Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Китайска загадка в сделката за предавателите на БТК

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

И Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина  за продажбата на тв и радио предавателите на БТК. Антимонополният регулатор е взел решение във вторник, с което всъщност казва, че няма нужда да дава разрешение за сделката.

Това означава, че Mancelord Limited може да придобие 50% от Национално управление "Радио и телевизионни станции" (НУРТС), което в момента е собственост на БТК. Планът на регистрираната в Кипър Mancelord и на телекомуникационния оператор е да са съдружници в нова фирма - "НУРТС България".

С решението си от вторник КЗК позволява на това дружество да стане 100% собственик и на "Тауърком България", защото е изследвала и това придобиване. (вижте цялото решение на dnevnik.bg). Сделките са интересни, защото чрез тях "НУРТС България" се превръща в ключовия играч в предстоящата цифровизация на радио и тв станциите в България.

Това което остава неясно и след решението на КЗК е кой всъщност е новият инвеститор на този пазар, защото е маскиран зад две офшорни компании. Единственото име, което в България публично се свързва с тази сделка е на шефа на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев.

През морета и океани

Когато преговорите между БТК и Mancelord бяха обявени стана ясно, че консултант на кипърската фирма е дружеството "Бромак". То е собственост на шефа на надзорния съвет Цветан Василев. За Mancelord няма информация в публичните регистри извън адрес в Кипър и име на адвокат.

От публикуваното решение на КЗК обаче става ясно, че тази фирма е 100% собственост на "Цефор холдинг Лимитед", регистриран в Хонк Конг, Китай. Другите данни за това дружество са заличени (това е право на КЗК да скрива част от информацията в решенията си - бел. ред.)

То е непознато на българския пазар, а до редакционното приключване на броя "Дневник" не намери някакви подробности за компания с такова име. Цветан Василев вчера отказа да отговори на въпросите на "Дневник" кои са "Цефор", какъв бизнес имат, имат ли опит в телекомуникационния сектор, имат ли други интереси в България.

Досега единствената информация, която е давана за новия инвеститор в НУРТС е именно от него. В интервю за "Пари" в средата на май той заяви, че по тази сделка консултира инвестиционен фонд. "Убедил съм доста хора да инвестират в това нещо. Мои познати отвън, които знаят възможностите ми." Василев тогава обясни, че инвеститорът ще плати придобиването на 50% от НУРТС (според информация от пазара стойността на сделката е около 50 млн. лева), а за развитието на мрежата ще се търси кредитиране.

Василев допусна, че КТБ може да е банката, която да финансира НУРТС. В края на април стана ясно, че в тази банка са съсредоточени почти 50% от депозитите на най-големите държавни фирми. Досега банката е финансирала и други медийни сделки.

Това са покупки на бившата шефка на тотото и майка на депутата от ДПС Делян Пеевски - Ирена Кръстева на  вестници и телевизии, сред които "Телеграф", "Монитор", "Политика", BBT. Цветан Василев консултираше някой от проектите, както и ТВ7.
От БТК и вчера отказаха да коментират сделката и новия си партньор.

Тройна сделка

От решението на КЗК става ясно още, че придобиванията стават след тройна комбинация:
Първо е създадено ново дружество "НУРТС България" ЕАД. То е собственост на Mancelord. "НУРТС България" купува 100% НУРТС от БТК. А БТК придобива 50% от "НУРТС България" и така създават джойнт-венчъра. В решението на КЗК е описано, че на следващ етап БТК може да изиска Mancelord да изкупи дяловете й и тя да придобие пълен контрол.

Паралелно с това "НУРТС България" придобива и "Тауърком", което беше собственост на чешка компания.  

След финаризирането на сделките, компания от Хонг Конг, ще управлява ефирното и голяма част от цифровото разпространение.

Не е само това

НУРТС се състои от над 800 стратегически точки, сред които тв кулите на Копитото над София и сателитния телепорт в Плана планина. Тя е единствената мрежа, която може да разпространява ефирен тв и радио сигнал в цялата страна.

Затова НУРТС ще има и водеща роля в цифровизацията на телевизиите, която трябва да завърши до края на 2012 г.  "Тауърком" спечели конкурса на КРС за първите два мултиплекса (устройствата, които осъществяват връзката между телевизиите и предавателите), на които ще бъдат качввани частните телевизии.

"Тауърком"  кандидатства и за изграждането на обществения мултиплекс, чрез който ще се разпространяват БНТ и БНР. Ако компанията спечели, "НУРТС България" ще бъде собственик на преносната мрежа и половината мултиплекси в България ("Хану про" изгражда другите три).   

Седмица преди КЗК, и КРС се прознесе по сделката, като разреши лицензите за преносната мрежа от БТК да се прехвърлят на "НУРТС България". От комуникационния регулатор обясниха, че те нямат правомощия да изследват собственост и параметри по сделката. Това е задача на КЗК.  

Те обясниха, че са се погрижили да остане гарантирано разпространението на държавните БНТ и БНР.

Важно е, защото...

Прозрачността на инвеститора в НУРТС е важна, за да може да се изследва и концентрацията и да се гарантира, че няма акционер, който притежава дялове в радио или телевизия. Българското законодателство забранява да си собственик и в медиа, и на мултиплекс.
КЗК и проучвала участниците в сделките, но не става ясно докъде.

"В Решението на Комисия за защита на конкуренцията не е изследван въпросът, дали "Цефор Холдинг Лимитид" (регистриран в Хонг Конг, което  е популярна офшорна зона или зона с благоприятно данъчно третиране) упражнява контрол върху други предприятия и дали последните имат реализиран оборот в страната.

Изясняването на този въпрос е от значение за решението дали в конкретния случай е налице концентрация между предприятия", коментира адвокат Румен Петров партньор в "Георгиева, Петров, Ненков, Георгиев"."Има доста непубликувани данни, тъй като представляват защитена тайна и затова не може да се прецени, дали това е дефект на решението или е обсъдено от КЗК, но е защитена тайна", допълни той.

От изследването, което прави, регулаторът решава, че казусът не попада под обхвата му. Според закона предприятията уведомяват КЗК за концентрация и тя се произнася по нея ако общият им оборот надхвърля 25 млн. лв, а приходите на всяка една от засегнатите компании е над 3 млн. лв. КЗК обаче обяснява, че няма становище по сделката, тъй като само едно от предприятията е реализирало оборот в България през предходната година - БТК. Mancelord Limited и "Тауърком" са учредени през 2009 г. и нямат приходи в страната.

"Изправени сме пред ситуация, в която основната отговорност за преминаване към цифрово телевизионно излъчване на първия етап от цифровизацията пада върху едно юридическо лице", коментира Гриша Камбуров, изпълнителен директор на АБРО (Асоциацията на българските радио-и тв оператори).

"Практиката сочи, че при осъществяване на няколко дейности по веригата пренос-разпространение от един и същ пазарен субект е налице възможност за постигане на икономия от мащаб," допълни той.

Повече по темата в съботния "Капитал"
От: http://dnevnik.bg/

 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional