Свободата днес и тук 28 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Маневрите между ГЕРБ и ДПС оставили само БСП в опозиция

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Таня Стоева

Маневрите между ГЕРБ и ДПС преди частичните избори за кмет на Габрово не убегнаха на БСП, чийто лидер Сергей Станишев заподозря довчерашните си коалиционни партньори в съглашателство с управляващите.

Във вторник, след заседание на партийното ръководство на "Позитано“ 20, бившият премиер коментира обявената минала седмица подкрепа на ДПС за кандидата на ГЕРБ с думите: "Това потвърждава, че управляващите възприемат за основен конкурент и опозиция именно БСП“. Запитан дали смята, че ДПС играе с ГЕРБ, Станишев посъветва журналистите те да разтълкуват нещата.

Малко по-късно на брифинг в централата на ДПС зам.-председателят на партията Христо Бисеров се измъкна с обяснението, че решението за подкрепата на кандидата на ГЕРБ в Габрово е на местната партийна организация и че на централно ниво не е оказвано никакво влияние. "Нашата политика е ясна още от началото на това управление. ДПС е опозиционна партия с ясна опозиционност“, заяви Бисеров, като посочи, че движението е готово за "конструктивен“ диалог по важни въпроси.

Още миналата седмица, след като ДПС обяви подкрепата си кандидат-кмета на ГЕРБ, партията на премиера Бойко Борисов заяви, че не е търсила такава подкрепа и че няма коалиционно или друго споразумение с други политически сили.

Съмненията, че Борисов подготвя почвата за евентуално сътрудничество с ДПС за изборите догодина, бяха подхранени и от решението на кабинета да ореже планираните с актуализацията на бюджета допълнителни суми за различни сектори, но да запази само 116-те милиона лева, предвидени за тютюнопроизводителите.

Партията на Ахмед Доган, чийто електорат са всъщност тютюнопроизводителите, настоя във вторник разходът да бъде изрично записан в проекта за актуализирания бюджет. Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан каза, че след два дни, когато актуализацията ще се гледа на първо четене в пленарна зала, ще бъде внесено такова предложение.

"Настояваме ГЕРБ да поеме конкретен ангажимент и да запише в документа, че 116-те млн. лв. ще отидат за премии на тютюнопроизводителите. Ще настояваме да се запише, че и те ще бъдат изплатени в двуседмичен срок“, каза Местан. Той потвърди, че няма да подкрепят актуализацията на първо четене, но за второ си оставиха "вратичка“ да гласуват за конкретни текстове, включително и своето предложение за тютюнопроизводителите.

По-рано финансовият министър Симеон Дянков каза, че допълнителните пари ще бъдат отпускани само при условие, че види реформи в съответните сектори. За производителите на тютюн условието е да им бъде намерена алтернативна заетост. В същото време правителството тихомълком "забрави" твърденията си, че имало огромни измами с тези субсидии, както и предишните си закани да гони до дупка и да не отпуска пари на онези, които са злоупотребили.

Независимо от предупрежденията на ГЕРБ, че ако излязат на протести, тютюнопроизводителите може и да не получат обещаните им сега премии, Лютви Местан заяви, че ДПС подкрепя протестите. Партийното ръководство е решило народни представители от Североизточна България да излязат и да подкрепят протестиращите тютюнопроизводители, които също настояват за ясно разписване на държавната субсидия в актуализацията на бюджета. Очаква се в сряда протест да има в Дулово.

Сергей Станишев отново повтори, че левицата няма да подкрепи внесения проект за ревизия на бюджета и ще внесе конкретни предложения между двете четения. БСП настояват да се запише ясно за какво ще бъде използван предвиденият резерв на правителството от 1.2 млрд. лева, за да няма "харчене на тъмно".

Според Станишев имало "намеци“ за това как ще бъдат използвани тези средства, но имало и много "неясноти“. "Когато много публични сектори изнемогват - има забавяне на плащанията в здравеопазването, планира се общините финансово да бъдат "поставени на колене", да се оставя, безконтролно от Народното събрание, такъв ресурс в ръцете на правителството е безотговорно и противоречи на европейската практика“, смята бившият премиер.

По думите му в актуализацията липсвало и обяснение защо при промяна на икономическата прогноза към по-положителна правителството визира такъв спад на приходите в бюджета.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional