Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ГДБОП се прояви - разби виртуална библиотека

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg


Снимка от операцията, разпространена от МВР

МВР отчете във вторник "успешна операция по пресичане на пиратско разпространение на книги в Интернет пространството, посредством сайта "chitanka.info". Тази акция си няма атрактивно име, но може условно да бъде наречена "Читанка".

Според интернет-форумите сайтът е коментиран като виртуалното място, където хиляди хора могат да четат книги - българска и чужда литература, да ползват речници и учебници, да обменят мнения и да водят толкова редкия за българското общество духовен живот.

Операцията е била проведена от ГДБОП, сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" и е след разследване "по сигнали на ощетени", сред които Асоциация "Българска книга", Съюзът на преводачите в България и редица издателски къщи, продължава информацията си вътрешното министерство.

"Четящите бандити" били шестима и действали при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България, съобщава пресцентърът на МВР.

На покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, на който е поддържан сайтът. Сървърът бил поставен в специална кутия и по този начин достъпът до него бил затруднен, обясняват от МВР колко им е било трудно да "неутрализират" скрития сървър.

"Виртуалната библиотека", от която читателите теглели пиратските литературни произведения, е укрита в помещение на печатница в София. В хода на претърсванията са иззети сървъри и компютърни системи с пиратското съдържание, продължава съобщението.

Всеки месец групата добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници и др. Според сметките на спецполицаите или според оплакванията на асоциацията, съюзът и други организации, сайтът, който е успял да работи повече от две години, "са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове".

"Това е поредната успешна операция на ГДБОП в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от "Съвета за защита на интелектуалната собственост" към министъра на културата на България, за ограничаване на интелектуалното пиратство", рапортуват от МВР, горди с акцията си.

Първите коментари на читатели в интернет след съобщението за акцията варираха от "това е работа на някои дебели издателски гуши", до "тъкмо си четях нещо оттам, сега ще ме накарат каквото видя, да го свалям и слагам в "Замундата", когато тръгне", или "не ви ли е срам, чалга ли само да слушаме до затъпяване"..

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional