Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

България няма къде да ходи, може само да се пазари с Русия

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg


Виктор Зубков и Бойко Борисов след срещата им в София

Заплахата на Русия да се откаже от прокарването на газопровода “Южен поток“ през България и да пусне тръбата през Румъния подейства, пише руското издание “Комерсант“ в сряда. Вчера в рамките на преговорите с дошлия в София вицепремиер на Русия Виктор Зубков българския премиер Бойко Борисов за пръв път от идването си на власт публично подкрепи “Южен поток“. Още утре Русия и България смятат да подпишат “пътна карта“ по този проект, но експерти отбелязват, че съгласието на България е важно, но далеч не е последният проблем, който Москва предстои да разреши за реализацията му, допълва изданието.

Негов източник информира, че в София са постигнати принципни договорки по повечето спорни моменти, които досега бавеха всички преговори. Не е изключено “пътната карта“ за “Южен поток“, която трябва да се подпише в четвъртък в Москва, да представлява поетапно разписана схема за реализацията на проекта, допълва той.

Това ще стане и първият документ по газопровода, който Русия ще подпише с кабинета на Борисов, след като договореното в предишния премиер Сергей Станишев участие на Бългаиря в проекта бе замразено заедно с АЕЦ “Белене“ и петролопровода “Бургас-Александруполис“ с идването на власт на Борисов, посочва “Комерсант“.

Опитите за договаряне със София неизменно се проваляха, а в определени моменти бяха и на границата на пълно прекратяване на диалога, допълва изданието. То припомня, че миналия петък Борисов обяви, че ще прати подписаните през 2006 г. договори с “Газпром“ в прокуратурата, тъй като са били подписани под натиск от руска страна и не отговарят на националните интереси на страната.

Политически и икономически разногласия

Освен явно политически разногласия по “Южен поток“, Русия и България имаха и немалко икономически, посочва “Комерсант“. То изрежда сред тях желанието на руската страна да получи земята под газопровода, а България – да запази собствеността си. Освен това София искаше да запази за себе си контрола в смесеното предприятия с “Газпром“ за “Южен поток“, за да може да определя размера на транзитната такса за транспорта на газа. България също така предлагаше да се строи нов тръбопровод, а Русия смяташе да използва вече наличната система.

Съдейки по вчерашните изявления на Зубков и Борисов газотранспротната система на България ще бъде включена в “Южен поток“, но ще остане собственост на България. Останалата част от тръбата, която трябва да се построи, ще е притежание на България и Русия на паритетни начала. Зубков заяви, че в най-скоро време ще се създаде дружеството за българския участък на газопровода, на какво ще е разпределението не бе разкрито.

Изданието посочва като отстъпка от страна на Русия разглеждането на въпроса за изкореняването на посредниците в българо-руския газов бизнес, както настоява София.

Анализаторът от "Тройка Диалог" Валерий Нестеров смята, че рязката промяна на позицията на България по “Южен поток“ е свързано преди всичко с демонстративното започване на преговори от страна на “Газпром“ с Румъния за включването й в “Южен поток“. Затова София е решила да не отстъпва проекта на конкурентите, ръководейки се от логиката на транзитна страна, че колкото повече тръби минават през нейна територия, толкова по-добре. “България подкрепя и “Набуко“, отбелязва експертът пред “Комерсант“.

Михаил Крутихин обаче отбелязва, че около “Южен поток“ все още има много неясноти около турското участие и инвеститорите в проекта. “Цената му стига 25 млрд. долара, а почти всички страни, пред които ще мине тръбата, са наполовина фалирали“, посочва той. Според него тръбата няма проблем с осигуряването на суровината за запълването й, но колосалните инвестиции в проекта ще обременят “Газпром“. "Подобни инжекции в създаването на газотранспортни мощности свръх необходимото сочат, че в "Южен поток" има повече политика, отколкото икономика", допълва Крутихин

Газета.ру пък отделя повече внимание на другия аспект от разговорите между Борисов и Зубков – АЕЦ “Белене“. Според изданието не бива да се очаква бързо решение по въпроса - “не тъй отдавна българското правителство, настроено не твърде позитивно към Русия, уверено заявяваше, че страната се отказва и от АЕЦ "Белене", и от петролопровода "Бургас-Александруполис".Независимо от проблемите обаче все още не става дума България да се откаже от участието на Русия, се посочва в коментара.

Български хитрини

"Русия днес е в изгодно положение: ако се откаже, България ще се наложи да плати значителна неустойка. Освен това, Русия спечели два други важни търга - за изграждането на АЕЦ в Турция", обяснява за Газета.ру Екатерина Трипотен от руската компания "Совлинк".

Пред електронното издание "Взгляд" пък аналитици коментират, че България няма да се отдръпне от Русия, защото "все едно няма къде да ходи".

Въпросът е само колко струва лоялността на София. Затова, докато още не се работи по проектите, България полага усилия да се спазари така, че да извлече възможно най-много за себе си, пише изданието.

"И да е заявявала България по-рано, че се отказва от проекта, това е било хитрина. Защото всяка страна с транзитен потенциал ще използва тези възможности, за да спечели от тях", коментира Вадим Митрошин от руската финансова компания "Откритие".

Според него, България няма да успее да намали своята енергийна зависимост от Русия и всички изявления, че ще се откаже от сътрудничество с федерацията, са единствено политическа риторика, чрез която София се пазари с Москва.

"Всички европейски държави заявяват същото през последните 15 години, а в крайна сметка консумират руски петрол и газ. Това се отнася и за България", казва аналитикът, цитиран от "Взгляд".

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional