Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Задава се рекордно поскъпване на природния газ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Цветелина Катанска, Мишел Гутсузян


Природният газ ще поскъпне рекордно за последните 5 години - с 29.6%, ако в понеделник Държавната комисия за енергийно и водно регулиране потвърди предложената от самата нея тарифа. В четвъртък тя беше разгледана от Националния съвет за тристранно сътрудничество. "Индустрията ще умре.

Просто нямам коментар. В света няма такава цена на газа, обратното - цените падат", коментира пред "Дневник" Васил Александров, изп. директор на "Агрополихим". "Няма нищо логично в тази държава. Докато има монопол на газовия пазар, положението ще бъде такова", каза Кирил Домусчиев, председател на надзорния съвет на "Биовет Пещера".

"Поскъпването на газа ще ни накара да затворим завода до 2-3 месеца", каза и Пламен Бонев, изп. директор на "Радомир метали". Компанията е собственик на "Радомир метал индъстрийз", чиито работници преди ден заплашиха с поетапна гладна стачка от понеделник, ако тристранният съвет одобри тарифите.

"Поскъпването на природния газ ще е убийствено за икономиката", каза и изп. директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов. В началото на седмицата организацията поиска методиката, по която се определя цената на природния газ, да се осъвремени и да стане прозрачна.

От началото на 2006 г. досега най-голямото увеличение е било през септември 2008 г. - с 28.83%.
За действителното поскъпване стана ясно от обясненията на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев след края на заседанието на тристранката. Тогава той уточни, че регулаторът предлага 24.9% увеличение на цената, но спрямо неговото решение за тарифата на "Булгаргаз" от 1 април 2010.

Тогава ДКЕВР постанови, че цената на синьото гориво трябва да се увеличи с 10.88% до 458.21 лв. за 1000 куб.м (при поискани 26% от "Булгаргаз"), но министърът на икономиката Трайчо Трайков използва законовото си право да я намали с 5% до 435.30 лв. Така в предлаганите сега от ДКЕВР 564.30 лв. от 1 юли се акумулира и това задържане. Преди дни Трайков предупреди, че няма да се възползва от правото си втори път, и го определи като неподходяща стратегия.

Проверка на "Дневник" сред работодателските организации и синдикатите показа, че те не са разбрали какво е действителното поскъпване, което се планира, защото то не е било обяснено от Семерджиев по време на тристранния съвет.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков заяви, че на заседанието не е ставало въпрос, че увеличението на цената може да е с почти 30% спрямо действащата. Според бизнес организацията, ако енергийният регулатор не е намалил изкуствено цените през второто тримесечие, сега "Булгаргаз" е щял да поиска много по-малко увеличение.

"Най-голямото ни притеснение е, че има много неясноти при определянето на цените на енергийните източници", коментира пред "Дневник" председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов. "Не виждам как е възможно природният газ да поскъпне с 30%, при условие че потреблението е спаднало почти двойно, а котировките на курса долар - евро са се променили с 11%", каза Стаменов.

Той посочи, че през третото тримесечие на 2009 г. в страната са потребени 727 млн. куб.м газ на цена от 365 лв. и при курс на долара 1.42 лв. Прогнозното потребление за третото тримесечие на тази година е 405 млн. куб.м, исканата цена е 565.30 лв. при курс на долара - 1.58 лв.

"Използваме и най-малката възможност за намаляване на поскъпването на цената на природния газ. Какъв ще е процентът ще кажа в понеделник", каза още Ангел Семерджиев. Той обясни, че единствената възможност е да се търсят резерви в курса долар/евро. Останалите два фактора шефът на ДКЕВР определи като обективни. Това са договорените цени с доставчиците и котировките на алтернативните горива.

"Трябва да е ясно за чия сметка ще е туширането на увеличението и кой ще плати разликата. В момента единственият, който може да направи това, е "Булгаргаз", каза Семерджиев. В сряда изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов заяви, че е доволен от предложението на регулатора.

Шефът на ДКЕВР гарантира още, че независимо от увеличението на природния газ цените на парното няма да бъдат по-високи в сравнение с нивото им от последния отоплителен сезон 2009 - 2010. Той обаче не обясни как може да стане това.

Според представители на бизнеса шокът може да бъде смекчен, ако "Булгаргаз" подобри събираемостта на вземанията си. "Не смятаме, че всички резерви са изчерпани. Трябва да се подобри събираемостта. Към гражданите и фирмите, които не са си платили, трябва да има принудително изпълнение, а не косвено", коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

"Никой не е съгласен с поскъпването на газа, но това е неизбежно", добави той. Според председателя на ДКЕВР, ако "Булгаргаз" си събере вземанията, ще има по-големи възможности да отлага поскъпването, но в никакъв случай това не може да се отрази пряко на цената на природния газ.

От синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха, че категорично са се противопоставили на увеличението, защото то ще напомпа инфлацията с 15-20% и ще свие потреблението. "Нищо не се разбрахме. Ние казахме, че не трябва да има увеличение, а от ДКЕВР казаха, че това е неизбежно и че в противен случай "Булгаргаз" ще фалира. Сега, вместо да фалира "Булгаргаз", ще фалират фирмите и хората", каза Мика Зайкова от "Подкрепа".

От: http://dnevnik.bg/

Мнения

Васил Александров, изп. директор на "Агрополихим"

Все по-зле ще става, няма да произвеждаме, индустрията ще умре. Просто нямам коментар, в света няма такава цена на газа, цените обратно на това - падат. Отчайваща история, която ще продължи, докато нямаме диверсификация на източниците. Световните котировки на торовете са на цени между 150-160 долара за тон, а при нас само газът в торовете е около 500 долара за тон, което ни прави напълно неконкурентоспособни.

Кирил Домусчиев, председател на надзорния съвет на "Биовет Пещера"
Няма нищо логично в тази държава. Докато има монопол на газовия пазар, положението ще бъде такова. От няколко години се говорят само приказки как ще се строят алтернативни връзки с Гърция и Румъния, но няма нищо реално. Новото повишение на газа ще доведе до загуби на компаниите, защото те няма да могат да изнасят продукцията си. Произведените от тях изделия ще са неконкурентоспособни, защото в цяла Европа цените на газа са по-ниски.

Евгений Иванов, изп. директор на КРИБ
Поскъпването на природния газ ще е убийствено за икономиката. Подозирам, че цената нарочно се вдига през летния сезон, когато топлофикациите не работят, и ще бъде намалена през отоплителния сезон. Това означава, че ударът ще бъде понесен изцяло от бизнеса, тъй като домакинствата потребяват топлоенергия само за подгряване на вода. Лошото е, че няма отговор какво се прави по разработения екшън план по време на газовата криза от началото на 2009 г. Какво се прави по разширяването на находището в Чирен, за изграждането на такова в Галата и за използването на терминала за втечнен газ от Гърция.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional