Свободата днес и тук 30 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

България каза "да" на Русия за големите енергийни проекти

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Калина Горанова

Три неща станаха ясни от срещата между премиера Бойко Борисов и първия вицепремиер на Русия Виктор Зубков. Първо, че цената на газа за крайните потребители в България е много висока дори в очите на руснаците. Второ - страната ще продължи да плаща за АЕЦ "Белене" преди да са ясни параметрите на проекта и преди да има инвеститор. И трето - газът за Гърция и Турция ще се пренася по сегашното трасе, а не по "Южен поток", но не става ясно какви са гаранциите за това.  

"Да не стане така ние да намалим цените, а крайните потребители да не разберат, че сме го направили". Това според българския министър председател Бойко Борисов му е казал първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков. Зубков е в България, за да обсъди съдбата на големите руски проекти и бъдещите газови договори с "Газпром", след като през последните месеци българското правителство изпрати разнопосочни сигнали - от отказ до предоговаряне.

Думите на Зубков са предизвикани от необяснимото до момента поскъпване на газа по веригата докато той стигне до крайните потребители в България. "Средната цена, на която ние продаваме газ на  България е 339 долара за 1000 кубични метра", заяви той, като посочи още, че цените, на които България купува са 90% от пазарните. В последствие българската индустрия плаща 472 - 501 долара за 1000 кубични метра и то при равномерна консумация (при неравномерна цената е още по-висока), а битовите потребители 576 долара. "Смятаме, че това са много високи цени", каза още Зубков. 

В четвъртък българска делегация ще замине за Москва, където ще се водят разговори за бъдещите 10 годишни договори с "Газпром". Дотогава българската страна трябва да е изяснила откъде идва увеличението на цената по веригата, като до момента, според публичните изявления на премиера, той не е имал голям успех с тази задача. "Засега експертите не можаха да ми обяснят как така руснаците ни продават газ на ниски цени, а българските потребители го плащат на толкова високи", заяви Борисов. По думите му, ако това не бъде изяснено до четвъртък, той ще използва услугите на ДАНС. 

"Газпром" има участие и в трите дружества, които доставят горивото за България  - "Винтерсхал", "Овергаз" и "Газпромекспорт". Българската страна настоява през следващия 10 годишен период посредниците да отпаднат с надеждата това да свали цените. По думите на българския премиер, евентуалното решение за промяна в схемата на доставките ще бъде взето от колегата му Владимир Путин.

Междувременно българската страна даде съгласието си за продължаването на работата по двата големи руски проекта атомната централа АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен Поток". В средата на септември България трябва да плати 280 млн. ерво за първия реактор на централата, за който по думите на Борисов вече са платени 300 млн. евро. Така страната дава съгласието си да плаща за проекта преди да се изчистят всички детайли по него и да бъде намерен инвеститор. Към момента се подготвят пътните карти по проектите, т.е. детайлно разписаните стъпки за тяхното осъществяване, като остават още няколко ключови въпроса. Сред въпросите са намирането на стратегически европейски инвеститор, както и определянето на точната цена на проекта, която да остане константа за целия седем годишен период на строителството.

"Надявам се цената на АЕЦ "Белене" да остане 7 млрд. евро, както се разбрахме днес с руснаците, и след 10 години", заяви Борисов, като допълни, че е възможно двете страни да договорят 40% намаление на цената на централата. Първоначално се предполагаше, че АЕЦ "Белене" ще струва около  4 млрд. евро, като междувремeнно прогнозите скочиха до 8-9 млрд. евро. В същото време трябва да бъде определена и точната формула за ценообразуване на произведената от централата електроенергия. Премиерът Борисов допълни, че в момента се водят разговори и със сръбската страна, която е възможно да стане миноритарен собственик. 

Двете страни се разбраха да продължат дейността по осъществяването на "Южен Поток". По думите на премиера, правителството е постигнало договореност сегашният транзит за Гърция и Турция да продължи да минава по сега съществуващите тръби. Това е един от основните рискове за България, тъй като при наличието на алтернативни пътища, контролирани от "Газпром", руското дружество може да реши да пренасочи част от транзита по тях и така да си спести част от транзитните такси, които сега плаща на "Булгартрансгаз".
 

От: http://www.capital.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional