Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Българското решение за “Бургас-Александруполис“ - след февруари 2011 г.

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Окончателното решение на българското правителство за участието му в строежа на петролопровода “Бургас-Александруполис“ ще стане ясно след февруари 2011 г., когато се очаква да приключи процедурата по оценка за въздействие на проекта върху околната среда. Отделно страната ни отново ще проучва рентабилността на тръбата след заявено от руските партньори предложение за замяна на проектното финансиране с предоставяне на корпоративен заем. Според София обаче това противоречи на постигнатите в Атина преди две години договорености.

Това стана ясно от отговор на финансовия министър Симеон Дянков, който лично отговаря за проекта, на депутатски въпрос в рамките на парламентарния контрол в петък, след като в началото на юни премиерът Бойко Борисов бе заявил, че страната ни се оттегля от "Бургас-Александруполис".

Предвидената стойност на петролопровода е около 2 млрд. евро, като за неговата реализация ще се търси проектно финансиране, определено в споразумението като най-ефективната форма на финансиране, припомни той. По думите му конкретен финансово-икономически анализ, базиран на подобна схема на финансиране, все още не изготвен от проектната компания “Трансболкан Пайплайн“.

Бяхме информирани за предложения от страна на руския партньор - предвидената в споразумението схема за проектно финансиране да бъде заменена с предоставяне на корпоративен заем. Това повдига много въпросителни относно рентабилността на проекта за тези, които го строят, посочи финансовият министър.

Това, наред с информацията, че за петролопровода не може да бъде осигурено необходимото количество нефт, поставя под въпрос икономическата целесъобразност на целия проект, коментира Дянков.

Затова и страната ни ще изготви експертен анализ на предложението за корпоративен заем от гледна точка на неговата ефективност, вътрешна норма на възвръщаемост, законосъобразност и анализ на риска с оглед максимална защита на българския интерес, заяви той.

Дянков припомни, че в момента се разглежда оценката за въздействие върху околната среда на петролопровода. Тя е в процес на съгласуване и от българското Министерство на околната среда и водите са препоръчали на проектната компания да замени технологията за разтоварване на танкерите на буйове в морето с други алтернативи, съобщиха преди време от ековедомството. Оценката върви и на трансгранично съгласуване с Гърция.

До края на октомври 2010 г. се очаква възложителят да предостави цялата документация в екоминистерството, каза Дянков. След нейното разглеждане от компетентните органи и обществено обсъждане, през февруари 2011 г. се очаква да бъде дадена окончателна оценка от страна на МОСВ по ОВОС, посочи Дянков.

След това решение и икономическия анализ правителството на България ще каже продължава ли дейността на страната по изпълнение на проекта или прекратяваме участието в този проект, каза вицепремиерът.

Във всеки международен проект, особено с такава стойност, най-важното за правителството е да защити интересите на България и в момента правим точно това, посочи той.

По думите му предложението за замяна на проектното финансиране с корпоративен заем нарушава междуправителственото споразумение, подписано от България, Гърция и Русия в Атина Ако това е така, българската държава не дължи никакви неустойки, смята Дянков.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional