Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Газът поскъпва почти с 25%, парното с 12%, токът – под 2%

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

От 1 юли природният газ поскъпва с почти 25 процента, парното в София – с близо 19 на сто, а в Русе и Враца – с 16 на сто, повишението на цените на тока на трите електроразпределителни дружества е под 2 процента. Това реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на закрито заседание в понеделник.

Така регулаторът изпълни намерението си за допълнителен натиск върху ръста на тарифите за газ и ток, след като според предишни разчети те трябваше да поскъпнат съответно с близо 30 процента и 5 на сто, средното повишение на цените на топлоенергията в страната ще е 12 на сто, но в София поскъпването ще се усети най-осезателно.

Увеличението на цената на синьото гориво е 24.63 на сто, спрямо цената, на която в момента “Булгаргаз“ продава суровината, след като със заповед на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков утвърдената от 1 април от ДКЕВР тарифа бе свалена с 5 процента.

Фактически ръстът на цената спрямо определената от комисията стара пределна цена на газа е 18.39 процента, обясниха от ДКЕВР. Така в периода 1 юли-30 септември “Булгаргаз“ ще продава вместо на сегашните 435.30 лв. за 1000 куб. м без ДДС на 542.50 лв. за 1000 куб. м без ДДС.

От "Булгаргаз" коментираха, че при това поскъпване ще продават на загуба и не изключиха вероятността да обжалват пред Върховния административен съд решението на ДКЕВР.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев обясни, че са спазени изцяло изискванията на действащите договори за доставка на газ и измененията на котировките на горивата на средиземноморския пазар.

Направена е корекция за начина, по който регулаторът счита, че би могло да се отчете съотношението между долар и евро, да не се отчитат последните резки изменения и това е натиснало ръста на цените на синьото гориво, стана ясно от обясненията на регулаторният шеф..

“Овергаз“ от своя страна информира, че увеличението на цената на суровината за техните клиенти ще е 16 на сто за бита и 21 на сто – за промишлеността. Частната компания, която се готви да става конкурент на “Булгаргаз“ в директните доставки за вътрешния пазар, обаче може да си позволи това заради големия марж между цените на държавния снабдител и техните крайни тарифи. От дружеството обясниха, че това е заради втората компонента от крайната цена - за разпределение и снабдяване.

Повишаването на цената на природния газ повлича след себе си и тарифите на топлоенергията, където повишението съответно е 18.6 на сто в столицата, във Враца – 15.92 на сто, Русе – 15.89 %, Пловдив – 13.30 процента, Велико Търново – 9.67 %, Варна – 6.44 %, две от топлофикациите на бизнесмена Христо Ковачки – в Бургас и Плевен са с нищожното увеличение съответно от 0.03 на сто и 0.17 процента.


Поскъпването на тока да бита ще е под 2 на сто, реши още ДКЕВР. За клиентите на ЧЕЗ, която снабдява Западна България, повишението ще е 1.88 на сто, потребителите на ЕВН, доставяща електроенергия в Югоизточна България, ще плащат с 1.39 процента повече, а абонатите на Е.ОН в Североизточна България – 1.86 %. По-сериозно е повишението на нощните тарифи, стана ясно от думите на Семерджиев.

При отчитане на всички възможности за намаляване на разходите, крайният резултат е едно поносимо увеличение, каза регулаторният шеф.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional