Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"451 градуса по Фаренхайт"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
д-р Тони Филипов

ГДБОП проведе поредната си ювелирна акция. Ударили сайта "chitanka.info" и арестували банда от шестима престъпници!
Веднага ще се определя, за да няма недоразумения: Ако разпространението на човешки ценности е престъпление, то аз съм за това престъпление… Защото тези пичове съвсем доброволно и само от любов към четенето качвали на този сайт книги, които пък хиляди хора, които нямат по 10-15 лева излишни да си купят, си изтеглят и четат.
Всичко Мара втасала, само не се вчесала… Изловихме крадците, убийците, педофилите и изнасилвачите на бабички и ни останаха само пиратите на книги!
Както справедливо отбелязва един гражданин във форума на „Новинар”, „Ако поп Стойко Владиславов живееше в 2010 г., неминуемо щеше да бъде арестуван за нарушаване на авторските права на йеромонах Паисий.” Така де, не е ли така? И хич немаше да го спаси това, че има кетап за светец! Щото има веществени доказателства. Един препис се пази в НБКМ, друг в румънската БАН. И никой не знае колко тираж е избичил. Добре, че не е имал съвременните средства, направо е щял да залее страната с пиратска продукция. Пък ако се вземе предвид и колко хора е подучил да преписват историята на Паисий, направо могат да го подведат под некой състав за организирана престъпна група.
Винаги сме казвали, че от всички видове кражби, има две, които заслужават снизхождение – кражбата на книги и кражбата на лопати. Според нас, когато започнат да се крадат масово тия работи, тогава ще се оправим. Но първо трябва да се накрадат много книги, защото според нас е много опасно да се разработим, докато още сме прости. Както е отбелязал още Айнщан, да пази Господ от човек прост и работлив… Но щом с книгите се е заела организирана престъпна група, значи тоя проблем вече е решен. Сега бдете, братя, и веднага ми съобщете, ако някъде из родината се открадне мотика, лопата или друг шанцов инструмент. За да съобщим вече официално на населението, че преходът е свършил.
В тези виртуални библиотеки влизат главно млади хора – четат, споделят, коментират. И изрично подчертавам, че това е библиотека, не книжарница. Всеки може да чете и копира напълно безплатно, на сайта няма никаква реклама, ни един банер. Едни хора го правят напълно безкористно, за да могат много други хора да прочетат и да не са прости и бълбуци… Изобщо тези инкриминирани книжовни средища много ми напомнят на хората-книги на Бредбъри. Хора, избягали от гостната с четири телевизионни стени… Защото „Някой някъде отново трябваше да започне да спасява човешките ценности, да ги спасява и да ги съхранява — в книги, грамофонни плочи, в главите на хората…”
Но вижте, братя и сестри четящи българи, аз не съм учуден.
Как си представяте - премиерът ще е чел само „Оцеола” и Читанката, вие ще ми четете хиляди книги?! Няма да стане тая. И не забравяйте, че премиерът все пак е пожарникар. Което веднага трябва да ви отведе в света на „451 градуса по Фаренхайт”…
Нека ви напомня с няколко цитата какво мисли премиерът за книгите:
„Книги има много, но поезията на Ботев е нещо, което за мене е актуално всеки ден. Не го казвам като поза. За мен наистина е така. И ще бъде актуална всеки ден - и вчера, и днес, и утре.”
Много са книгите, верно е, даже са прекалено много. И тук ми се иска да ви кажа за „Библиотеката на Умберто Еко”, за книгите, които сме прочели, и за книгите, които не сме, но имаме в библиотеката. Но много ще се отклоним.
„-Коя е книгата, която последно успяхте да разлистите?
- "Пиратът папа".
- За папа Йоан-Павел Втори ли?
- Много интересна книга.”

„-Коя е книгата, която най-много ви харесва?
- Читанката, защото там е описан животът.
- Как?
- Ами как агънцето пие вода под вълка и му мъти водата. Имайте предвид, че в ония години така е било възпитавано обществото - че винаги вълкът има право и че агнето ще бъде изядено.
- Каква друга поука сте извлякъл от читанката?
- Че какъвто сам си направи живота човек, такъв ще бъде той. Така е направил чичо Пейо, като казал "Дий!" на кобилката. Тя тръгнала и той паднал.”


„- Какво четете?
- Разни книжки.”

Всъщност, в хилядите интервюта на господин премиера само няколко пъти става дума за книги и евентуално за четене. Освен горецитираните, имаше случай, когато се похвали, че „Братя Карамазови” му е любима книга, дори цитира от нея, но изследване на д-р Филипов недвусмислено потвърди, че въпросният цитат е руски израз, виц и не фигурира в творчеството на Достоевски.
Дори не е нужно да си от подветрената страна, за да подушиш, че тук имаме среща с формен илитерат. А за Цецко дори не ми се мисли какво е чел…
Но има и лъч надежда. Ако си спомняте, в „451 градуса по Фаренхайт” накрая един пожарникар, Монтег, се освества и сам става човек-книга. И именно той спасява „Еклесиаст…”
Наша милост, без да сме некой сетен сиромах, но като минем по „Славейков” и ни хваща скомина – парите малко, а книгите тъй много… И благославяме на глас хората, като тези от Читанка, които се трудят, за да ни улеснят в четенето.
Издателите били загубили милиони левове от пиратските копия, щото тия пичове качвали по 600 нови книги на месец. Абе, тия ченгета пак ни ловят на бастуна с правото! Гаче никога не сме чували как става сканирането и обработката на книга. Могат да качват 6, преко сили 16 книги на месец, но 600! Тия веднага ще ги вземат да сканират Конгресната библиотека, бе, алоууу…
А колкото до издателите, нищо не са ги изгубили, щото никога не са ги печелили и няма да ги спечелят тия милиони. Но друго да питам: какво получават авторите? Щото не всички са Лили Иванова (Карбовски)… Да ви кажа ли – кукиш… Знаят ли авторите в какъв тираж им издават книгите? Знаят грънци…
От благодарностите, които се леят в „Труд” разбирам, че ИК „Труд” е в основата на историята. Те по-лани бяха емнали една такава виртуална библиотека, създадена да е в помощ на слепите! Тази работа с книгите в интернет е малко като с вестниците и електронните им сайтове. ВАЦ-овете още се стискат да си качат всички новини на сайта, като си мислят, че така хората ще се принудят да си купят хартиения вестник. Ама само си го мислят. Това са различни аудитории и все по-различни ще стават…
Тия, които четат вестници на хартия, ще стават все по-малко.
Анджак стана въпрос за тях.
Ало, пенсиите, „Стандарт” пише: „Лекуват ни с камбанен звън”. Звънарският състав "Светолитие" от Каменское край Москва ще демонстрира за пръв път във Велико Търново как се провежда това лечение. Лично ние много вярваме на лечението с камбани. От опит сме забележили, че за който са били камбаните, все се е излекувал – окончателно и завинаги. Той селският клисар все така се шегуваше: „Иване, тая твоя кашлица само аз мога да я излекувам”…
Дали поради скъпите лекарства, но алопатичното лечение все повече отстъпва на хомеопатичното. Търсят се и се изнамират какви ли не нови средства за лечение. Тука се сещам за един ходжа, дето лекувал разстройство с червен фенер. Отишъл един при него. Ходжата го накарал да се надупи и почнах да маха с червения фенер в околностите му. Оня попитал: „Дедо ходжа, това ще ми спре ли разстройството?” „Ще го спре, ще го спре. Това влак спира, та едно разстройство…”
Биенето на камбаните може на некой да изглежда и проста работа, ама не е. Иска си мурафет. Баба ми например винаги, когато чуеше камбаните, разбираше мъж ли се е излекувал или жена…
Тия дни в София ще се проведе годишният гейпарад. Двайсет и няколко обществени организация се обявиха против. Вчера се присъединил и Светият синод със специално писмо до медиите: „Властимащите да забранят провеждането на това содомско сборище, а гражданите - да не участват в тази мерзост".
Дедо попе, напразно призоваваш властта. Тя няма да откликне. Защото, според някои изчисления, обратните са къде 10%, много повече от набожните у нас. Никоя власт, особено пък тази, нема да се лиши от толкова избиратели. Освен това, по информация от „Джемини”, в предишното НС имало около 10% хомосексуалисти, вероятно са толкова и в сегашното. Което ги прави една от най-големите организирани сили в НС след ГЕРБ. Доколкото ГЕРБ е организирана сила, де. Знаете ми отношението към всички леви идеи и не вярвам да ме заподозрете в пристрастие към хомосексуалистите. Но и от попското лицемерие вече ми стана кафа! Папата основно се занимава сега да обикаля света и да се извинява за педофилските скандали с попове. Да не мислите, че нашите са по-стока?! Преди няколко години, когато уволниха отец Стефан от храма на Централни гробища, той сподели, че 80% от владиците ни се били изхомили (ползвам този евфемизъм от Северозападна България, щото все пак съм православен христиенин и не ми иде някак да кажа на дедо владика педал...)
Вероятно отец Стефан е преувеличил в яда си. Туй число ми се види пресилено. Според нас владиците ни са разпределени по равно между различните грехове. Както и обикновените миряни, между впрочем…
Не ми се ще да вземам отношение по този гейпарад. Ще ви кажа само едно: пийте с мярка, човек не бива да прекалява до степен да си забрави сексуалната ориентация. Щото и това го има…
Пък в „Новинар” една мома защитава гейовете: „Ако погледнем традиционния тип българска фамилия, май е по-добре да пратим подрастващите на гей парада. Твърде за предпочитане е пред образа на жената в кухнята, която бърка манджа под звуците някое чалга творение, и таткото, който се налива с ракия и бира пред телевизора.”
Тая мома явно не разбира, че както сред гейовете има художници и обикновени бояджии, така и сред хетеросексуалните има простаци и културни хора.
Същата пише, че в сайта на БНС на Боян Расате националисти изказвали дълбокото си притеснение, че в англоезичните речници bulgarian било синоним на педераст.”
Пълна простотия! В подкрепа на една такава теза има само един аргумент, но той е езиков. Англоговорящите не могат да разберат защо на всички народи членът им е отпред, а на нас отзад. Те викат the article, ние викаме членът. Изглежда, за тях в тази конструкция има нещо пейоративно, някаква полисемия, за която те нямат перцепция. Но член и език все пак са различни неща. Макар и понякога да се ползват синонимно, така да се каже…
Иначе за един период от четири години настъпи известно объркване между термините хомосексуалист и хомосоциалист. Но мисля, че това се изживя. А колкото до Bulgarian (бългериън) той се бърка от англоезичните с barbarian (барбериън). Някак си българин и варварин им звучат по един и същи начин на англичаните…
Отдавна сме ги обяснили тия неща, ама кой да чете…

P.S. И все пак читанката е жива. Можете да я намерите на адреса на ГДБОП: http://chitanka.gdbop.com/
 

Блогът Из делниците на един луд - http://delnicite.blogspot.com/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional