Свободата днес и тук 11 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Борисов оцени на 6-7 млрд. евро "най-добрия проект в света"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владислава Пеева

“Цената на АЕЦ “Белене" трябва да падне с 40 процента и да е 6, максимум 7 млрд. евро и да е такава след седем години, когато централата е готова, а не да стане космическа“. Такова условие постави премиерът Бойко Борисов след близо два часа разговори с първия руски вицепремиер Виктор Зубков, който пристигна на спешна среща в София, уговорена по телефона между Борисов и руския му колега Владимир Путин.

От думите на Борисов стана ясно също така, че септември 2010 г. е новият срок, който си дават двете страни за уточняване на всички неразрешени въпроси по АЕЦ "Белене". Според Зубков обаче такива по-скоро няма и “фактически може да се каже, че проектът е приключен“. Подготвени са документите за осъществяване на този проект. “Става въпрос за най-добре развития проект в целия свят“, заяви руският вицепремиер.

Подписаният в началото на 2008 г. между инвеститора “Национална електрическа компания“ и изпълнителя на проекта – руската “Атомстойекспорт“ (АСЕ), договор за АЕЦ “Белене“ е за 3.997 млрд. евро. Контрактът е за изграждането на т.нар. ядрен остров под ключ и включва разработката на технология и доставката на реакторите за двата планирани блока, както и изграждането на съоръженията в самата централа. Срокът на договора изтича в края на септември 2010 г. и ако не бъде подписан основен контракт с руснаците, те имат правото да претендират пред арбитражен съд за неустойки между 800 млн. евро и един милиард евро съответно по български и руски оценки.  

Цената не предвижда подстанция и свързване с енергийната мрежа, които според експерти се оценяват на около 2 млрд. евро, не включва и оскъпяването на финансирането. Фиксираната стойност от 3.997 млрд. евро обаче може да се оскъпява според инфлацията и други критерии, по които НЕК и АСЕ не могат да се разберат.

"Никакви индекси и коефициенти не трябва да влияят на цената на централата", заяви Борисов във вторник.

Пътна карта“ за ядрения проект

В пътна карта за АЕЦ “Белене“ България и Русия са определили много ясно задачите си - привличане на европейски инвеститори, точна цена за след седем години, когато трябва да е пусковият срок, точен разчет на кой и по колко ще се продава електрическата енергия, финансирането по етапи, заяви Борисов.

Отговорник от българска страна ще е НЕК, а от руска – “Атомстройекспорт”.

Премиерът поясни, че "руската страна е запозната за това, че там (на площадката на АЕЦ "Белене" – бел.ред.) има един гьол".

"Надявам се до септември да имаме резултат, водим интензивни разговори, включително и с еврокомисаря Йотингер, разговарях и със сръбския премиер за тяхното миноритарно участие в проекта", обясни Борисов. "Руската страна ни разбира много по-добре отколкото нашите опоненти в България", повтори той тезата си от неделя.

Виктор Зубков обяви, че по проекта са постигнати много положителни резултати. Той допълни, че преговорите са били проведени в конструктивен дух и са били детайлни.
 

Постигната е най-високата възможна сигурност на обекта, посочи руският вицепремиер. Пътната карта, която сега съществува, предвижда решаването на целия въпрос от въпроси, свързани с реализацията на обекта, смята Зубков, чиято визита идва три седмици след като Борисов обяви замразяването на проекта "Белене" и отказ от проекта за петролопровод "Бургас – Александруполис".

Въпреки последвалите уточнения от страна и на енергийния министър Трайчо Трайков, и на самия Борисов, изявлението му след среща с посланици от ЕС на 11 юни бе изтълкувано от западни анализатори като сигнал за оттегляне на София от трите съвместните енергийни проекта с Русия. Фактически те бяха замразени преди година, когато правителството на Борисов спечели изборите и поиска детайлен анализ на наследените договори, преди да реши как и дали да ги продължи.

През това време обаче официални разчети за реалната стойност на "Белене" не бяха обявени, а последната цифра, спомената от Бойко Борисов, е 26 млрд лв. (около 13 млн. евро).

През това време не се намери и европейски инвеститор за "Белене" на мястото на оттеглилата се RWE. Единственият наличен интерес за инвестиции в централата е на Русия, а “Българският енергиен холдинг“, собственик на НЕК, търси консултант за преструктуриране на проекта и провеждане на конкурс за нов съакционер.

Борисов, който се беше заканил България да не даде нито стотинка за ядрения проект, докато не се намери чужд инвеститор, сега заяви, че до средата на септември финансовият министър Симеон Дянков ще трябва да намери още 280 млн. евро, за да плати по поръчката за изработването на първия реактор на централата, който се очаква да е готов тогава.

За това оборудване вече са направени авансови плащания за 300 млн. евро, обясни българският премиер.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional