Свободата днес и тук 20 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Посланикът на САЩ призова за публичност на договорите ни с “Газпром“

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Призивът на американския посланик у нас да се даде публичност на споразуменията с "Газпром", България да диверсифицира доставките на газ и премиерът Борисов да спази изразената си вече позиция по спорния проект за АЕЦ "Белене", предизвикаха незабавна реакция на президента Георги Първанов. "Бих посъветвал посланиците по-малко да дават съвети, които засягат вътрешно-политически проблеми“, коментира държавният глава в сряда, няколко часа след като Джеймс Уорлик се срещна с министъра на икономиката Трайчо Трайков и даде изявление за медиите.

Посланикът отиде в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, за да се информира от първа ръка за договореностите по съвместните енергийни проекти между България и Русия, постигнати предния ден, когато на посещение у нас беше първият руски вицепремиер Виктор Зубков.

Зубков бе пратен в София малко след изявленията на премиера Бойко Борисов пред европейски посланици, че България замразява проекта АЕЦ "Белене" и се отказва от "Бургас-Александруполис".

Посланик Уорлик даде изявление за медиите преди да се срещне в министър Трайков, като започна от високите цени на природния газ в България – нещо, за което предния ден дружно се вайкаха и руският гост, и българският му домакин.

“Сигурен съм, че всички българи са започнали да си задават въпроса защо цените на газа се увеличават с 30%. Ние също се чудим какво е съдържанието на всички тези тайни споразумения, които все още не са публични“, заяви Уорлик.

Възможен е отказ на прокуратурата за дело по газовите контракти

В прокуратурата е получен подробен анализ на договорите за доставка на природен газ от руската “Газпром“, съобщи в сряда пред журналисти главният прокурор Борис Велчев. Миналия четвъртък премиерът Бойко Борисов обеща да даде контрактите на Велчев в отговор на призива на бившия енергиен министър, сега депутат от БСП, Румен Овчаров да на прави операция “Плямпачите“.

“Мисля, че тази операция ще завърши с много тежко обвинение към някой от тези, които са подписвали тези договори“, прогнозира тогава Борисов.

На по-различно мнение обаче е Борис Велчев. според когото е възможно и прокуратурата да откаже образуване на дело.

Документите са изпратени на Софийската градска прокуратура, ще ще бъдат проверени и ако данните са същите, които вече са проверявани при предишни сигнали, е възможно прокуратурата да постанови отказ за образуване на дело, каза главният прокурор.

"Може би следващата година, може би след пет години вие отново ще сте изправени пред увеличение от 50% или повече, но ние няма как да знаем, защото споразуменията за това са тайна“, добави той.

Като припомни, че настоящото правителство е обещало прозрачност в енергийната сфера, посланик Уорлик прикани да бъде показано какво е направено за диверисификацията на енергийните доставки.

Министър Трайков от своя страна се оправда, че "Газпром" не дава съгласието си за обявяване на договорите.

Мненията ни с посланик Уорлик за необходимостта от диверсификация на доставките и свободен пазар съвпадат на 100 процента, каза той.

Трайков отново повтори предприетите действия за междусистемните газови връзки с Гърция и Румъния, планираните такива с Турция и Сърбия, както и намеренията за внос на втечнен газ и търсене на нови находища.

“Диверсификацията и прозрачността са най-важните за един функциониращ пазар, на който не се налага някой да пита, а друг да отговаря“, каза Трайков по повод необходимостта да информира лично Уорлик за разговорите със Зубков.


 

Самият Трайков на няколко пъти през миналата седмица обясни, че в договорите има клауза за търговска тайна и от “Газпром“ са отговорили отрицателно на исканото от София разрешение за обявяване на условията. Министърът също така заяви, че при сключването на новите договори ще настоява в тях да няма клауза за конфиденциалност и те да са публични.

“Целта ни е следващите договори да са максимално отворени, но сегашните са максимално затворени“, коментира Трайков след срещата с Уорлик.

Което трябва да се знае, вече се знае“

"Това, което трябва да се знае, вече се знае от хората. Вчера нищо не е подписвано, но вече знаете всичко с най-големи подробности. Досега не е имало толкова много информация само от среща. Българските министри сме най-достъпните в ЕС и за посланици, и за медии, защото вярваме в прозрачността“, заяви още Трайков.

Вероятно за да подплати думите с дела, малко по-късно МИЕТ пусна официално съобщение за договореностите с вицепремиера Зубков за "Южен поток".

Посланик Уорлик отново подчерта, че разнообразяването на източниците за доставка на суровина е въпрос на национална сигурност не само за България, но и за региона. “Тук не става дума конкретно за Русия. Те са надеждни доставчици и са тук, за да правят бизнес. Става дума за постигането на разнообразие на доставчиците на енергия за българския народ“, заяви посланикът на САЩ.

Той допълни, че “България и Русия ще продължат да имат добри взаимоотношения по въпросите за енергетиката и ние от наша страна осъзнаваме и разбираме това“.

Той изрази оптимизъм за реализацията на подкрепяния от Вашингтон и Брюксел проект за изграждане на алтернативния на руските тръби газопровод “Набуко“, “ако българското правителство е ангажирано да осигури диверсификация на енергийните източници“.

Уорлик допълни, че иска да разбере какви са фактите и какви споразумения са били постигнати с руснаците за АЕЦ “Белене“. Той каза още, че очаква от премиера Борисов да изпълни обещанието си, че “ще има продължение на "Белене", само ако се намери сериозен международен инвеститор и само ако е икономически обоснован“.

“Бих бил изненадан, ако са взети някакви решения, които да противоречат на това, което премиерът вече е казал по отношение на този проект“, каза още Уорлик.

“Позицията ни за “Белене“ за инвеститор и икономически ефект на проекта не е променена“, заяви по въпроса лаконично Трайков.

Факт е обаче, че публичните изявления по темата са доста объркани. Само преди ден премиерът Борисов каза, че е приета "пътна карта" за проекта "Белене" и до септември България и Русия ще изчистят всички висящи въпроси за цената, инвеститора и финансирането. В същото време Борисов каза, че през есента ще платим още 280 млн. евро на руснаците за първия реактор на бъдещата атомна централа. В сряда финансовият министър Симеон Дянков каза, че такива пари не са предвидени.

Първанов: Съветите да са подплатени с идеи и реална подкрепа

Изявлението на Джеймс Уорлик предизвика Първанов, който във Велико Търново заяви, че иска да види идеи за диверсификация и съветите да са подплатени с реална подкрепа. Той призова посланиците на Великите сили ако имат идеи, да не се ограничават само със съвет.

Президентът припомни, че преди дни е разговарял с азербайджанския си колега Илхам Алиев за доставка на 1 млрд. куб. м азерски газ през Турция и за внос на компресиран газ през Черно море.

“Там обемите могат да бъдат многократно по-големи - толкова, колкото ползваме в момента от Русия. Такъв един проект не би могъл да се реализира без подкрепата на европейските сили, защо не и чрез САЩ”, заяви Георги Първанов.

Той изрази задоволството си от това, че преговорите с Русия за газовите доставки и по енергийните проекта съвпадат. “Нещата вървят пакетно и би могло да се лавира така, че се извлече максимална полза за нас българите”, каза държавният глава.

Първанов изтъкна, че от пет-шест години не престава да настоява да се реши въпросът за посредника в газовите доставки, за да се понижи цената на суровината с отпадането му. Той също така апелира към правителството и към министър-председателя да доведе до край проверката за това колко от тези посредници са спечелили за сметка на българските потребители.

Ще имаме достатъчно алтернативи, така че да бъдем енергийно независими, увери министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че вече има подписано споразумение с Турция за използването на техен терминал за доставка на втечнен природен газ.

Борисов посочи, че след посещението на президента Първанов в Азербайджан и разговорите за доставките на природен газ е поканил делегация от азиатската страна у нас.

Премиерът заяви също, че очаква до септември да бъдат изяснени и цените на природния газ, а до четвъртък следващата седмица Държавната комисия за енергийно и водно регулиране още няколко служби трябва да работят по този въпрос.

Първанов от своя страна е удовлетворен от потвърдения от премиера ангажимент за АЕЦ "Белене". Според държавния глава заявената готовност да се ускори проектът и да се направят първите вноски още тази есен прави неговата реализация необратима.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional