически представителства у нас, в отговор на въпрос на посланика на Гърция Магдалини Куманаку за изграждането на проекта "Бургас – Александруполис”, "премиерът е посочил, че населението в бургаския регион и местните експерти са против реализацията на петролопровода, тъй като трасето преминава през защитени от Натура 2000 територии, няма гаранции за скорошното му изплащане и, не на последно място - Бургаският залив е тесен и крие опасности от разлив на нефт при всекидневното преминаване на танкери през него. В прессъобщението се пропуска частта, в която Борисов обяснява, как е разяснил още веднъж защо "няма да правиме Бургас – Александруполис".

Преди ден руският министър на енергетиката Сергей Шматко заяви, че Русия може да отложи за неопределено време изграждането на петролопровод през България и Гърция, ако София не приключи ревизията на проекта през следващите няколко месеци.

Неяснотата на българската позиция, не попречи на бившия енергиен министър Румен Овчаров (БСП) да обяви, че решението на Борисов е с цел да бъдат удовлетворени американските интереси.

"Надявам се, че министър-председателят схваща за какви загуби става дума, както политически, така и геополитически, а и чисто икономически. България ще заплати 2 млрд. евро, за да приключи проекта "Белене”, вместо да даде 2 млрд. евро, за да имаме работеща най-евтината АЕЦ в целия ЕС", посочи Овчаров.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров от своя страна оцени замразяването на проектите като единствената правилна позиция на правителството.

Премиерът продължава с "острия тон" към чуждите инвеститори

Иначе премиерът Борисов заяви, че по време на срещата му с посланиците "в нито една сфера не бяхме упрекнати или критикувани".

"Някъде бях по-остър, но надявам се, не съм прекалил, каза Борисов. Той разясни, че по-острият тон е бил във връзка с дейността на трите електроразпределителни дружества и компанията "Сименс", която изработва новите документи за самоличност.

"Моите критики са основателни и са в защита на българския потребител. Всички тези, че по този начин ще прогоним чуждите инвеститори не са верни", обяви Борисов. По думите му, не бива под знамето на Европа да се правят изключения за когото и да било.

Чуждите фирми са чест обект на коментарите на премиера Бойко Борисов. След назначената проверка на електроразпределителните дружества, в това число и германците от E.ON, миналия месец вестник "Файненшъл Таймс Германия" публикува статия със заглавие "Борисов - преди бодигард, сега Рамбо". В публикацията се казва, че българският премиер прилага груби методи спрямо чужди концерни с цел да постигне приходи за страдащата от хроничен недоимък държава.

Посланиците доволни от Борисов и ще следят кой налага вето

Домакин на срещата бе испанският посланик Хорхе Фуентес, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС. Дипломатът заяви от своя страна, че

посланиците са останали доволни от хода на нещата в страната и от действията на правителството.

По предложение на премиера срещите с посланиците на страните от ЕС ще бъдат организирани всеки месец.

Борисов припомни, че вече се е срещнал с посланиците на страните от ЕС и на САЩ за промените в НК, НПК и създаването на специализиран съд.

"Знаете, че те го подкрепят и подкрепят всичко това в пълния му обем и сега много внимателно наблюдават кой налага вето и какви са решенията на Конституционния съд. Така че тук много са поляризирани двете мнение – знае се къде сме ние, къде е другата страна”, каза Борисов.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional