Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

СДС настоя да се разследват похарчените пари за АЕЦ "Белене"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

СДС настоя отново за пълно разследване на изхарчените досега средства за проекта АЕЦ "Белене". Лидерът на партията Мартин Димитров се обяви във вторник и за провеждането на "мащабна операция" срещу т. нар. "енергиен октопод". В същото време във Варна председателят на БСП Сергей Станишев обвини правителството, че ако спре изграждането на "Белене", ще бъдат изгубени 7000 работни места.

Проектът за строителството на новата атомна електроцентрала е "глътнал" над 1 милиард лева за последните 5 години. Прокуратурата вече извърши една проверка как са изхарчени 300 милиона лева от тези средства. Вече близо половин година текат други 7 проверки за останалите пари, включително на консултантските договори и за взетия заем за 250 млн. евро за започването на проекта.

Мартин Димитров отново припомни, че Румен Овчаров, Сергей Станишев и Георги Първанов носят цялата отговорност за сключения нов договор с "Газпром". По думите на лидера на СДС нанесените загуби за България са в размер на 1 млрд. лева.

Десните поискаха по-бързото изграждане на двустранни газови връзки с Гърция и Румъния и за запълване на капацитета на хранилището в Чирен.

Лидерът на БСП Сергей Станишев продължи темата във Варна с констатацията, че правителството на Борисов няма последователна политика по отношение на големите енергийни проекти.

"Този, който работи срещу изграждането на АЕЦ "Белене", на практика работи за чужди интереси", обясни Станишев, без да бъде по-конкретен.

Той изрази безпокойство как ще се отразят сегашните действия на управляващите върху преговорите между страната ни и Русия за новия договор за доставки на газ, който трябва да бъде сключен през 2011 година. Станишев не изключи възможността заради енергийните проекти върху правителството да се оказва външен натиск.

Партийният лидер обясни още, че според него новият шеф на Българския енергиен холдинг Мая Христова е назначена в условия на конфликт на интереси. Този факт Mediapool изнесе още миналата седмица, още преди Станишев да направи това откритие. Той припомни, че тя е била зам.-министър и по закон няма право да заема такъв пост в рамките на една година.

По приетата на първо четене актуализация на бюджета БСП ще внесе предложение да няма намаление с 15% за парите на общини, а акцизът за цигарите да бъде намален от 74 на 64 лева за 1000 къса.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional