Свободата днес и тук 02 Април 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Лукашенко: Беларус и "Газпром" са в газова война

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Газовият спор Между Беларус и Русия придоби във вторник нова посока, след като беларуският президент Александър Лукашенко нареди на правителството да бъде спрян транзитът на руски газ за Европа.

"Наредих на правителството да прекъсне транзита на руския газ през територията на Беларус, докато "Газпром" не изплати дълга си за транзита", посочи Лукашенко на среща с руския министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости. Според беларуския президент конфликтът между Беларус и "Газпром" прераства в "газова война".

"Докато не ни платят дължимите за половин година пари, транзитът на газа няма да тръгне. "Газпром" ни дължи 260 милиона долара заедно с транзита през май", обяви Лукашенко.

По-рано бе съобщено, че Минск оценява дълга на руския концерн за газовия транзит на 217 милиона долара. "Газпром" признава наличието на този дълг, но твърди, че той е натрупан заради нежеланието на беларуската страна да подписва документите да приемане на газа.

Лукашенко заяви още, че Белурас е намерила пари, за да плати получавания за собствени нужди руски газ и в най-скоро време ще върне дължимите на "Газпром" пари. Русия от своя страна оценява беларуския дълг на 200 милиона долара.

"Днес взех назаем тези пари от свои приятели и скоро ще ги платим", каза беларуския президент без да посочва точен срок. Според него "Газпром" може да извърши взаимно прихващане на дълговете.

По-рано във вторник държавната беларуска агенция БелТА съобщи, позовавайки се на министерството на енергетиката, че Беларус е платила на Газпром в пълен обем за газовите доставки през май.

В понеделник контролираният от държавата руски газов монополист "Газпром" започна да ограничава доставките на газ за Беларус, като по този начин изпълни нареждането на руския президент Дмитрий Медведев. Беларус не заплати дълга си от около 200 милиона долара и сега всеки ден ще получава с 15 % по-малко газ от нормалните количества, като, ако проблемът не бъде уреден, ограниченията ще достигнат до 85 на сто. Във вторник Русия доставя на Беларус 30 на сто по-малко газ.

От началото на тази година Беларус реши едностранно да продължава да плаща за руския газ по миналогодишната цена – 150 долара за хиляда кубически метра. В момента обаче изчислената според съществуващия договор цена е близо 185 долара, като дългът се натрупва именно от тази разлика.

Освен това във вторник беларуското правителство е съобщило на "Газпром", че, ако ограниченията на доставките продължат, ще бъде принудено да взема за свои нужди от транзитирания за Европа руски газ.

Според Лукашенко конфликтът вече е прехвърлил рамките на спор между стопански субекти. Президентът на Беларус се възмути от позицията на руското ръководство. "Когато започнат да ни унижават с пържоли и пирожки, говорейки, че Беларус може да бъде прескочена, а се вълнуват само за потребителите на руски енергийни суровини в Европа - това е оскърбление. На президента на съюзната държава не му подобава да се държи по този начин", заяви Лукашенко и допълни: "Не сме очаквали такъв цинизъм от руското ръководство".

Той припомни, че е водил преговори с руските власти и е обяснявал сложната икономическа ситуация в страната.

"Бихме искали Русия да подкрепи Беларус и да не повишава цената на газа. Нека година поработим по миналогодишни цени", посочи той.

Според него всъщност Русия упражнява неприкрит натиск върху Беларус. "Изявленията на руските ръководители унижават беларуския народ. Не Беларус има дълг към Газпром, а Газпром има дълг към Беларус", подчерта Лукашенко.

Транзитът на газ през територията на Беларус за Европа засега се осъществява в пълен обем, посочи пред кореспондент на ИТАР-ТАСС европейски източник в Брюксел. Той добави, че снощи се е събрала Координационната група от експерти, след като европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер получил писмо от руския министър на енергетиката Сергей Шматко, който го уведомява за ситуацията с беларуския газов дълг. По този начин Русия била изпълнила задълженията си в рамките на съществуващия механизъм за ранно оповестяване на проблеми в газовия сектор.

Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер, заяви, че Европейската комисия разчита, че задълженията ще бъдат изпълнявани и транзитът няма да пострада. По думите й през Беларус преминават 6.25 % от руските газови доставки за Европейския съюз. В Брюксел се надяват, че при проблем с транзита през Беларус Русия ще може да увеличи доставките по други газопроводи.

"За тази възможност ни съобщи руската страна, това и очакваме да стане", каза Холцнер.

Същевременно украинският министър-председател Николай Азаров заяви, че газопреносната мрежа на страната е готова да помогне за доставките в Европа, като е напълно възможно да увеличи транзита на руски газ с 30 милиарда кубически метра годишно.

Според руски експерти, цитирани от Газета.ру, европейските потребители не са застрашени. В момента в ЕС имало достатъчно предлагане на газ, тъй че най-много можело да пострадат резервните запаси.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional