Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

За отговора на един въпрос

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров

Днес е дългоочакваният ден Х. Газът поскъпва. И то много поскъпва. По-високи цени на горивото, по-високи разходи за бизнеса, по-високи цени за крайните потребители, по-малко продажби, по-малки печалби… Верижната реакция започва. “И всички се питат защо”, пееше Милена преди много години.

Пазарната цена на газа се повиши, тази цена е в долари, а доларът също поскъпна. Всяко от трите твърдения е вярно, но въпреки всичко това не е верният отговор. Отговорът щеше да бъде верен, ако газът беше стока като много други. Ако беше търгуван на борсите, ако можеше да се купи отвсякъде, ако цената му беше еднаква в целия свят. Тогава на правителството нямаше да му се налага да отговаря на въпроси за цената на газа. Сещате ли се някой да занимава министрите с повишената цена на кафето?

Цената на газа в България зависи от българската изпълнителна власт. Не изцяло, но все пак зависи. И затова именно правителството трябва да даде ясен отговор защо газът поскъпва.

Най-често споменаваният отговор се казва Румен Овчаров. Отскоро и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков дава този отговор. Според него заради подписания от бившия икономически министър Румен Овчаров газов договор през 2006 г. България досега е платила 700-800 млн. USD в повече. Ако имате доверие в ГЕРБ, Бойко Борисов и Трайчо Трайков, имате пълното основание да им повярвате.

За Синята коалиция отговорът също се казва Румен Овчаров. Според Мартин Димитров подписването на нов договор през 2006 г. е било напълно излишно преди изтичането на подписаните още от синьото правителство договори през 1998 г. Неговите изчисления достигат до числото 1 млрд. лв., които България е платила в повече за последните 4 години. Ако имате доверие в Синята коалиция, Мартин Димитров и Иван Костов, имате пълното основание да им повярвате.

Самият Румен Овчаров казва, че ако не бил подписал договора през 2006 г., сега България е щяла да купува много по-скъп газ. И че всъщност България е спестила, а не е изгубила пари. Ако имате доверие в БСП, Сергей Станишев и Румен Овчаров, имате пълното основание да им повярвате.

Така всеки може да избере на кого да повярва и отговорът на основния въпрос се превръща в много отговори. За всеки вкус. Само че този разговор е за пари, а не за доверие. И това кой на кого има доверие няма нищо общо с огромното поскъпване на газа.

Истината е, че преговорите и договорите са секретни. И докато те остават секретни, няма как да стигнем до отговора на основния въпрос. През 2006 г. България все още беше извън Европейския съюз. Днес България вече е част от отбора на силните. И понеже в момента също трябва да текат преговори за нов договор за доставка на газ, и понеже и този път обществото не знае за тях, сегашното правителство може да се поучи от грешките на предишните. Ясна, категорична и публична позиция в преговорите с Русия може да бъде само от полза. И това е единственият начин сегашното правителство да предотврати следната ситуация: след няколко години газът отново да поскъпне и отговорът на въпроса “защо” за всички да се казва Трайчо Трайков.

Блогът на Иван Бедров - http://ivanbedrov.com/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional